Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Tekst i foto Agatka 01-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- ziemniaki,
- jajko,
- mąka pszenna/ziemniaczana,
- cebula,
- kapusta kiszona,
- majeranek/tymianek,
- kminek,
- pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić:

Przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane wg tradycyjnego sposobu lub wg własnego :) Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy pierwszą warstwę ciasta, na nią surową kapustę, ilość wg upodobania, którą przykrywamy kolejną cienką warstwą ciasta. Podsmażamy z obu stron.

Jak podawać?

Podajemy z pikantnym sosem z drobno pokrojonego karczku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.11.2002 agnes s.

a nie lepiej jednak zrobic kapuste osobno, tak po bozemu, z grzybkami i skwarkami a placki osobno? jakos razem gotowane dziwnie brzmi... jezeli ktos kiedys jadl ciepla kapuste kiszona to wie, o... Pokaż więcej

a nie lepiej jednak zrobic kapuste osobno, tak po bozemu, z grzybkami i skwarkami a placki osobno? jakos razem gotowane dziwnie brzmi... jezeli ktos kiedys jadl ciepla kapuste kiszona to wie, o czym mówie... ale brawa za inwencję! :)

Zgłoś 05.11.2002 Anra

A gdyby tak dodać do tej kapusty jeszcze pieczarki?

Zgłoś 23.01.2005 Ania

zamiast kapusty daję mięso przyrządzone jak na kotlety

Zgłoś 22.09.2005 lencia

mi osobiście ten przepis nie smakuje......fuj........przepraszam za szczerość ale niestety.........do kotlecików ziemniaczanych tz.do masy ziemniaczanej dodaję mięso mielone z usmażoną cebulką..... Pokaż więcej

mi osobiście ten przepis nie smakuje......fuj........przepraszam za szczerość ale niestety.........do kotlecików ziemniaczanych tz.do masy ziemniaczanej dodaję mięso mielone z usmażoną cebulką....kapusta ?????.....NIE PASUJE.......lepiej rzeczywiście dać ja osobno jako surówka, z cebulką,jabłkiem,oliwą,cukrem i odrobiną soli i pieprzu......mniam i polecam , palce lizać!!!!!!!!!

spróbujcie a sie przekonacie....pozdrawiam i życzę smacznego..:)

Zgłoś 10.01.2010 fotolot

Ja zrobiłem kiedyś placki ziemniaczane dodając do masy na placki drobno posiekaną kiszoną kapustę (tak 1/4 objętości masy) - podczas smażenia zrumieniła się na powierzchni jak chrupiąca cebulka.... Pokaż więcej

Ja zrobiłem kiedyś placki ziemniaczane dodając do masy na placki drobno posiekaną kiszoną kapustę (tak 1/4 objętości masy) - podczas smażenia zrumieniła się na powierzchni jak chrupiąca cebulka. Pyszne, ale do podawania z gulaszem, śmietaną czy sosem lepsze są klasyczne.