Pilaw po grecku
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
2 | 20 zł | prosty | 20 min. | ? |
Składniki:
2 filety z kurczaka (25 dag), 1 cebula, 1 kostka rosolku drobiowego, 3 lyzki masla, 3 lyzki ryzu, 3 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 lyzki smazonych pieczarek, 1 groszek konserwowy.Jak przyrządzić:
Filety pokroic w paski, cebule w kostke i podsmazyc na masle. Umyc ryz i dodac do podsmazonego miesa. Smazyc tak dlugo az ryz wchlonie tluszcz. Dodac przecier oraz rosolek rozpuszczony w 1 szklance wody. Zalac mieso i gotowac na malym ogniu przez 20 min. Na koniec dodac smazone pieczarki i groszek.Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Podawac z surowkami, np. kapusta pekinska.
Uwagi:
Czas przygotowania:

Naleśniki z parówkami
Pomysł na tanie wakacyjne danie. Jego koszt zależy od jakości parówek, ale kupując nawet wersję luksusową, możemy przygotować obiad dla 4 osób za kilka złotych. Dodatki na pewno jakieś mamy, musztardę, ketchup, majonez i wszelkie inne sosy, które zwykle znaleźć można nawet w opustoszałej lodówce. Kto miałby ochotę urozmaicić naleśniki, może do parówki dołożyć kawałek sera, smażoną cebulę, pieczarki, a nawet usmażony wcześniej boczek.

Komentarze
Zgłoś 03.02.2007 ale o co biega?
Umyc ryz? he?
Zgłoś 11.12.2007 Alik
Sprobuj przelac kilka razy ryz zimna woda, zobaczysz ze woda bedzie mleczno biala. To tak jak przy przyzadzaniu ryzu na sushi, tez sie go plucze do uzyskania czystej wody.