Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pioruńskie gołąbki

Tekst i foto bromba 02-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni40 min.?

Składniki:

- główka kapusty,
- 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego,
- 3 woreczki ryżu,
- 3 strąki czerwonej papryki,
- 3 cebule,
- pół kubka rodzynek,
- pół małego słoiczka chrzanu - to tak jak 1/3 szklanki,
- pęczek natki pietruszki,
- 1 szkl. bulionu, wywaru,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra (może być strączek chili),
- lubczyk suszony lub świeży (zamiennie maggi w płynie),
- tłuszcz,
- koncentrat pomidorowy lub 3 duże, bardzo dojrzałe pomidory lub pomidorki z puszki.

Jak przyrządzić:

Kapustę przygotować jak na zwykłe gołąbki, czyli wyciąć głąb, obgotować liście, osączyć, ściąć zgrubienia. Ryż ugotować na pół miękko, odcedzić. Paprykę podpiec np. w piekarniku, zdjąć skórę, drobno pokroić, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu. Mięso połączyć (wyrobić) z ryżem, dodając paprykę, cebulę, odciśnięte rodzynki, chrzan, posiekaną natkę pietruszki, dodając przyprawy do smaku - sól, pieprz, ostrą paprykę, roztarty w dłoniach suszony lubczyk lub posiekany świeży. Na liściach układamy farsz zakładając brzegi do środka i zwijajac w rulon, czyli zwyczajnie jak gołąbki. Szeroki rondel wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki, zalewamy bulionem zmieszanym z koncentratem lub siekanymi pomidorkami, doprawionym dodatkowo solą, posiekaną drobniutko papryczką chili i dusimy ok. 30 - 40 minut, przewracając gołąbki co jakiś czas i uzupełniając w razie potrzeby sos.

Jak podawać?

Podajemy z sosem w jakim się dusiły. Jeśli ktoś ma ochotę, można sos dodatkowo zagęścić. Są dwie szkoły jedzenia gołąbków:
1. - z ziemniakami,
2. - same, ewentualnie z pieczywem.
U mnie je się same gołąbki, dlatego robię ich zazwyczaj większą ilość. :)Z podanych proporcji wychodzi sporo mniejszych gołąbków.

Uwagi:

Nie wiem skąd dotarła do mnie ta nazwa, ale fakt - są pioruńsko dobre! :)

Czas przygotowania:

Generalnie cała zabawa trwa ok. 1,5 godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2004 JOANNA

Ponieważ w mojej rodzinie nikt nie lubi ryżu, do gołąbków dodaje kaszę gryczaną. Zyskują niepowtarzalny smak.

Zgłoś 28.08.2004 anusia

hmmm .... uwielbiam gołąbki (teściowa robi przepyszne) . sama bym spróbowała bo twój przepis brzmi całkiem smakowicie. jednego tylko się obawiam, odnośnie tego zawijania. pewnie mi się rozpadną ... Pokaż więcej

hmmm .... uwielbiam gołąbki (teściowa robi przepyszne) . sama bym spróbowała bo twój przepis brzmi całkiem smakowicie. jednego tylko się obawiam, odnośnie tego zawijania. pewnie mi się rozpadną podczas gotowania bo źle to zrobię ... :(( trzeba kilka liści na to zużyć? czy wystarczy jeden ? :D naprawdę się nie znam. mam nadzieje ze mi odpiszesz z tzw. "instrukcją perfekcyjnego zawijania". pozdrawiam :D :)) i bede czekać ...

