Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Piernik

Tekst i foto Magda 07-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 2 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka sody,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 6 łyżek dżemu,
- 1 szkl. mleka,
- 1/2 margaryny.

Jak przyrządzić:

Miekką margarynę mąke cukier kakao sodke cynamon miksujemy,następnie dodajemy mleko a na końcu dżem.
Do ciasta można dodać orzechy i rodzynki albo po ostygnięciu ciasto przekroić na pół i posmarować dżemem, bądź kremem czekoladowym.

Uwagi:

Ciasto jest naprawde smaczne, wyróżnia się tym od innych pierników, że nie jest suche tylko wilgotne!

Czas przygotowania:

Ciasto pieczemy 45-50 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.11.2004 matrzo

tak, to najlepszy przepis na piernik jaki znam, dodaję do niego jeszcze pyrzprawy do pierników i orzeszki pini(ma wówczas niepowtarzalny zapach)

przekładam zawsze powidłami jabłkowymi(2, ... Pokaż więcej

tak, to najlepszy przepis na piernik jaki znam, dodaję do niego jeszcze pyrzprawy do pierników i orzeszki pini(ma wówczas niepowtarzalny zapach)

przekładam zawsze powidłami jabłkowymi(2, 3 jabłka podduszone z łyżką cukru, cynamonem i imbirem), na to krem czekoladowy lub orzechowy i obowiązkowo dwukolorowa polewa: mleczna czekolada, a na to z białej czekolady(rozpuszczona w kąpieli wodnej+ łyżeczka cynamonu)-rewelacja-spróbujcie!!!

Zgłoś 18.11.2004 alexa

a gdzie są jajka? zapomniałaś czy w tym przepisie nie ma jajek?

Zgłoś 19.11.2004 magda

ten piernik jest bez jajek...jest tani i za to bardzo smaczny;)..

Zgłoś 20.11.2004 kasiek

w jakiej temp. pieczemy??

Zgłoś 22.11.2004 magda

w temp 200-220 stopni...

Zgłoś 26.11.2004 kasiek

nie wyszedł mi

nie mam miksera

, więc robiłam wszystko ręcznie

za nisko

Zgłoś 03.12.2004 amegaru

A wie ktoś jaka to porcja wielka jest tzn. jak dużej blachy do piekarnika użyć?

Zgłoś 26.12.2004 alicia

Właśnie wstawiłam kolejny piernik do piekarnika, bo zabrakło na świątecznym stole... w domu banda wygłodniałych łasuchów domaga się piernika tylko z tego przepisu:).

Jak miksuję ciasto t... Pokaż więcej

Właśnie wstawiłam kolejny piernik do piekarnika, bo zabrakło na świątecznym stole... w domu banda wygłodniałych łasuchów domaga się piernika tylko z tego przepisu:).

Jak miksuję ciasto to na początku strasznie się sypie i cały blat jest w pyle kakaowym. Czy to tak ma być?

Zgłoś 24.03.2005 Indywidualistka

to nie jest żaden piernik, tylko podróbka piernika, a ja szukam przepisu na piernik z prawdziwego zdarzenia ... (wcale nie zaprzeczam, że to ciasto jest złe, w smaku, ale to nie piernik .... )Pokaż więcej

to nie jest żaden piernik, tylko podróbka piernika, a ja szukam przepisu na piernik z prawdziwego zdarzenia ... (wcale nie zaprzeczam, że to ciasto jest złe, w smaku, ale to nie piernik .... )

Zgłoś 30.10.2005 ewa

no a gdzie przegryzanie sie przypraw? czytałam że że na dobry piernik na ślub curki korzenie z miodem nastawia sie w dniu jej urodzenia!!!

Zgłoś 21.12.2005 natala

taaaa "najlepszy piernik"=/;/ nie wiem co to ale piernikiem tego nie nazwe=/ przepis do d.... zakalec mi wyszedł:( strata czasu i pieniędzy

Zgłoś 14.09.2006 Madzia

1/2 margaryny to ile gram?

Bo moze być kostka margaryny albo opakowanie margaryny :>

Zgłoś 26.10.2006 ikka

A gdzie są jajka ?

Zgłoś 29.12.2006 Domi...

Piernik w którym jest powidło, dżem lub kakao - to nie piernik!!!

Od kilku lat piekę piernik na karmelu i to jest piernik:-)

Skład:

5 szklanek maki przesianej

4 jajka... Pokaż więcej

Piernik w którym jest powidło, dżem lub kakao - to nie piernik!!!

