Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pomidorowy eliksir

Tekst i foto Zuza Gałuszka 27.04.2012

Wiosna pełną gębą. Nasze organizmy wołają o witaminy i mikroelementy, ale na świeże warzywa czy owoce jeszcze przyjdzie nam poczekać. Tymczasem trzeba sobie jakoś radzić. Choć nie ma jeszcze gruntowych pomidorów, są już na rynku takie szklarniowe odmiany, których, ze względu na dużą ostatnio porcję naturalnego światła, nie pędzi się już tragiczną chemią. Są znacznie smaczniejsze niż zimą. Wystarczy jeden przeciśnięty przez sitko duży pomidor i żółtko od znajomej kury, by postawić się na nogi. Smaczny i energetyczny napój błyskawicznie uzupełni witaminowe niedobory i bez zbędnych kalorii da siłę na kolejne godziny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty5 min.niska

Składniki:

3/4 kg pomidorów,
2 żółtka,
1/2 pęczka szczypiorku,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pomidory dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.

Kroimy na kawałki prosto do sitka i przecieramy łyżką lub tłuczkiem.

Do tak powstałego soku dodajmy 2 żółtka, sól, pieprz i całość miksujemy.

Przed podaniem dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.

Jak podawać?

Podajemy natychmiast.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2012 mała mi

Może być niezłe, szczególnie na dietkę, ale poczekam do pomidorów letnich.....

Zgłoś 24.04.2012 olo_nr1

Robię taki na kaca - zamiast przeciśniętego pomidora może być dobry sok pomidorowy. No i polecam jeszcze trochę sosu sojowego i tabasco .

Zgłoś 27.04.2012 karol

ej bo nie rozumiem....3/4kg pomidorow na 2 zoltka ? :D

Zgłoś 03.05.2012 Wiesia

Karol,przeczytaj jeszcze raz ,ale jutro,lepiej pojutrze.

Fakt ,lepiej taki koktajl zrobić z późniejszych pomidorów,ale pamiętajmy,że większość pomidorów w handlu pochodzi ze szklarni. i ka... Pokaż więcej

Karol,przeczytaj jeszcze raz ,ale jutro,lepiej pojutrze.

Fakt ,lepiej taki koktajl zrobić z późniejszych pomidorów,ale pamiętajmy,że większość pomidorów w handlu pochodzi ze szklarni. i każda pora dobra dla pomidora.

Zgłoś 03.12.2012 gość

Thank you very much Manjula, my partner and i love Indian coinokg and do so very often. We had a little trouble with our Roti but do not any more since watching your presentation, Thanks again ... Pokaż więcej

Thank you very much Manjula, my partner and i love Indian coinokg and do so very often. We had a little trouble with our Roti but do not any more since watching your presentation, Thanks again we are ever so grateful for some one as you to teach us the w

Zgłoś 04.12.2012 gość

pg4qY9 <a href="http://jafjzzmyqing.com/">jafjzzmyqing</a>

Zgłoś 04.12.2012 gość

fAZVKp , [url=http://drvumepkhqik.com/]drvumepkhqik[/url], [link=http://xrtllaqldgys.com/]xrtllaqldgys[/link], http://edueudjcjhln.com/

Zgłoś 06.12.2012 gość

SxACTm <a href="http://vxhxiczszeic.com/">vxhxiczszeic</a>

Zgłoś 02.06.2013 gość-smakosz

dobrze jest dodać 100ml czystej wódki