Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pikantny kurczak pomarańczowy

Tekst i foto bura_kotka 29-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- 4 udka kurczaka,
- miąższ z 3 - 4 pomarańczy,
- 2-3 łyżki miodu,
- łyżeczka sosu Tabasco,
- sól,
- oliwa,
- ew. sok pomarańczowy.

Jak przyrządzić:

Mieszamy miód, sos tabasco, sól i odrobinę oliwy w misce aż do otrzymania jednolitej masy którą smarujemy opłukane nózki kurczaka (wyśmienicie jeśli uda wam się wepchnąć też trochę sosu pod skórę). Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy w nim mięsko obkładając dokoła miąższem pomarańczy (jeśli nie były szczególnie soczyste podlewamy całość odrobiną soku pomarańczowego) i, jesli zostało nam jeszcze trochę sosu, polewamy nim całość. Wrzucamy wszystko do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy kurczzcka aż osiagnie piękny złoto-brązowy kolor podlewając od czasu do czasu sosem jaki powstanie przy pieczeniu (dobrze jest też polewać pomarańcze, żeby nie wyschły). Podawać gorące, najlepiej z ryżem.

Potrzebne przybory:

Miska, żaroodporne naczynie do zapiekania a później talerze i sztućce :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.07.2004 ded-y

No z przepisu nie "wyglada" źle :) chyba zrobie sobie takigo kurczaczka

Zgłoś 09.09.2004 Smak

Muszę spróbować.Brzmi smacznie

Zgłoś 29.12.2004 Kati

super kurczaczek, tylko nie trzeba dawać dużo miodu, bo potem wszystko się upłynnia i może zostać niedopieczone od spodu