Zgłoś 29.08.2004 bromba

Wyobraź sobie, że ja tez kiedyś miałam problem ze zwijaniem, ale trzeba cierpliwości. Gdy kapusta jest duża - wystarczy jeden liść, wiadomo, że z wierzchu są duże liście, stopniowo dochodząc do ... Pokaż więcej

Wyobraź sobie, że ja tez kiedyś miałam problem ze zwijaniem, ale trzeba cierpliwości. Gdy kapusta jest duża - wystarczy jeden liść, wiadomo, że z wierzchu są duże liście, stopniowo dochodząc do liści z głębi kapusty musimy czasem brać po 2 bo są za małe. Wtedy nakładasz jeden liść na drugi (na zakładkę) Bierzesz taki liść, odpowiednio wcześniej zmiękczony we wrzątku, skrawasz z wierzchu zgrubiały nerw i na środek liścia nakładasz porcję farszu. Liść trzymasz tym nerwem - ogonkiem :) do siebie. Zawijasz boki na farsz, a następnie ściśle zawijasz górną część liścia na farsz a później odwracasz gołebia do siebie tym zwiniętym już i resztę zwijasz jak rulon. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam, nie umiem precyzyjniej :) W kazdym razie musisz się starać aby ten farsz w liściu nie był zbyt luźny i nie było go za mało - wtedy może sie gołąbek rozpaść. Poprostu ściśle owiń farsz liściem według podanego schematu. Mam nadzieję, że troszkę pomogłam :) Pozdrawiam!

Zgłoś 01.09.2004 anusia

dzięki za tą instrukcję. na pewno jakoś sobie poradzę. mam wielką ochotę na te gołąbki ale niestety brak czasu. ze 100% pewnością je zrobię i napiszę jak smakowało ... i to nie tylko dla mnie :)... Pokaż więcej

dzięki za tą instrukcję. na pewno jakoś sobie poradzę. mam wielką ochotę na te gołąbki ale niestety brak czasu. ze 100% pewnością je zrobię i napiszę jak smakowało ... i to nie tylko dla mnie :)) pozdrowionka !!!

Zgłoś 02.09.2004 anusia

witam. no i spróbowałam.zrobiłam , właśnie się gotują, wyglądają i pachną suuuuuuupeeeerrrrr !!! całkiem jak u teściowej ;) już nie mogę się doczekać aż je zjem. mam nadzieje, ze beda smakowały... Pokaż więcej

witam. no i spróbowałam.zrobiłam , właśnie się gotują, wyglądają i pachną suuuuuuupeeeerrrrr !!! całkiem jak u teściowej ;) już nie mogę się doczekać aż je zjem. mam nadzieje, ze beda smakowały nie tylko dla mnie, mojego szkraba ale też mojemu kochanemu. (lubi gołąbki) jak i wszystko inne ;)) serdecznie pozdrawiam i dziękuje za przepis. mmmmmnnnnniiiiaaaammmmm ......... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 02.09.2004 anusia

PPPYYYCHCHCHAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.06.2005 ladym1

Jezeli ktos ma problem z zawijaniem gołąbków,to niech nie boi sie ich zabezpieczyc zwykłą nitka. Proponujęjednak używaćdośc kontrastujących z kapustą kolorów, ponieważ atrybut należy oczywiście ... Pokaż więcej

Jezeli ktos ma problem z zawijaniem gołąbków,to niech nie boi sie ich zabezpieczyc zwykłą nitka. Proponujęjednak używaćdośc kontrastujących z kapustą kolorów, ponieważ atrybut należy oczywiście usunąc przed serwowaniem:) Nic sie nie rozpada!!!

Zgłoś 23.09.2005 milan

Děkuji za atypický recept na golabki.V neděli ho vyzkouším.

Zgłoś 27.05.2007 D@wiD

Witam mam na imię Dawid i mam 15 lat. Uwielbiam gotować i robię to lepiej od mojej mamy i babci...;] Ja z zawijaniem kapusty nie mam żadnego kłopotu... zawijam szybko, ładnie i się bardzo dobrze... Pokaż więcej

Witam mam na imię Dawid i mam 15 lat. Uwielbiam gotować i robię to lepiej od mojej mamy i babci...;] Ja z zawijaniem kapusty nie mam żadnego kłopotu... zawijam szybko, ładnie i się bardzo dobrze trzymają moje gołąbki;]

A czy ktoś robi gołąbki z młoda kapustą bo ja uwielbiam młodą i zachęcam do kosztowania;]... Tylko uprzedzam młodą kapuche parzy się o wiele krócej i krócej się gotuję.

Pozdrawiam:-)