Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pierś kurczaka z warzywami

Tekst i foto Monika-zu 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-412 złprosty30 min.niska

Składniki:

pierś kurczaka, opakowanie marchewki z groszkiem (mrożonka), 1/4 młodej kapusty, 30 dag ryżu, oliwa z oliwek lub olej roślinny, ocet, sól, pieprz, cukier, kurkuma, bazylia suszona

Jak przyrządzić:

Ryż wrzucić do wrzątku z dodatkiem 1 łyżki kurkumy, osolić i ugotować na sypko. Do naczynia do gotowania na parze na 1 poziom wrzucić marchew z groszkiem, na drugi pierś kurczaka przekrojoną na pół i gotować do miękkości. Kapustę poszatkować i wrzucić do dużej miski, troszkę posolić i zgnieść delikatnie, żeby puściła sok, dorzucić ryż, dodać marchew z groszkiem, pierś pokrojoną w kostkę. Doprawić oliwą, solą i pieprzem, octem i cukrem oraz bazylią.

Potrzebne przybory:

naczynie do gotowania na parze

Uwagi:

Ocet i cukier nadają troszkę winny smak temu daniu.
Można na koniec dodać łyżkę musztardy, jak ktoś lubi ostrzejsze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.