Od kilku lat piekę piernik na karmelu i to jest piernik:-)

Skład:

5 szklanek maki przesianej

4 jajka

1/2 kg miody prawdziwego

2 szklanki + 5 łyżek stołowych na karmel

1 płaska łyżka sody oczyszczonej

13 dkg margaryny!

2 szklanki mleka

2 opakowania przyprawy do piernika ( najlepiej kamis)

bakalie - oszczednie

Wykonanie:

1. Karmel - 5 łyżek cukru "upalić " na kolor ciemnego miodu. Zalać małą ilością wody zimnej. Dodać miód i odstawić do schłodzenia.

2. Żółtka+cukier+margaryne utrzeć starannie.Mieszając ( nie miksująć-ważne ) dodawać kolejno - przyprawy, rozpuszczoną w mleku 2 szkl. sodę, mąkę i miód z karmelem. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubite na pianę białka i na koniec opruszone bakalie.

Piec 1, 5 godz. na średniej temp. 150 - 180 st.

To jest porcja na 2 keksówki.

Proponuję przygotować piernik 3 - 4 dni wcześniej.

Ja przekładam 3 warstwami powideł i oblewam prawdziwą czekoladą mleczną. Można też bez powdeł, z lukrem.

Jest kullllll................

Powodzenia!

Zgłoś 18.04.2007 majka

a jak dodam jajka do tego pirnika czy cos sie stanie

Zgłoś 18.04.2007 majka

a jak dodam jajka do tego pirnika czy cos sie stanie

Zgłoś 18.04.2007 majka

wiem ze ten piernik jest pycha moja ciocia go czesto piecze

Zgłoś 28.06.2007 Expert

No niby to jest piernik... ale dla początkujących...

W prawdziwym pierniku nie powinno się znajdować kakao ani żadne powidła, ponieważ piernik to ciasto suche. Piernik powinien być przyżą... Pokaż więcej

No niby to jest piernik... ale dla początkujących...

W prawdziwym pierniku nie powinno się znajdować kakao ani żadne powidła, ponieważ piernik to ciasto suche. Piernik powinien być przyżądzony z mąki pszennej i żytniej, z dodatkiem miodu gryczanego, najlepszych przypraw i alkoholu. Powinien leżakować co najmniej miesiąc, a potem po pieczeniu jeszcze tydzień.

Zgłoś 28.06.2007 Expert

Zapomniałem jeszcze o karmelu i kawie...

Zgłoś 10.12.2008 miki

Na jaka blaszke??

Zgłoś 27.11.2007 niTa

Domi.... A jak przechowujesz piernik przez te 3-4 dni??

Zgłoś 14.12.2007 zielony

te piernik jest poprostu do dupy

Zgłoś 14.12.2007 grzegorz

ten piernik jes poprostu pez jaj no nie

Zgłoś 19.04.2008 eśśśś

a czym posmarwac blache ?

Zgłoś 26.11.2008 AnetaB

REWELACJA!!! Wlasnie jestem w trakcie pieczenia i to jest juz trzeci w tym tygodniu.Moja rodzinka zachwyca sie tym piernikiem i naprawde "niebo w gębie".Dodaje rowniez to tego przepisu... Pokaż więcej

REWELACJA!!! Wlasnie jestem w trakcie pieczenia i to jest juz trzeci w tym tygodniu.Moja rodzinka zachwyca sie tym piernikiem i naprawde "niebo w gębie".Dodaje rowniez to tego przepisu przyprawe do piernika a do ciasta dzem wisniowy.Poprzednio dodalam dzem z czrnej porzeczki i troszke byl mdly...Przekladam go powidelkami i polewa polewa wlasnej roboty.PYCHOTKA i zachecam wszystkich milosnikow pierniczkow, piernikow do wypiekow! Pozdrawiam...

Zgłoś 05.12.2008 Baśka

Ciasto, które tak zachwala Magda jest smaczne, sama nieraz je upiekę, jednak piernik to NIE jest, bardziej znany jest pod nazwą "cynamonka". Prawdziwy piernik musi mieć w sobie choć 1 ... Pokaż więcej

Ciasto, które tak zachwala Magda jest smaczne, sama nieraz je upiekę, jednak piernik to NIE jest, bardziej znany jest pod nazwą "cynamonka". Prawdziwy piernik musi mieć w sobie choć 1 łyżkę miodu, który nadaje wypiekowi niepowtarzalny smak i zapach.

I jeszcze jedno: pierniki zagniecione i upieczone tego samego dnia też są smaczne i pachną bosko przyprawami.

Życzę wielu piernikowych sukcesów!