Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Porterówka

Tekst i foto Nel 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.bardzo dużo

Składniki:

- 0,5 l piwa porter,
- 0,5 l spirytusu,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy.

Jak przyrządzić:

Cukier i cukier waniliowy rozpuścić w piwie. Następnie wymieszać ze spirytusem, wlać do butelek i odczekać kilka dni, aż się przegryzie.

Uwagi:

Piwo można podgrzać, wtedy łatwiej rozpuścić cukier.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.01.2003 Cichy

To musi być masakra! Juz sam porter wystarczyłby...

Zgłoś 03.01.2003 Dudi

ale to musi być siekiera , ja robię niecałe dwa portery na 1/4 spirolu z haczkiem i do tego karmel i jeszcze 3/4 cukru

Zgłoś 15.11.2002 Enigma_84

Sory ale że co?? 05l spirytu + reszta to bez kitu mósi dobrze klepać w baniak, aż spróbuję sobie coś takiego przyrządzić. Ale mówię odrazu że tego napoju będzie w sumie ponad litr i sam nie dam ... Pokaż więcej

Sory ale że co?? 05l spirytu + reszta to bez kitu mósi dobrze klepać w baniak, aż spróbuję sobie coś takiego przyrządzić. Ale mówię odrazu że tego napoju będzie w sumie ponad litr i sam nie dam temu rady :))))

Pozdrówka

Zgłoś 06.11.2002 Jolka

hmm mniam mniam ;)

Zgłoś 22.09.2003 Ania

Na ostania impreze ktos przyniosl wlasnie ten specyfik i prawie wszyscy dokladnie odjechali...nawet na pogotowie...nie polecam,chyba ze ktos lubi takie "ostre" trunki

Zgłoś 21.10.2003 Johnny

Z tego co pamiętam to tego portera powinno być 1l na 0,5l spirytusu, wtedy nie jest takie mocne (zaledwie 60%). A tak poza tym to świetny napój na małą imprezkę :-)

Zgłoś 29.10.2003 anamnesis

moj tata grzeje piwko dodaje cukru zwyklego i waniliowego, dodaje kilka gozdzikow dla smaku, dodaje spirytusu, nie doprowadza do wrzenia ofkoz zeby spiryt nie wyparowal i podpala opary- niesamow... Pokaż więcej

moj tata grzeje piwko dodaje cukru zwyklego i waniliowego, dodaje kilka gozdzikow dla smaku, dodaje spirytusu, nie doprowadza do wrzenia ofkoz zeby spiryt nie wyparowal i podpala opary- niesamowity efekt :P trzeba uwazac na wloski na rekach oczywiscie :) wodka pyszna pyszna i jeszcze raz pyszna.przynajmniej ludziom z wipos z pł smakuje ;P

Zgłoś 07.11.2003 RealCoolBaby

porteroowka jest de best ja robilam ja w proporcjach 1l portera do 0,5l spirytusu (mozna dodac woodki wtedy jest lajtowo) no i 1kg cukru tyle ze my portera gotowalismy z cukrem i potem spirt. za... Pokaż więcej

porteroowka jest de best ja robilam ja w proporcjach 1l portera do 0,5l spirytusu (mozna dodac woodki wtedy jest lajtowo) no i 1kg cukru tyle ze my portera gotowalismy z cukrem i potem spirt. zajebiscie slodziutki likierek jak nadzienie z czekoladek (ciezki ! wiec nie do chlania a delektowania sie!! )

Zgłoś 24.12.2003 Adam w dniu imienin;)

Hoł hoł hoł! mamy wigilie i wpadlem na pomysl ze cos pokombinuje a ze od 2000 roku porterowki nie pilem to wraz z planem pojawila sie ta strona internetowa. porterowka studzi sie wlasnie na balk... Pokaż więcej

Hoł hoł hoł! mamy wigilie i wpadlem na pomysl ze cos pokombinuje a ze od 2000 roku porterowki nie pilem to wraz z planem pojawila sie ta strona internetowa. porterowka studzi sie wlasnie na balkonie a mi zal serce zciska ze niez dazy sie dobrze przegrysc;) wesolych swiat!!!

Zgłoś 06.07.2004 anulka_4

Zrobiłam ! Pyszniutkie! A jakie zdrowe ;))) Na drugi dzień wszyscy czuli się jak nowonarodzeni ! Polecam!!!

