Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieróg piątkowy

Tekst i foto jola 28-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
47-9 złśredni50 min.średnia

Składniki:


Ciasto:
300 g mąki,
2 jaja,
2 łyżki śmietany kwaśnej,
ok. 130 g masła,
pół paczuszki prosku do pieczenia,
sól.

Farsz: 200 g pieczarek,
2 cebule,
garść kiszonej kapusty,
ulubione przyprawy - np. pieprz, kminek.

Jak przyrządzić:


Ze składników ciasta, dozowanych w dowolnej kolejności wykonać jednolite ciasto. Ciasto uformowac w postaci 2 prostokątów o wymiarach ok.10*20 cm na dobrze podsypanej mąką desce. Na środku prostokątów, wzdłuż dłuższej krawędzi położyć farsz (pokrojone pieczarki z cebulką i kapustą podsmażone ok. 10 min. na patelni). Zakleić prostokąty - powstaną mniej lub bardziej kształtne "walce" z ciasta. Te walce najlepiej przetoczyć na blachę bo przy normalnym przenoszeniu mogą się się rozerwać. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. w temp. 220-230 stopni C.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Podać z barszczem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.02.2006 olusia

Bardzo smaczne!! zawsze robię bezmięsne pierogi właśnie z takim farszem - są palce lizać :))

ja tylko do ciasta na pierogi nie dodaję jajek - moja Babcia Kochana nigdy nie dodawała i tak ... Pokaż więcej

Bardzo smaczne!! zawsze robię bezmięsne pierogi właśnie z takim farszem - są palce lizać :))

ja tylko do ciasta na pierogi nie dodaję jajek - moja Babcia Kochana nigdy nie dodawała i tak zostało w naszej rodzinie - przepisy z pokolenia na pokolenie :)))

Pierożki naprawdę pyszne, polecam!!!

Zgłoś 23.11.2007 Bożena

Przepis Swietny. Do ciasta na pierogi nie dawaj jajek to będzie miękkie.

Zgłoś 30.05.2010 cxek

możecie dodać same żółtka jak się boicie całych jajek