Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Por do obiadu

Tekst i foto KrysiaMisia 18-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- kilka dorodnych porów,
- 2-3 dobre, twardawe jabłka,
- majonez Kielecki,
- sól, pieprz,
- ew. zieleninka (pietruszka).

Jak przyrządzić:

Pory myjemy, odcinamy nieużytki (ale uwaga : zielonego trochę zostawić!), kroimy na makaronik. W salaterce solimy i uciskamy ręką,żeby zmiękły. Jeśli puszczą sok - odlewamy.
Jabłka obieramy (lub nie, ja nie obieram) i ścieramy na dużych oczkach na tarce, dodajemy do porów. Wrzucamy szczyptę cukru, odrobinę pieprzu i mieszamy z majonezem - do uzyskania pożądanej konsystencji.

Potrzebne przybory:

To, co każdy ma w kuchni.

Jak podawać?

Do obiadu (do łagodnych mięs), albo jako sałatkę.

Uwagi:

Ogromna prościzna, a do obiadu (i po, jak zostanie) - świetne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.08.2003 Dana

W tej surówce ja zamiast majonezu preferuję kwaśną śmietanę ( no i oczywiście bez pieprzu).

Zgłoś 22.11.2004 henryk

A ja po wyciśnięciu dodaję sok z 1/2 cytryny i śmietanę a nie majonez.

smacznego

Zgłoś 16.02.2005 gingerwoman

a ja dodaję jeszcze 2-3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę. i mieszam majonez z naturalnym jogurtem. polecam, naprawdę pyszne :)

Zgłoś 19.11.2005 Basia

Bardzo dobra napewno dodam do jadłospisu. Polecam szypko się robi.

Zgłoś 18.09.2006 nutka

Ja dodaję jeszcze jajko i pomidora.Wychodzi świetna sałatka do wędliny i do obiadu.Pozdrawiam.

Zgłoś 17.05.2007 aga

wlasnie zrobilam surowke do obiadu, wyszla pycha !!! (ale dodalam jogur i majonez)

pozdrawiam

Zgłoś 13.09.2008 ania

a ja dodaję jedną startą odciśniętą marchewkę,i kilka łyżek kukurydzy z puszki,oraz jabłko.PRZEPYSZNA