Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi ruskie

16.06.2010

Jak sama nazwa wskazuje ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na Ukrainie te same pierogi nazywa się polskimi. Ale skąd by nie pochodziły, wiadomo, że są smaczne, niedrogie i proste w przygotowaniu. Sami spróbujcie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złprosty60 min.średnia

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki,
2 jajka,
szklanka ciepłej wody,
0,5 łyżeczki soli.

Farsz:

70 dag ugotowanych ziemniaków,
30 dag białego półtłustego sera,
2 młode cebule,
łyżka masła,
sól, pieprz.

20 dag wędzonego boczku.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki dodać jajka, ciepłą wodę i sól.

Zagnieść ciasto.

Powinno być dość miękkie i elastyczne.

Jeżeli takie nie jest, można dodać jeszcze trochę wody.

Ciasto odstawić na 20 minut.

Ugotowane ziemniaki rozetrzeć z serem lub przepuścić przez maszynkę.

Ja wolę roztarte.

Cebulę pokroić w kostkę.

Podsmażyć na maśle i dodać do farszu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować.

Wykroić kółka za pomocą szklanki lub innego naczynia.

Nakładać łyżką farsz i sklejać pierogi przyciskając widelcem.

Pierogi gotować 3 minuty licząc od momentu wypłynięcia, w osolonej wodzie.

Jak podawać?

Podawać z podsmażonymi skwarkami z boczku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2010 Fiona

Nie dodaję jajek do ciasta, tylko mąka i dolewam wody - wychodzi mięciutkie, a jak robię ruskie to z 4 kosztek sera białego bo z tych podanych proporcji to nie wiem kto się naje ruskimi. Mój sy... Pokaż więcej

Nie dodaję jajek do ciasta, tylko mąka i dolewam wody - wychodzi mięciutkie, a jak robię ruskie to z 4 kosztek sera białego bo z tych podanych proporcji to nie wiem kto się naje ruskimi. Mój syn zjada na raz 15 szt. jak nie więcej.

Pół dnia lepienia a 2 dni i pierogów nie ma. Ale opłaca się bo są pyszne.

Zgłoś 22.08.2011 jalat

Za ruskimi pierogami przepadam, ale jak mam nie przepadać, skoro robiła je moja Babcia, urodzona na Rusi Czerwonej. Autorka przepisu prawdę pisze, ale intuicja językowa nie dorównuje u niej intu... Pokaż więcej

Za ruskimi pierogami przepadam, ale jak mam nie przepadać, skoro robiła je moja Babcia, urodzona na Rusi Czerwonej. Autorka przepisu prawdę pisze, ale intuicja językowa nie dorównuje u niej intuicji kulinarnej. :) Cytat: "ten typ pierogów powinien wywodzić się z Rosji. Tymczasem dotarł do nas z Chin przez Ruś Czerwoną". Z Chinami, to chyba "urban legend", ale niech się Pani zastanowi: "Ruś, z Rusi, ruskie"? Nieprawdaż, ta Ruś teraz cała na Ukrainie leży, gdzie te pierogi nazywają польські вареники, що мають назву "піерогі". Natomiast w Kijowie, jeśli się o pierogi (вареники) poprosi, to podadzą dokładnie tak zrobione, jak w przepisie, tylko, że ser zastąpiony zostaje grzybami. Tysz dobre.

Zgłoś 17.06.2010 Raz Putin

Ja się z Tobą Blue muszę nie zgodzić, otóż pierogi leniwe wrzucamy do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, jeśli zalejemy je zimną i zaczniemy pichcić, to Kóchareczka zapisze się na śmierć.Pokaż więcej

Ja się z Tobą Blue muszę nie zgodzić, otóż pierogi leniwe wrzucamy do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, jeśli zalejemy je zimną i zaczniemy pichcić, to Kóchareczka zapisze się na śmierć.

O!

Zgłoś 17.06.2010 bluemay

Jak zrobić leniwe pierogi

Leniwe pierogi to znakomita potrawa, ale musimy ją przygotować starannie, aby odkryła przed nami wszystkie swoje walory smakowe.

