Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi z jagodami

Tekst i foto tusiaczek 01-06-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---30 min.-

Składniki:

500 g mąki pszennej, 1 jajko, 2 łyżki oleju, szczypta soli, 1/2 szklanki gorącej wody (jeśli ciasto wyrabiane jest w maszynie, należy użyć letniej wody), 400 g jagód, cukier, kasza manna, gęsta śmietana, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Jak przyrządzić:

Z mąki, jajka, oleju, szczypty soli i wody wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać więcej wody, jeśli zbyt mokre, mąki. Rozwałkować ciasto, wykroić krążki przy pomocy pierogownicy lub zwykłej szklanki czy zakrętki. Na każdy krążek nałożyć jagody (ilość uzależniona od wielkości krążków), posypać szczyptą cukru i kaszy manny. Dobrze zalepić (można użyć do tego celu białka kurzego). Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.12.2009 Barbara

Robiłam ten przepis i muszę powiedzieć że nie warto tego robić. Ciasto beznadziejne, twarde i rozkleja się i nic nie można zrobić. Niestety musiałam wszystkie składniki wyrzucić i zrobić ciasto... Pokaż więcej

Robiłam ten przepis i muszę powiedzieć że nie warto tego robić. Ciasto beznadziejne, twarde i rozkleja się i nic nie można zrobić. Niestety musiałam wszystkie składniki wyrzucić i zrobić ciasto z mojego starego przepisu.

Zgłoś 21.07.2010 marzik

Ciasto rozkleja się dlatego, że dodałaś oleju. lepiej troszkę mleka i ciepłej wody