Zgłoś 22.07.2004 lukas

a ja to robie tak: 1l spirytusu + 4 piwa porter + 2 szklanki cukru zwykłego + 4 torebki cukru waniliowego robie to w baniaku 5l a potem w butelki przelewam i chłodze szybko mam odpowiednia ilość... Pokaż więcej

a ja to robie tak: 1l spirytusu + 4 piwa porter + 2 szklanki cukru zwykłego + 4 torebki cukru waniliowego robie to w baniaku 5l a potem w butelki przelewam i chłodze szybko mam odpowiednia ilość trunku, cukier oczywiście z piwem mieszam jak wyżej.

Pozdrawiam i Samcznego

Zgłoś 04.11.2004 kuba

przygotowałem ten zacny napój, w oparciu o Żywiecki porter, wyszedł przedni. Moja żonka, nałogowy pożeracz kukułek przemianowała się na namiętnego połykacza "kukułczanki" bo pod taką n... Pokaż więcej

przygotowałem ten zacny napój, w oparciu o Żywiecki porter, wyszedł przedni. Moja żonka, nałogowy pożeracz kukułek przemianowała się na namiętnego połykacza "kukułczanki" bo pod taką nazwą ta właśnie wódeczka wyrabiana była onegdaj. Polecam ten przepis jako sprawdzony :-)))

Zgłoś 11.12.2004 Natan

Porterówka znam troszke inny przepis :

2 szklanki spirytusu

4 dag suszonych sliwek

2 dag kawy naturalnej

2 butelki porteru

10 dag miodu naturalnego

D... Pokaż więcej

Porterówka znam troszke inny przepis :

2 szklanki spirytusu

4 dag suszonych sliwek

2 dag kawy naturalnej

2 butelki porteru

10 dag miodu naturalnego

Do butelki ze spirytusem włożyć drobno pokrojone sliwki i zmielona kawe i zostawic tak na 10 dni - czesto wstrzasajac

Nastepnie przecedzic przez lejek z wata wymieszac z porterem i miodem rozlac do butelek i zostawic jeszcze na pare dni

Polecam zupelnie inaczej smakuje

Zgłoś 17.12.2004 xxx

portrówka była powszechnym napojem wszystkich studentów Politechniki Czestochowskiej zamieszkującej Herkules w latach świetności ( przed remontem ). Prócz dobrego smaku pozostał nam jeszcze czar... Pokaż więcej

portrówka była powszechnym napojem wszystkich studentów Politechniki Czestochowskiej zamieszkującej Herkules w latach świetności ( przed remontem ). Prócz dobrego smaku pozostał nam jeszcze czar wspomnień.

Bardzo przepyszna wódeczka polecam wszystkim

Zgłoś 17.12.2004 smokos

nowy [pRzepis"Tu Mroova,wlasnie pije pozostalosci po wigilli,2 l na 3,proporcje to 2.5 l spirola, 3.5 l portera, woda do smaku i cukru troche.zajeb.....i konczy sie interwencja kocanej Pols... Pokaż więcej

nowy [pRzepis"Tu Mroova,wlasnie pije pozostalosci po wigilli,2 l na 3,proporcje to 2.5 l spirola, 3.5 l portera, woda do smaku i cukru troche.zajeb.....i konczy sie interwencja kocanej Polskiej Policji

Zgłoś 31.12.2004 slafcio

ja wlasnie sprobuje jest sylwester i zrobilem tylko tak:0,5 l spirytusu+2x0,5l porter ZYWIEC i szklanka cukru.dodam tylko tyle ze jeszcze stygnie na balkonie ale juz jak bylo cieple bylo COOL ta... Pokaż więcej

ja wlasnie sprobuje jest sylwester i zrobilem tylko tak:0,5 l spirytusu+2x0,5l porter ZYWIEC i szklanka cukru.dodam tylko tyle ze jeszcze stygnie na balkonie ale juz jak bylo cieple bylo COOL takie slodziutkie az mniam mniam

Zgłoś 16.01.2005 degustator 2005

trunek odjazdowy 2 dni picia 4 trzezwienia

Zgłoś 20.03.2005 jery

To co czytam to jest profanacja szlachetnej wodeczki pod tytulem porterowka. Porterowke,w moim domu jak siegam pamiecia t.j. od lat 50 ubieglego stulecia pilo sie zawsze. jest tylko jedno ale-te... Pokaż więcej

To co czytam to jest profanacja szlachetnej wodeczki pod tytulem porterowka. Porterowke,w moim domu jak siegam pamiecia t.j. od lat 50 ubieglego stulecia pilo sie zawsze. jest tylko jedno ale-tego sie nie pije natychmiast po wystudzeniu. to musi stac minimum tydzien,a im dluzej stoi tym jest lepsze. teraz podaje prawdziwy przepis na PORTEROWKE.