Wstajemy gdzieś koło połudn... Pokaż więcej

Jak zrobić leniwe pierogi

Leniwe pierogi to znakomita potrawa, ale musimy ją przygotować starannie, aby odkryła przed nami wszystkie swoje walory smakowe.

Wstajemy gdzieś koło południa, potem kawka, ewentualnie piwko. Kładziemy się, żeby poleżeć, po upływie około pół godziny wstajemy, żeby się położyć. Następnie lekkie śniadanko. Wszystko bez pośpiechu, bo się leniwe nie udadzą. Zapalamy papieroska, potem kawka. Zamyślamy się na jakieś 20 minut, idziemy przejrzeć się w lustrze - jest dobrze. Wychodzimy na balkon zaczerpnąć powietrza, z pół godzinki przyglądamy się ulicy i przechodniom. Wracamy do mieszkania, przeglądamy czasopisma z ubiegłych tygodni. Kładziemy się na momencik i wspominamy ostatnie wakacje.

Zaglądamy do kuchni i wkładamy brudne naczynia do zlewu, ale bez pośpiechu. Patrzymy na zegarek; jeżeli nie ma jeszcze szesnastej, powtarzamy dotychczasowe czynności. W przeciwnym przypadku otwieramy lodówkę i wyciągamy z zamrażalnika gotowe już leniwe pierogi, które kupiliśmy w zeszłym tygodniu. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu.

Nie ma obawy, żeby się nie udały !

Zgłoś 17.06.2010 Duszka

Mmmm...piergi ruskie...uwielbiam...z tym,że ja dodaje dofarszu dodatkowo trochę bryndzy, sa wtedy pikantniejsze. Pychota ! A skwareczki moga być z boczku, albo świeżej słoninki, ewentualnie okra... Pokaż więcej

Mmmm...piergi ruskie...uwielbiam...z tym,że ja dodaje dofarszu dodatkowo trochę bryndzy, sa wtedy pikantniejsze. Pychota ! A skwareczki moga być z boczku, albo świeżej słoninki, ewentualnie okraszone smazona na maśle cebulką....oj, rozmarzyłam sie :D

Zgłoś 16.06.2010 magda

wiem, że moja propozycja może wydać się dziwana ale polecam ruskie polane kwaśną śmietaną i cebulka smażona na to. rewelacja. jak widziałam to pierwszy raz to się skrzywiłam ale tylko to momentu... Pokaż więcej

wiem, że moja propozycja może wydać się dziwana ale polecam ruskie polane kwaśną śmietaną i cebulka smażona na to. rewelacja. jak widziałam to pierwszy raz to się skrzywiłam ale tylko to momentu spróbowania.

śmacznego

Zgłoś 16.06.2010 basilicum

Pierogi ruskie robię od wielu lat, więc mogę z całym przekonaniem stwierdzić, że:

1. ciasto najlepsze, mięciutkie, robi się z samej tylko mąki i gorącej wody, bez jajek, oleju czy tp. /ja ... Pokaż więcej

Pierogi ruskie robię od wielu lat, więc mogę z całym przekonaniem stwierdzić, że:

1. ciasto najlepsze, mięciutkie, robi się z samej tylko mąki i gorącej wody, bez jajek, oleju czy tp. /ja nie daję do ciasta również soli, bo pierogi gotuję w dość mocno osolonej wodzie/

2. to nieprawda, że farsz ze świeżo ugotowanych ziemniaków nie wyjdzie - ja robię tylko z takich, nawet niespecjalnie je studząc /ziemniaki z poprzedniego dnia mają już zmieniony smak, za którym nie przepadam/ - wychodzi bardzo dobrze!

3. a poza tym wszystko się zgadza...

Dodam jeszcze, że polane stopionym wędzonym boczkiem pierogi ja popijam zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką, a moi domownicy najbardziej lubią maczać je w gęstej, kwaśnej śmietanie.

Pychota!!! :)

Zgłoś 16.06.2010 Adi

Moi mili.

Pirogi ruskie nie pochodzą z Chin ani z Rosji.

Pierogi ruskie są daniem POLSKIM a pochodzą z terenów dawnej Rusi Czerwonej czyli lekko na wschód od Bugu.

http://pl.wi... Pokaż więcej

Moi mili.

