Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane z gulaszem dla 5 osób

Tekst i foto Kwaterka 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5 dużych30 złśredni80 min.?

Składniki:

Gulasz:
mięso wieprzowe - 70 dag,
duża cebula,
pieczarki - ok. 10 średnich,
pomidory - 3 średnie,
przecier pomidorowy - mały słoiczek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
przyprawa papryka ostra,
główka czosnku,
pieprz,
sól,
(opcjonalnie 100 g sera żołtego).


Placki:
najlepiej Fix Knorr do placków lub jeśli któs woli "domowe":
ziemiaki,
cebulka,
jajko

Jak przyrządzić:

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę,
pieczarki kroimy w ćwiartki, a cebulę w płatki.

Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy lekko olej i wrzucamy mięso, cebulę i pieczarki. Zostawiamy na ok. 20 min, żeby "pobulgotało" na malutkim ogniu.
Następnie dolewamy wody (ok. 150 ml) i znów gotujemy ok. 10 min.
Pomidory należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę, a następnie chwilkę podsmażać z przecierem, dodając czosnek.
Po chwili wlewamy sos pomidorowy do gulaszu i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz (sporo) i sól.
Tak przygotowany gulasz dusimy ok. 30-40 min.


Placki:
smażymy duży placek na patelni, a następnie kładziemy na talerzu i polewamy gulaszem, po czym składamy na pół (można posypać startym serem).

Smacznego!

Uwagi:

Danie jest jeszcze smaczniejsze, jeżeli na talerzu doda się 1 dużą łyżkę sosu czosnkowego, który dopełnia smak.
Sos czosnkowy:
duży jogurt naturalny,
3 łyżki majonezu,
pół główki czosnku,
natka pietruszki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2006 bea

takie placki sa pyszne gdy gulasz damy do środka a wszystko polejemy gęstym sosem ze świerzych grzybów - pycha