-trzy butelki piwa porter

-1,1\2 szklanki cukru

-1 laska wanilii

-1\2 l.spirytusu

wlac do gara porter, wsypac cukier,dodac do tego laske wanilii bardzo drobno pokrojona. Podgrzac do temperatury okolo 60st.C.

przykryc pokrywka odstawic do wystygniecia. Jak bedzie zimne dodawac,mieszajac,spirytus. Trzymac w jednym pojemniku do czasu spozywania.\minimum tydzien\ miejsce przechowywania pojemnika dowolne.

W owych zamierzchlych latach 50 byly tez zboczone kobitki ,ktore w trakcie podgrzewania dodawaly jeszcze tabliczke gorzkiej czekolady.

Zgłoś 01.12.2005 czesiek

Piłem porterówę kilka razy i zawsze kończyło się to tragedią. Bynajmniej nie chodzi o to, że to podły trunek - wręcz przeciwnie! Porterówa wchodzi jak soczek (bez popijania) i dlatego właśnie zw... Pokaż więcej

Piłem porterówę kilka razy i zawsze kończyło się to tragedią. Bynajmniej nie chodzi o to, że to podły trunek - wręcz przeciwnie! Porterówa wchodzi jak soczek (bez popijania) i dlatego właśnie zwala z nóg znienacka...

Zgłoś 09.12.2005 tekillaz

Porterówke piłem, robiłem, piłem, więc mam doświadczenie niczym faraon z pod budki z piwem. Po przeczytaniu poprzednich komentarzy widze że JERY ma TEN przepis. super, hiper, pycha.. (seria zach... Pokaż więcej

Porterówke piłem, robiłem, piłem, więc mam doświadczenie niczym faraon z pod budki z piwem. Po przeczytaniu poprzednich komentarzy widze że JERY ma TEN przepis. super, hiper, pycha.. (seria zachwytów i.t.d. ;)) to jest to co tygrysy lubią najbardziej, z tym ze z powodzeniem, zamiast wanilii mozemy sypnać tytke cukru waniliowego..

Zgłoś 17.12.2005 kukusia

PYCHOTKA!!! WŁAŚNIE MÓJ MAŻ TO ROBI. TO BĘDZIE TO!!!

KOPIE JAK TRZA, A SPRÓBUJCIE NA CIEPŁO TO DOPIERO DAJE

W PALNIK. GORĄCO POLECAM!!!!

Zgłoś 17.01.2006 Ola

smakuje jak cukierek "kukułka" :P:P Niezłego ma kopa

Zgłoś 30.01.2006 Adamus

Właśnie zrobiłem Porteróweczkę tą o średniej mocy, czyli na 0,5 l spirytusu dałem 2 Portery i mam pytanie odnośnie warunków przechowywania: Jakaś specjalna temperatura i wogóle, czy może stać w ... Pokaż więcej

Właśnie zrobiłem Porteróweczkę tą o średniej mocy, czyli na 0,5 l spirytusu dałem 2 Portery i mam pytanie odnośnie warunków przechowywania: Jakaś specjalna temperatura i wogóle, czy może stać w zwyczajnym domowym klimacie?

I jeszcze czy smakuje lepiej schłodzona czy taka zwyczjna?

z góry dziękuję za odpowiedź

dodam tylko że spróbowałem kielonka takiej świeżutkiej i była świetnia :-), myślę że dziewczyny będą szalały za nią ;)

Zgłoś 27.02.2006 megi212

slodziutka mieszanka o zapachu i smaku kukulek,zdradliwa,uwazajcie z wypijana iloscia,polecam pycha,babska naleweczka;-)

Zgłoś 11.03.2006 hanka_30

0,5 litra spirytusu

szklanka piwa porter

szklanka piwa karmelowago

cukier waniliowy

Wymieszać oba piwa z cukrem i dodać spiryt.musi odstać 5 dni przelac przez gaze .P... Pokaż więcej

