Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pikantny makaron

Tekst i foto Emilka 15-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złwymagający14 min.średni

Składniki:

- 40 dag piersi kurczaka
- 2 cebule
- 2 strąki zielonej papryki
- kostka bulionu wołowego
- 4 łyżki śmietany
- łyżka estragonu
- szczypta chili
- 2 łyżki margaryny
- łyżka mąki
- 22,5 dag makaronu
- sól i pieprz

Jak przyrządzić:

Wsypać mąkę, majeranek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu do plastikowej torebki. Włożyć pokrojone w paseczki piersi kurczaka i lekko potrząsnąć torebką. Wyjąć, strzepnąć nadmiar mąki. Rozgrzać na patelni margarynę, wrzucić pokrojone cebule i papryki. Smażyć 5 min., przełożyć na talerz. Wstawić makaron, a na patelni smażyć mięso na średnim ogniu przez 5 min. aż się zarumieni. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać filiżankę gorącego bulionu, gotować 3 min, włożyć cebulę, paprykę i mięso. Wymieszać śmietanę z pieprzem i chili, wlać do kurczaka i warzyw. Trzymać na małym ogniu przez 3 min. nie dopuszczając do wrzenia. Makaron odcedzić.

Jak podawać?

Makaron ułożyć na półmisku, polać ragout z kurczaka. Posypać zieleniną i tartym serem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.02.2005 qawa

zrobiłam dzisiaj na obiadek dla mojego męża.i bardzo mu smakowało!

Zgłoś 13.02.2006 ania

Brzmi kuszaco... Zblizaja sie Walentynki, dobry pomysl na romantyczna kolacje. Pikantosc na pewno przeniesie sie na deserek...