Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Postna zupa z porów i brie

14.03.2012

Zaskakujące jest, że ta wytworna zupa o wyjątkowo delikatnym smaku spełnia wszystkie rygory postu. Znakomicie się więc nadaje na niedzielny postny obiad. Jej wyśmienity smak wynika zapewne z długotrwałego kontaktu porów z masłem, a i porcja białego wina robi swoje. Pory to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów. Zwykle używamy ich w małych ilościach. Tu można poszaleć, bo ostry smak porów stapia się z łagodnością pozostałych składników.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
620 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

½ kg porów,
3 łyżki masła,
3 ziemniaki (ok. 20 dag),
2 ząbki czosnku,
½ kieliszka białego wina,
1 kostka bulionu z warzyw,
200 ml mleka,
20 dag sera brie,
3 łyżki śmietany 22%,
½ pęczka bazylii.

Jak przyrządzić?

Pory myjemy i ich jasne części kroimy w cienkie plasterki.

W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pory, aż będą miękkie (ok. 7 min.)

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wkładamy do porów.

Mieszamy.

Dodajemy czosnek pociśnięty przez praskę, mieszamy całość przez minutę i wlewamy wino.

Czekamy 5 minut, dodajemy szklankę wody i kostkę bulionu warzywnego.

Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu jeszcze 20 minut.

Wtedy dolewamy mleko, wrzucamy pokrojony w kawałki ser brie i mieszamy, aż ser się rozpuści.

Dodajemy śmietanę i poszarpane liście bazylii.

Jak podawać?

Zupę podajemy ozdobioną listkiem bazylii i plasterkiem sera.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.03.2012

Nie martwcie sie winem, wygotuje sie, ale tluscz z sera zostane a ten ma 80%. Zupa jest na pewno dobra, ale postna raczej nie.

Zgłoś 15.03.2012 ewa

Zupa jest postna,bez mięsa, ale wysokokaloryczna

Zgłoś 15.03.2012 Wanda

Często robię obiadki z przepisów .Taką zupę zrobię w niedzielę,ale na żaden post się nie piszę,wkrótce wyrażę swoje zdanie.

Zgłoś 14.03.2012 ATA

ZUZA!!! jesteś prawdziwie WIELKA!!!

SZACUN

Zgłoś 14.03.2012 dziadek

Miało chyba być "Kostna zupa..."?

Zgłoś 15.03.2012 Zoja

Pani Zuzo ... niestety ma pani rację ... jestem stałą czytelniczką " Kuchni" bardzo lubię Pani przepisy ... ale komentarze pod nimi to już osobny rozdział.

Zgłoś 12.11.2012 diana

ZUZA szczerze odpowiedz proszę , ile ważysz ?

Zgłoś 13.11.2012 viki

Tylko po co to te wszędobylskie szkodliwe kostki rosołowe???? Czy nie da sięugotować czegoś sensownego i smacznego na naturalnym bulionie?

Jak wrzucisz kostkę wszystko smakuje tak samo! Pokaż więcej

Tylko po co to te wszędobylskie szkodliwe kostki rosołowe???? Czy nie da sięugotować czegoś sensownego i smacznego na naturalnym bulionie?

Jak wrzucisz kostkę wszystko smakuje tak samo!

Zgłoś 02.10.2013 Balagoon

<3

Zgłoś 10.08.2014 setoco

xC6OJq fepoewyqcgnr, [url=http://sjtzebqbluri.com/]sjtzebqbluri[/url], [link=http://lcxgdlfqsogz.com/]lcxgdlfqsogz[/link], http://lmurmynnxqgm.com/

Zgłoś 01.09.2014 Darling

Lepsza zupa na kostce, niż na trupie jakiegoś bienego zwierzaka :P

Koniec tematu.