0,5 litra spirytusu

szklanka piwa porter

szklanka piwa karmelowago

cukier waniliowy

Wymieszać oba piwa z cukrem i dodać spiryt.musi odstać 5 dni przelac przez gaze .Pycha polecam

Zgłoś 28.03.2006 jery-dziadek

Do hanki 30.Moja miła,porterówka to szlachetny likier o voltarzu max.40. To co Ty proponujesz ma co najmniej 70 volt i to jest profanacja.Czytając Twój przepis to aż się prosi żeby walnąć setę s... Pokaż więcej

Do hanki 30.Moja miła,porterówka to szlachetny likier o voltarzu max.40. To co Ty proponujesz ma co najmniej 70 volt i to jest profanacja.Czytając Twój przepis to aż się prosi żeby walnąć setę spirytusu popić to szklanką piwa i zagryść cukrem waniljowym. Efekt ten sam a roboty dużo mniej.

Zgłoś 06.04.2006 hanka_30

Spiryt ma 95 procent ,piwo karmelowe jest bez alkoholowe, porter ma gdzieś 10 procent .Pół litra sirytusu i pół litra piwa to ,coś nie tak z mamtematyką.

Zgłoś 14.04.2006 MARCELLIG

WŁAŚNIE ZROBIŁEM PORTERÓWKĘ W PROPORCJACH

1 PORTER"ŻYWIEC"

250 ML SPIRYTUSU

250 ML WODY

2 ŁYŻKI MIODU

1\3 SKLANKI CUKRU

DO SMAKU SPECJALN... Pokaż więcej

WŁAŚNIE ZROBIŁEM PORTERÓWKĘ W PROPORCJACH

1 PORTER"ŻYWIEC"

250 ML SPIRYTUSU

250 ML WODY

2 ŁYŻKI MIODU

1\3 SKLANKI CUKRU

DO SMAKU SPECJALNEJ PRZYPRAWKI DO GRZAŃCA I 1 ŁYŻECZKĘ CUKRU WANILIOWEGO

NA KONIEC PRZELAŁEM DO KARAFKI I DODAŁEM RODZYNEK GARŚĆ POPRÓBOWAŁEM I JUŻ MAM WYPIEKI NA POLICZKACH NIEZŁEA BĘDZIE ZA TYDZIEŃ POZDAWIAM I POLECAM

Zgłoś 23.05.2006 Porterek:)

0.5 L spirytusu

1 L piwa porter

cukier waniliowy

1 szklanka cukru

i koniecznie...paczka kukułek

Mieszamy piwko w garze dodajemy cukier waniliowy i zwykły (uw... Pokaż więcej

0.5 L spirytusu

1 L piwa porter

cukier waniliowy

1 szklanka cukru

i koniecznie...paczka kukułek

Mieszamy piwko w garze dodajemy cukier waniliowy i zwykły (uwaga powoli bo mieszanka wybuchowa) dodajemy kukułek i cały czas mieszamy bo kukułki przywierają do dna garnka.Jak juz jest wymieszane to chłodzimy np. na balkonie.A potem dodajemy spirytus i mieszamy, mieszamy:) a potem przelewamy do butelek lub prosto do gardła bo trunek jest niesamowity.

PS. Jeśli jest Żona w pobliżu to zakaz wtracania się bo zaraz będzie chciała podgrzać całość co by słodkie procenty uleciały:)

Dołączam sie do grona zwolenników tego "nektaru"

Zgłoś 16.10.2006 mic36

DO "jery"

CAŁKOWICIE SIĘ Z TOBĄ ZGADZAM. Preferuje taki sam przepis. Na 0,5l spirytusu 3 piwa Porter. To jest Coś - pije się ze smakiem. Nie wyobrażam sobie tego w proporcji pó... Pokaż więcej

DO "jery"

CAŁKOWICIE SIĘ Z TOBĄ ZGADZAM. Preferuje taki sam przepis. Na 0,5l spirytusu 3 piwa Porter. To jest Coś - pije się ze smakiem. Nie wyobrażam sobie tego w proporcji pół na pół. Ja jeszcze daje do smaku troszke cynamonu - POLECAM. Dla kobiet Porteróweczka z Colą.

