Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane

Tekst i foto kucharz 12-10-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
109 złprosty35 min.wysoka

Składniki:

ziemniaki 1600g, cebula 100g., mąka pszenna 40g., jaja (2szt.)100g., olej 150g., sól do smaku.

Jak przyrządzić:

Zetrzeć na drobnej tartce umyte, obrane ziemniaki i cebulę. Dodać jajka. Mąkę, sól, dokładnie wymieszać,
kłaść łyżką na gorący tłuszcz, porcja powinna ważyć 150g (3szt.)

Potrzebne przybory:

Miska, nóż, obierak, tarka, patelnia, deska.

Jak podawać?

Na gorącym półmisku. Podaje się jako danie zasadnicze z sosami lub jako gorącą przekąskę z kwaśną śmietaną z gulaszem posypane cukrem lub z czerwonym kawiorem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.11.2011 gosposia

ja dodaje jeszcze troche grysiku,smietane,2 zabki czosnku.Sprobujcie.Pycha!