Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierożki smażone od Mirki

Tekst i foto Marek 01-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
sporo:-)15 złprosty45-50 min.wysoka

Składniki:

Ciasto: 3 części mąki, 2 części wody, łyżeczka soli (dotyczy proporcji, gdy 1 część wody = 1 szklanka). Farsz: mała kapusta biała, łyżeczka soli, 2 małe cebule, 2 marchewki, pęczek natki pietruszki, bulion w kostce (drobiowy), tłuszcz do smażenia (olej i margaryna).

Jak przyrządzić:

Farsz: kapustę poszatkować, dodać łyżeczkę soli, wymieszać, trochę pognieść i zostawić, by puściła sok. Przez ten czas pokroić 2 cebule w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pokroić drobno natkę pietruszki. Teraz dobrze odcisnąć kapustę. Na patelni roztopić margarynę i wlać olej (tyle, by dno patelni było całkowicie przykryte roztopionym tłuszczem). Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć kolejno warstwami: kapustę, marchewkę, cebulę, natkę pietruszki i jedną kostkę bulionową (rozpuszczoną wcześniej w łyżce wody). Przykryć i dusić do miękkości (około 10-15 minut), przewracając drewnianą łyżką od boków naczynia do środka. Uważać, żeby się nie przypaliło. Ostudzić farsz. Wodę z łyżeczką soli zagotować do wrzenia (woda ma bardzo wrzeć). Wrzątkiem zalać mąkę i energicznie wymieszać drewnianą łyżką do czasu, gdy masa troszkę przestygnie, tak by ciasto można było wyrabiać rękami, dodając w miarę potrzeby mąki (ciasto ma mieć konsystencję ciasta pierogowego). Rozwałkować ciasto i wycinać krążki o średnicy około 10-11 cm. Na krążki nakładać farsz i dobrze skleić boki (sklejać na stolnicy, a nie w rękach!). Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć, aż ciasto się zarumieni.

Potrzebne przybory:

patelnia lub duży rondel na farsz, garnek na wodę, nóż, deska do krojenia, drewniana łyżka

Jak podawać?

Najlepiej zaraz po usmażeniu, gdy pierożki są gorące, ale na zimno też pyszne.

Uwagi:

Najpierw dokładnie przeczytajcie cały przepis. Pychotka, wierzcie mi. Napiszcie, jak smakowało!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.07.2007 Hajduczek

Interesujący przepis. Piszesz sklejać na stolnicy nie w rękach, czy możesz przybliżyć opis sklejania na stolnicy? To znaczy jak?

Zgłoś 05.07.2007 Marek

Opis sklejania pierożkow na stolnicy:

krążek pierogowy leży na stolnicy;na jedna polowę krążka dajesz farsz a druga przykrywasz;zewnetrzną stroną kciuka dociskasz brzegi,by dobrze się ske... Pokaż więcej

Opis sklejania pierożkow na stolnicy:

krążek pierogowy leży na stolnicy;na jedna polowę krążka dajesz farsz a druga przykrywasz;zewnetrzną stroną kciuka dociskasz brzegi,by dobrze się skeiły.Wot i wsio paniatno??

Zgłoś 06.07.2007 Hajduczek

Ano paniatno, a czy przypadkiem ciasto nie przyklei się do stolnicy przy dociskaniu brzegów pieroga? Dlaczego to takie ważne że na stolnicy a nie w ręku?? Kwestia przyzwyczajenia sklejania piero... Pokaż więcej

Ano paniatno, a czy przypadkiem ciasto nie przyklei się do stolnicy przy dociskaniu brzegów pieroga? Dlaczego to takie ważne że na stolnicy a nie w ręku?? Kwestia przyzwyczajenia sklejania pierogów czy coś innego?

Zgłoś 09.07.2007 Marek

Ten sposóblepienia ułatwia sklejanie bo pierogi sa dużych gabarytów. Ale oczywiście można je lepić w rękach, nogach gdzie się chce i czym sie chce :-)