Pirogi ruskie nie pochodzą z Chin ani z Rosji.

Pierogi ruskie są daniem POLSKIM a pochodzą z terenów dawnej Rusi Czerwonej czyli lekko na wschód od Bugu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ru%C5%9B_Czerwona

Danie powstało jako efekt miejscowego sposobu konserwowania sera.

Otóż latem i jesienią, kiedy mleka było dużo robiono z niego ser i konserwowano w kamionkach (kamionkowych naczyniach) przekładając warstwami z ugotowanymi ziemniakami które były lepiszczem niedopuszczającym do twarogu powietrza.

Zimą i wiosną jedzono twaróg z chlebem a to co się wymieszało z ziemniakami stanowiło bazę do pierogów.

Stąd NIGDY nie dajemy do pirogów ruskich więcej sera niż w podanym powyżej przepisie gdyż wtedy to już nie są pierogi ruskie. Jakkolwiek by Wam nie smakowały.

Chciałbym dodać do tego przepisu jedną uwagę: Ziemniaki po ugotowaniu MUSZĄ poleżeć kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Inaczej farsz nie wyjdzie.

Smacznego.

PS z tym olejem zamiast jajka to już lekka przesada. Jak ktoś aż tak się odchudza to polecam surowe marchewki. Świetnie zastępują pierogi, szczególnie ruskie.

Zgłoś 16.06.2010 trola

Przepis na dobre kartacze to tajemnica kulinarna ;) zapraszamy na Suwalszczyznę :))

Zgłoś 16.06.2010 bzzzyl

Pierogi ruskie są wspaniałe. A co do kartaczy, to na kuchnia o2 jest podany bardzo dobry przepis.

Zgłoś 16.06.2010 Betelgeza

Zamiast jajek daję do tej ilości mąki 1 łyżkę oleju,

można spróbować, ciasto jest elastyczne, też wyśmienicie smakuje.

Może ktoś z czytelników zamieści przepis na kartacze (cepelin... Pokaż więcej

Zamiast jajek daję do tej ilości mąki 1 łyżkę oleju,

można spróbować, ciasto jest elastyczne, też wyśmienicie smakuje.

Może ktoś z czytelników zamieści przepis na kartacze (cepeliny)!!!!

Te pyszności, jadłam w Wilnie, a potem w drodze powrotnej

w jakimś zajeździe w okolicach bliżej nieokreślonych,

gdzieś między Suwałkami a Białymstokiem.

Pozdrawiam

Zgłoś 16.06.2010 sd

MMMM uwielbiam ruskie pierogi. Az slinka cieknie mniaaam

Zgłoś 17.06.2010 Fiona

i jeszcze jedno, po obiadku jak zostają to zimne ugotowane na patelnię z masełkiem i usmażyć na złoto.

palce lizać

Zgłoś 17.06.2010 bluemay

..dla kóhareczki wszystko ........

Zgłoś 19.06.2010 Ula

... Pycha... tylko... proszę następnym razem test z robienia i proporcji pierogow robić z moim udzialem, chętnie skosztuję:)

Zgłoś 19.06.2010

Co to za pierogi proporcja sera do pierogów przynajmnajmniej pół na pół, i nie przecierać, ani nie mielić , tylko twaróg i ziemniaki rozkruszyć widelcem żeby były wyczuwalne drobne grudeczki.Boc... Pokaż więcej

Co to za pierogi proporcja sera do pierogów przynajmnajmniej pół na pół, i nie przecierać, ani nie mielić , tylko twaróg i ziemniaki rozkruszyć widelcem żeby były wyczuwalne drobne grudeczki.Boczek przetopić z cebulką i dodać do farszu i w tedy nie trzeba polewać po wierzchu żadnym tłuszczem, a środeczek jest pychotka. O matko już dawno nie jadlam ruskich , robię na weekend.

