Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierogi z kaszą gryczaną i...

Tekst i foto EWA 30-04-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
100-prosty--

Składniki:

Na ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, ciepła woda, 2 duże łyżki oleju. Na farsz: 50 dkg kasza gryczana, 25 dkg boczek wędzony "surowy", 20 dkg ser żółty, 3 cebule, literatkę oleju, sól, pieprz. Okrasa: 10 dkg słoniny, 5 dkg boczku.

Jak przyrządzić:

Farsz:
Kaszę ugotować, wystudzić, zmielić, 25 dkg boczku zmielić, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę zeszklić. Wszystkie składniki mieszamy doprawiając pieprzem i solą.
Okrasa: Słoninę i resztę boczku kroimy i przetapiamy.
Ciasto:

Mąka, żółtko, ciepła woda "nie gorąca" przy końcu zarabianego ciasta dodać 2 duże łyżki oleju by ciasto było aksamitne. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, kleimy pierożki, gotujemy, odcedzamy i rozkładamy na talerze, polewamy okrasą i życzę SMACZNEGO.

Potrzebne przybory:

Troszeczkę czasu i chęci.

Jak podawać?

Na talerzu polane przetopioną słoninką i boczkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.