Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki z farszem

Tekst i foto 17-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.wysoka

Składniki:


8 średnich ziemniaków, szklanka mąki pszennej, jajo, olej lub margaryna do smażenia, sól.Farsz: szklanka kiszonej kapusty, kilka suszonych grzybów lub 6 pieczarek, łyżka oleju, pieprz, sól.

Jak przyrządzić:


Przygotować farsz: ugotowaną kapustę oraz namoczone i ugotowane suszone grzyby albo pieczarki podduszone na oleju zemleć, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać i zemleć. Dodać mąkę, jajo, posolić i wymieszać. Z ciasta formować spore placki, na każdym kłaść po łyżce farszu i formować kule, zlepiając brzegi. Rozpłaszczyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Potrzebne przybory:



Jak podawać?



Podawać z sosem grzybowym lub śmietanowym i surówkami. Pycha.

Uwagi:



Czas przygotowania:



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.