Zgłoś 12.02.2010 Ronny

robie te wodeczke od paru ladnych lat , fakt daje niezlego kopa...hmmm....ale przeciez o to chodzi :)

Zgłoś 15.02.2007

Ja dalem 2port. 0.33 i 250ml spirtu ruskiego no cukier itp. jutro napisze co wyszlo hihi ale chyba zamalo spirolu dalem:((

Zgłoś 17.12.2006 gufik2

Zgłoś 23.12.2006 c0y

haha, dziś robimy porcję na sylwka, co do proporcji to 2l spirytusu + 6 porterów 0,5 (nie koniecznie żywieckich), 2 szklanki cukru (arcococ), 6 cukrów waniliowych (opakowania 32g), miodzik (2 ły... Pokaż więcej

haha, dziś robimy porcję na sylwka, co do proporcji to 2l spirytusu + 6 porterów 0,5 (nie koniecznie żywieckich), 2 szklanki cukru (arcococ), 6 cukrów waniliowych (opakowania 32g), miodzik (2 łyżki) + goździki (10szt), pozdro

Zgłoś 17.02.2008 biene_maja

Ja robię wg takiego przepisu już któryś raz i jest boskie:)

0,5 spirytusu

2 butelki piwa PORTER

10dkg miodu

szczypta cynamonu

1/2 szklanki cukru

3 cukry... Pokaż więcej

Ja robię wg takiego przepisu już któryś raz i jest boskie:)

0,5 spirytusu

2 butelki piwa PORTER

10dkg miodu

szczypta cynamonu

1/2 szklanki cukru

3 cukry waniliowe

goździki, rodzynki

Roztarte goździki, rodzynki wrzucić do spirytusu i odstawić na ok.3 dni.Zagotować miód, dodać cukier, piwo i znowu zagotować.Ostudzić i dodać spirytus. PYCHOTA!!!!

Zgłoś 29.04.2007 bolo

Cukier to chyba waniliNowy. " N " -to drobiazg . Czepiam sie ..

Zgłoś 24.05.2007 lejdi

oj tak ;d pyyyyyycha. z ziarnami kawy dodatkowo i wychodzi cudenko. szklanka i odjezdzam.

Zgłoś 18.06.2007 edel

Mój przepisik;

1l spirytu

1l portera(okocim palone)

2 szkl cukru

ok 64g cukru waniliowego

olejek migdałowy do ciasta;D

24h i mozna pic;)

Jest to ... Pokaż więcej

Mój przepisik;

1l spirytu

1l portera(okocim palone)

2 szkl cukru

ok 64g cukru waniliowego

olejek migdałowy do ciasta;D

24h i mozna pic;)

Jest to dosyc mocne ale tego sie nie czuje, wchodzi jak woda.

Polecam również cytrynówke, bardzo fajna, tylko troche sie trzeba napracowac.

Zgłoś 09.07.2007 ty_grysek3

Doskonałe...., można pić bez przepijania - po co psuć sobie smak...

Zgłoś 22.11.2008 Retsym

Nektar akademików hehe;]

Zgłoś 25.10.2008 mistrzu

probowalem... nie polecam bo straszna siekiera :P ciepie w dzbanek ale calkiem dobry

Zgłoś 25.11.2007 Leny

To wszystkie przepisy to wariacje na temat porterówki. Wydaje mi się że nie można powiedzieć że któryś jest gorszy czy lepszy rzecz gustu. Ja osobiście zrobiłem według przepisu na samej górze. U... Pokaż więcej

To wszystkie przepisy to wariacje na temat porterówki. Wydaje mi się że nie można powiedzieć że któryś jest gorszy czy lepszy rzecz gustu. Ja osobiście zrobiłem według przepisu na samej górze. Uważam że jest bardzo dobry. W sam raz na mały kieliszeczek do kawy i ciacha. Jednak kobiety marudzą że za mało słodkie. Więc dodanie suszonych śliwek i miodu na pewno by to zmieniło. Co do picia dużej ilości porterówki to wcale się nie dziwię że komuś trafiło się na pogotowie. A Ci co nie trafili muszą mieć żelazne zdrowie i mocne słowiańskie geny. To mocny, słodki i ciężki trunek. Jeżeli przewidujemy duże spożycie proponuje zastąpić spirytus wódką. Robiliśmy tak ze znajomymi nazywaliśmy to "zupą". Miało to pewnie około 36 może 38 procent. Piło jak kompocik i bez popitki. I zdrówko dopisywało na drugi dzień. Ja podany przepis na porterówkę zmodyfikowałem o łyżkę miodu odrobinę cynamonu i imbiru. Zobaczymy co wyjdzie :) Eksperymentować ! :)