Zgłoś 20.06.2010 alicjax

słuchajcie jak naprawdę zrobic dobre pierogi ! ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem ,dodac smażoną cebulkę i ser ok.pół na pół z ziemniakami,pieprz z wyczuciem, trochę magi,vegete, dobrze wymie... Pokaż więcej

słuchajcie jak naprawdę zrobic dobre pierogi ! ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem ,dodac smażoną cebulkę i ser ok.pół na pół z ziemniakami,pieprz z wyczuciem, trochę magi,vegete, dobrze wymieszac , poczekac az farsz przestygnie, ciasto najlepsze mąka z ciepłą wodą jak dobrze wyrobione to polac z wierzchu ok, pół łyzki oliwy z oliwek i dalej wyrabiac po czym wałkowac po kawałku i szklanką wycinac krązki ktore napelniac by pierogi były w miarę pękate !!!wypróbowane i bezkonkurencyjne , o soli nie zapomniec ...

Zgłoś 24.06.2010 Moni

Lubie polane tłuszczem ze skwreczkami ze słoniny i przesmażoną cebulką.

Zgłoś 24.06.2010 Ewa

najlepsze są podsmażone na masełku.

Zgłoś 11.07.2010 zwieslaw

do ciasta zawsze dodaje rostopione maslo i oczywiscie jajka rozrabiam z ciepla woda ciasto jest wspaniale w konsystencji doskonale sie skleja i nigdy pierogi nie rozklejaja sie w gotowaniu sol z... Pokaż więcej

do ciasta zawsze dodaje rostopione maslo i oczywiscie jajka rozrabiam z ciepla woda ciasto jest wspaniale w konsystencji doskonale sie skleja i nigdy pierogi nie rozklejaja sie w gotowaniu sol zawsze dodaje do wody

Zgłoś 06.08.2010 iwonka

Sekretem pierogow jest ciasto i recze Wam, ze maka plus goraca woda wystarcza. Jajka czynia ciasto twardszym.

Ja dodaje wrzatku, zagniatam najpierw duzym nozem aby nie poparzyc raczek a p... Pokaż więcej

Sekretem pierogow jest ciasto i recze Wam, ze maka plus goraca woda wystarcza. Jajka czynia ciasto twardszym.

Ja dodaje wrzatku, zagniatam najpierw duzym nozem aby nie poparzyc raczek a pozniej to juz pestka. Ziemniaki ugniatam. Aha - zrobilam ostatnio z ziemniakow ugotowanych poprzedniego dnia. Tragedia - jak mawiala moja babcia, ziemniaki "zdebialy" i zmienily smak. Fuj. Ale i tak pierogi zniknely.

Ciekawa jestem na czym polega magia i fenomen ruskich? U mnie w domu przebijaja najbardziej wykwintne dania. Ruskie to swieto w rodzinie! Nie dlatego, ze rzadko robie ale dlatego ze sa najbardziej oczekiwanym rarytasem:)

Zgłoś 11.08.2010 farsz

proporcja farszu pół na pół wtedy są najlepsze

Zgłoś 07.09.2010 mamuska

Te pierożki są pyszne.

Ja farsz robię - ziemniaki+ser+smażony boczek i cebulka+zielony koperek;

przyprawy-Pieprz czarny i ziołowy+sól.

Ciasto oczywiście z jajkiem.

Zgłoś 16.11.2011 basia.

zamiast goracej wody proponuje mineralna gazowana...to dopiero ciasto, ze w paszczy sie rozplywa i nigdy nie jest twarde!

Zgłoś 07.03.2012 Mariankowa

Mniam, mniam pierogi ruskie.... pychotka. Nie mam czasu żeby często robić ale jak jestem w górach to :"dzień bez ruskich to dzień stracony:) "Uwielbiam!!!

Zgłoś 10.11.2013 gość

uwaga, na 3 szklanki mąki 1 szklanka wody to duza przesada, ciasto wychodzi baaardzo lepkie!

Zgłoś 21.11.2016 goÅÄ

KQqptd fayratdmjtap, [url=http://baivimsvhlvf.com/]baivimsvhlvf[/url], [link=http://abgeznnbdrlr.com/]abgeznnbdrlr[/link], http://pcdsiqytodqb.com/

Zgłoś 26.11.2016 goÅÄ

ptvFDf npgpbwglnuyv, [url=http://ytigmggnjnag.com/]ytigmggnjnag[/url], [link=http://rulqhkxotcdo.com/]rulqhkxotcdo[/link], http://zvmpbelxftna.com/