Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Piersi indyka w śmietanie

Tekst i foto Miqś 17-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
615 złśredni120 min.średnia

Składniki:

75 dag piersi indyka,
1/2 kg pieczarek,
4 pory,
1/2 litra śmietany kremówki,
vegeta (lub jarzynka)

Jak przyrządzić:

Pierś indyka pokroić w plastry, panierować w mące, jajku i bułce tartej, krótko obsmażyć na złoty kolor na maśle. Pory umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki wytrzeć (Makłowicz zabrania je myć) i pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno: kotlety z piersi indyka, warstwę porów (posypać jarzynką), warstwę pieczarek (posypać jarzynką) i tak na przemian. Zalać całość śmietaną, szczelnie przykryć (żeby nie kipiało, można dodatkowo pod pokrywą uszczelnić folią aluminiową). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. ok. 2 godz.

Potrzebne przybory:

standard

Jak podawać?

Najlepiej z białym pieczywem, można z ryżem.

Uwagi:

Potrawa bardzo wygodna na przyjęcie, bo można zrobić z wyprzedzeniem. Zawsze robi na gościach piorunujące wrażenie - jest to naprawdę zadziwiająco smaczne danie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.11.2006 Ewelina

Brzmi apetycznie , ale zastanawia mnie czy piersi jak zostana położone na same dno to czy sie nie przypala