Zgłoś 08.11.2008 Majkel

Przepis jest zly jak juz zostalo slusznie wspomniane jest 1l piwa porter i 0,5l szpirytusu :) w smaku jest slodkie i mocne ale swietnie rozgrzewa..... a zakladajac ze piwo porter ma 10% przy tak... Pokaż więcej

Przepis jest zly jak juz zostalo slusznie wspomniane jest 1l piwa porter i 0,5l szpirytusu :) w smaku jest slodkie i mocne ale swietnie rozgrzewa..... a zakladajac ze piwo porter ma 10% przy takich proporcjach napoj ma niecale 60% ....ale nie wiem ile % ma porter pewnie mniej wiec wychodzi ok 50% albo i ponizej :)

Zgłoś 29.12.2007 maniac

"lukas 2004-07-22 03:38:11

a ja to robie tak: 1l spirytusu + 4 piwa porter + 2 szklanki cukru zwykłego + 4 torebki cukru waniliowego robie to w baniaku 5l a potem w butelki przele... Pokaż więcej

"lukas 2004-07-22 03:38:11

a ja to robie tak: 1l spirytusu + 4 piwa porter + 2 szklanki cukru zwykłego + 4 torebki cukru waniliowego robie to w baniaku 5l a potem w butelki przelewam i chłodze szybko mam odpowiednia ilość trunku, cukier oczywiście z piwem mieszam jak wyżej.

Pozdrawiam i Samcznego "

Najlepsza proporcja! Ja robie bardzo podobnie, z tym, ze dodaje 1l wody, w tym rozpuszczam cukier, dolewam piwo, KROTKO wygazowuje i dodaje spirytus. Warto dodac miod zamiast czesci cukru.

Zgłoś 15.01.2008 Przemek

Poszukiwania odwołane!

małpka spirytusu lubelskiego

0,5 l dębowe mocne

pół szklanki miodu

Przez pierwszy tydzień spirytus dojrzewał smakiem zalanych nim kilku śliwek ... Pokaż więcej

Poszukiwania odwołane!

małpka spirytusu lubelskiego

0,5 l dębowe mocne

pół szklanki miodu

Przez pierwszy tydzień spirytus dojrzewał smakiem zalanych nim kilku śliwek suszonych, rodzynek, goździków i mniej niż szczyptą chili; w piwie rozpuszczony miód (w tym łyżka porzeczkowego), łezkę soku malinowego i trochę soku z cytryny. Przegryza się tydzień lub dłużej. Kolor pomarańczowej herbaty, aromat tylu owoców, cytryna i chili też robią swoje, woltaż odpowiedni - przyjemna degustacja.

Was will man mehr?!

Zgłoś 24.10.2009 nana

jest mocny ale bardzo smaczny...teraz idealny na zimowe dni:) polecam:)

Zgłoś 24.08.2008 Papi

Do hanki_30. Tu nie chodzi o matematykę, ale o chemię. Spirytus miesza się z piwem inaczej niż z wodą. Jak robiłem pierwszy raz to myślałem, że wyjdzie za słąbe wg przepisu i machnąłem pół na pó... Pokaż więcej

Do hanki_30. Tu nie chodzi o matematykę, ale o chemię. Spirytus miesza się z piwem inaczej niż z wodą. Jak robiłem pierwszy raz to myślałem, że wyjdzie za słąbe wg przepisu i machnąłem pół na pół. Nie polecam takich proporcji (degustujący oceniali różnie: 60-80%, ja myśle, że miało ok. 70).

Zgłoś 14.09.2008 kolo

A można zrobić porterówkę na bazie wódki zamiast spirytusu?

Wiem, że to już nie to, ale może na studencką imprezę wystarczy :d ?

Jeśli tak to mógłby ktoś podać proporcje?

... Pokaż więcej

A można zrobić porterówkę na bazie wódki zamiast spirytusu?

Wiem, że to już nie to, ale może na studencką imprezę wystarczy :d ?

Jeśli tak to mógłby ktoś podać proporcje?

