Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Placuszki z cukinii z fetą i miętą

03.09.2013

Oryginalny smak, który pokocha cała rodzina. Cukinia to łatwo dostępne warzywo, które często hodowane jest w przydomowych ogródkach lub na działkach. Okazuje się, że z cukinii można wyczarować pyszne przekąski dla całej rodziny. Przepis na placuszki z cukinii z fetą i miętą jest bardzo prosty, a efekt zaskoczy najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowanie takiego posiłku zajmie około 45 minut, a placuszki smakują równie dobrze zaraz po usmażeniu, jak i następnego dnia.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
310 złprosty45 min.średnia

Składniki:

dwie średnie cukinie, opakowanie sera typu feta, 2 jajka, 4 łyżki mąki, pieprz, sól czosnkowa, szczypta ostrej papryki, olej lub oliwa do smażenia, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty.

Jak przyrządzić?

Zależnie od dostępnych akcesoriów w kuchni możesz wszystko przygotować w jednym mikserze, najpierw siekając cukinie, a potem dodając fetę, jajka, przyprawy, miętę i mąkę. Możesz również zetrzeć na tarce warzywa, dodać rozbełtane jajka, mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Placki smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Gotowe odłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.

Jak podawać?

Jako dodatek do placuszków polecamy jogurt grecki lub dip z jogurtu greckiego i czosnku. Źródło zdjęć: cookyourdream.com
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.02.2011 Raz Putin

Zrobiłem, pyszne !

Rodzina się zajadała !!!

Właśnie robią im sekcję.

Zgłoś 25.08.2011 Ania

Tylko nie rozumiem po co te mrożone warzywa?przecież można wrzucić sweża włoszczyznę

Zgłoś 26.02.2011 Weterynarz

@ATA,

ja się wpisalem na temat. Bardzo lubię przepisy na fasolową. Zwlaszcza w sezonie. Po co marnowac dobre bialko.

Zgłoś 01.09.2013 Gucia

Zamiast boczku daję wędzone kostki ze schabu .