Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pomidor z tuńczykiem i rzeżuchą

Tekst i foto Agnieszka 23-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty? min.?

Składniki:

1) Pomidory - 4 szt.
2) Tuńczyk w zalewie - 2 puszki
3) Cebula - 1 średnia
4) Majonez
5) Oliwa z oliwek
6) Sól
7) Pieprz
8) Bazylia (najlepiej świeże)
9) Oregano (najlepiej świeże)
10) Czosnek
11) Sok z cytryny
12) Rzeżucha lub koper

Jak przyrządzić:

Przyrządzić sos: oliwę z oliwek połączyć z kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, bazylią, oregano i czosnkiem - wg własnego gustu. Wstawić do lodówki.

Pomidory wydrążyć. Środek nie będzie potrzebny, więc można zjeść lub inaczej zagospodarować :)

Tuńczyka po odlaniu wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulką, tak aby storzyć pastę.

Nałożyć do pomidorów. Wierzch każdej połówki posypać dużą ilością rzeżuchy lub kopru. Połówki nafaszerowanych pomidorów podawać na dużych talerzach, polane sosem i posypane wokoło grubo zmielonym pieprzem.

Jak podawać?

Połówka pomidora na talerzu obiadowym,posypana rzeżuchą, polana sosem. Brzegi talerza posypać ziołami lub grubo zmielinym pieprzem.

Uwagi:

Przed podaniem, o ile składniki nie były zimne, powinno się wstawić nasz starter do lodówki.

Wygląda efektownie i jest pyszne!

Czas przygotowania:

Sos podczas próbowania może wydawać się mało ciekawy jednak jak postoi w lodówce i w połączeniu z pomidorami jest wyąmienity!

Tylko uwaga z cytryną!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.04.2005 oklek

pyszne, polecam, może tylko bez rzeżuchy

Zgłoś 05.08.2009 Kuchcik

Przepis super! Zrobiłem na imprezkę - znajomi wszamali migiem:) a ja miałem czas na podanie głównego dania! Faktycznie musi postać w lodówce a do sosu idzie dość dużo cytryny. W SMAKU REWELACA!!... Pokaż więcej

Przepis super! Zrobiłem na imprezkę - znajomi wszamali migiem:) a ja miałem czas na podanie głównego dania! Faktycznie musi postać w lodówce a do sosu idzie dość dużo cytryny. W SMAKU REWELACA!!!