Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placek a la Aszkenazy

Tekst i foto Krzysztof 07-04-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
16-185 złprosty15 min.sądzę, że wysoka

Składniki:

obrane ziemniaki, jajko, czosnek, na 1 kg ziemniaków dwie średnie cebule, łyżka stołowa mąki pszennej, sól, dużo pieprzu, olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki i cebule utrzeć na grubej tarce w wiórki, dodać mąkę, jajko, przyprawy (płaską łyżeczkę czarnego pieprzu). Formować na patelni z gorącym tłuszczem (raczej dużo, bo mała ilość powoduje przypalanie) dowolne placuszki i smażyć do zrumienienia (kolor pomarańczowy). Jeść prosto z patelni. Świetnym dodatkiem jest gulasz.

Potrzebne przybory:

patelnia, ogień, łyżka stołowa do nakładania, szpachelka do przewracania na patelni, widelec do jedzenia.

Jak podawać?

prosto z patelni lub na półmisek

Uwagi:

Jestem zdziwiony, że nikt tego przepisu nie zna! Poznanie smaku tego placka sprawiło, ża od 30 lat nie jadam innych. Wiórki ziemniaczane powodują, że placki są chrupiące i supersmaczne!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.05.2005 Rysia

ja znam te placki! u mnie nazywają się "placki po cygańsku" z tym,że ja dodaję ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i trochę żółtego sera startego na grubych oczkach.Spróbuj są pysz... Pokaż więcej

ja znam te placki! u mnie nazywają się "placki po cygańsku" z tym,że ja dodaję ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i trochę żółtego sera startego na grubych oczkach.Spróbuj są pyszne.Pozdrawiam!

Zgłoś 06.05.2005 manja

Ja tak samo robię placki ziemniaczane i się zastanawiam skąd ta nazwa?

Zgłoś 17.08.2005 serena

Dla mnie to placki ziemniaczane .Tak wlaśnie je robię.Skąd ta nazwa?

Zgłoś 18.03.2008 Piotr

Albo od aszkanazyjczykow, czyli Zydow zamieszkujacych Europe srodkowa i wschodnia, albo od nazwiska Aszkenazy [ktore, co ciekawe, jest popularne u Zydow sefadryjskich, czyli zamieszkujacych Euro... Pokaż więcej

Albo od aszkanazyjczykow, czyli Zydow zamieszkujacych Europe srodkowa i wschodnia, albo od nazwiska Aszkenazy [ktore, co ciekawe, jest popularne u Zydow sefadryjskich, czyli zamieszkujacych Europe poludniowa i zachodnia]