Zgłoś 18.09.2008 cys87

heheh ten specyfik naprawde dobrze klepie!!! jak ostatnio wypilem 0,5litra z kumplem to jak wysiadlem z taksowki to wszedlem nie do tej klatki w bloku co trzeba!! tak wiec uawazajcie

Zgłoś 24.11.2009 pawel

Na studiach PG wydział elektryczny kiedyś robiliśmy spirytus własnej roboty a że nie szło tego na trzeźwo pić (odbijało się drożdżówkami) zrobiliśmy porterówkę: ok 1l bimbru 60%, jakieś ciemne p... Pokaż więcej

Na studiach PG wydział elektryczny kiedyś robiliśmy spirytus własnej roboty a że nie szło tego na trzeźwo pić (odbijało się drożdżówkami) zrobiliśmy porterówkę: ok 1l bimbru 60%, jakieś ciemne piwo, 1 cukier wanilinowy, szklana cukru, zmieszane do kupy, 2 godziny na grzejniku, lodówka i wyszedł przedni napój wszyscy byli w szoku, 0 drożdżówek :)

Zgłoś 24.11.2009 Pawel

Teraz obecnie posiadam 2L spirytusu ze śliwek 90% i chyba spróbuje ten przepis z dodatkiem miodu gryczanego

Zgłoś 01.11.2009 stary przepis

1 L spirytusu

4 piwa porter 0.5L

cukier waniliowy

szklanka cukru

1/3 łyżeczki cynamony

przygotowanie j/w a na koniec przecedzić przez gazę i gotowe :)

Zgłoś 22.05.2010 Lechu

ja dalem 0,5l sprytu +2 portery zywiec 0,33l+ pol szklanki cukru-ledwo wstalem do pracy^^

Zgłoś 03.06.2010 sgtegsegehseh

ccccccccccciiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeennnnnnnnnniiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaassssssssyyyyyyyyy jesteccie

Zgłoś 16.07.2010 Kiper

spróbujcie dodać 4 do 8 goździków... pychotka bedzie

Zgłoś 20.02.2011 maks

2portery, 1karmi kawowe,1/4 l spirytusu, trochę mniej niż pół szklanki cukru , mały cukier wanilinowy, łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3goździki, skórka z pomarańczy

piwo zagrzać z cukrem, go... Pokaż więcej

2portery, 1karmi kawowe,1/4 l spirytusu, trochę mniej niż pół szklanki cukru , mały cukier wanilinowy, łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3goździki, skórka z pomarańczy

piwo zagrzać z cukrem, goździkami i skórką pomarańczową. dodać kawę rozpuszczona w 1/4szklanki wody, po wystudzeniu spirytus.Wychodzi litr ok.27%najlepsze po miesiącu

Zgłoś 24.10.2011 amator robson

Lubię się bawic w robienie wódek, i głównie robiłem cytrynówkę. Zazwyczaj czytam różne przepisy i komponuję własny przepis wedle moich upodobań. Tak samo zrobiłem z porterówką i chętnie się tym ... Pokaż więcej

Lubię się bawic w robienie wódek, i głównie robiłem cytrynówkę. Zazwyczaj czytam różne przepisy i komponuję własny przepis wedle moich upodobań. Tak samo zrobiłem z porterówką i chętnie się tym razem podzielę moim pomysłem:

0.5l piwa Porteris (6.8%)

0.4l spirytusu (~95%)

szklanka cukru (250ml)

3 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylic z wanilinowym, ktory jest syntetyczną podróbką)

Wlewasz piwo do garnka, wsypujesz oba rodzaje cukrów. Grzejesz na średnim ogniu do temp ok 50*C. W takiej temp wszystko powinno się rozpuścic a piwo powinno byc pozbawione gazu.

Ja chłodzę roztwór w garnku zimną wodą w zlewie, ale jak ktoś jest cierpliwy to niech sobie czeka. Po ostygnięciu wlewamy spirytus i voilà!

Taki trunek ma okolo 38%, biorąc pod uwagę, że cukier też zajmuje objętośc.

Zgłoś 09.07.2012 Grzesztof_85

Witam

Piłem porterówke 3 letnia, niebo w gębie, polecam wszystkim wytrwałym. Im strarsza tym lepsza

Zgłoś 28.12.2012 gość

Zwykla Hamowa ,wpisoje porterowka na bazie wodki i taka strone znajduje,czarna oliwka wchodze na strone,a tam kup pollitra spirytusu itd....................

Zgłoś 28.12.2012 gość

Zwykla Hamowa ,wpisoje porterowka na bazie wodki i taka strone znajduje,czarna oliwka wchodze na strone,a tam kup pollitra spirytusu itd....................