Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Potrawka z kurczaka z panierowanym oscypkiem

06.06.2012

Oscypek to ser charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Stał się przysmakiem Polaków, ale zagościł też na wielu stołach europejskich. Ma on charakterystyczny, oryginalny smak i zapach, dodawany jest do zup, potraw mięsnych, pierogów, makaronów. My proponujemy smażone i panierowane talarki z oscypka w otoczeniu pikantnej potrawki z kurczaka.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
429 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

pół kg filetów z piersi,
25 dag pieczarek,
25 dag oscypka wędzonego,
duża, czerwona papryka,
cebula,
pęczek natki pietruszki,
łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżki masła,
¼ szklanki śmietany,
kilka łyżek bulionu (może być z kostki),
jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso oczyścić, pokroić w paski.

Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki.

Na patelni rozgrzać część masła, dodać mięso z pokrojoną cebulą i smażyć 10 minut.

Następnie dodać paprykę i kilka łyżek bulionu.

Dusić pod przykryciem 5 minut.

Potrawę przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać połowę natki pietruszki i śmietanę.

Oscypek pokroić w plastry grubości pół cm.

Jajko wymieszać z drugą połową natki pietruszki.

Masło roztopić na patelni, oscypki panierować w jajku z natką, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Jak podawać?

Podawać razem z potrawką z kurczaka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.04.2006 Zuza

Ciekawy przepis, chyba się skuszę. Poza tym wreszcie pojawiają się jakieś normalne przepisy, nie brane z kosmosu. Pozdrawiam.

Zgłoś 12.04.2006 kuchareczka

jeju ale to musi byc pyszne:)) sosu cytrynowego napewno spróbuje do ryb w najbliższym czasie:)

pozdrawiam

Zgłoś 25.04.2006 haneczka

Sprobowalam!pysia! Wszystkim smakowalo,niestety to nie na codzieny obiadek.Cytryne zastapilam limonkami .Daja intensywniejszy aromat,a przy tym mniej kwasu.

Zgłoś 26.04.2006 domel

Rozumię, że to reklama (te całe wyjki Beny :-) ) ale cieszę się, ze wreszcie jakiś normalny prezpis, do ugotowania od postaw, anie tylko: kup filet z kurczaka i sos Uncle.....

Co do przep... Pokaż więcej

Rozumię, że to reklama (te całe wyjki Beny :-) ) ale cieszę się, ze wreszcie jakiś normalny prezpis, do ugotowania od postaw, anie tylko: kup filet z kurczaka i sos Uncle.....

Co do przepisu, myślę, że okonia nilowego zastąpię naszym rodowitym okoniem :-) gdzie ja bede łaził za nilowym. Byłem nad Nilem i nie jadłem okonia nilowego to i teraz się obejde bez niego :-)

Zgłoś 03.05.2006 Kudi75

Smaczny ,bardzo smaczny - goraco polecam.

Zgłoś 05.05.2006 anika

dobry pomysł na sos, jak wykorzystałam go do ryby pangi. rodzinka była zachwycona. sos aromatyczny mysle, ze zastosuje go do innych potraw z ryb.

Zgłoś 08.05.2006 Tomek

uff już się bałem że to bedzie okoń nilowy w sosie cytrynowym Wuja Bena. A tu naszczęscie miła niespodzianka ;-))

Zgłoś 10.05.2006 ech..

Prawda jest taka-jeśli ktoś naprawdę jest znawcą ryb i je lubi-je ryby w swojej czystej postaci, bo tak naprawdę ich mięso jest najlepsze bez żadncyh dodatków. Wystarczy sól by ryba była dobra, ... Pokaż więcej

Prawda jest taka-jeśli ktoś naprawdę jest znawcą ryb i je lubi-je ryby w swojej czystej postaci, bo tak naprawdę ich mięso jest najlepsze bez żadncyh dodatków. Wystarczy sól by ryba była dobra, wszelkie udziwnienia w postaci sosów, surówek psują tylko smak ryby.

Zgłoś 11.05.2006 CC**

okon nilowy to jedna z najbardziej syfiastych ryb jakie jadlam ( w roznych miejscach zeby nie bylo ) , mieso o konsystencji waty - ale bez pozytywnego znaczenia , przyypominajace produkowane dl... Pokaż więcej

okon nilowy to jedna z najbardziej syfiastych ryb jakie jadlam ( w roznych miejscach zeby nie bylo ) , mieso o konsystencji waty - ale bez pozytywnego znaczenia , przyypominajace produkowane dla dyskontow spozywczych serki topione . smak bez zadnego charakteru , majac katar nawet po sprawnej pracy jezyka ( majac zamkniete oczy ) nikt z was by nie wiedzial czy je ten szajs , czy tez np pompowana bulke z mcd

nie polecam , wydajcie swoja kase w bardziej rozsadny sposob.

o ilosci bialka i tluszczu w stu gramach tej ryby nie pisze , mieso tej " ryby " sklada sie glownie z wody

Zgłoś 20.05.2006 Daria

Nie wątpię, że przepis pyszny, ale szczerze mówiąc nic nie zastąpi naszego okonka, smażonego na masełku... .

Zgłoś 21.05.2006 CC**

polski okon jest wspanialy , najlepszy od zaprzyjaznionego wedkarza ale te z marketow tez nie sa zle

jest dobry - bo jest dobry , nie dlatego ze jest polski

Zgłoś 23.05.2006 Memphis

CC- nie wiem, gdzie jadłeś okonia nilowego, bo to pyszna ryba! Dalikatna, rozplywajaca się w ustach, nie trąci żadnym mułem, nie trzeba walczyć z ośćmi... Wystarczy lekko podsmażyć, podać z cytr... Pokaż więcej

CC- nie wiem, gdzie jadłeś okonia nilowego, bo to pyszna ryba! Dalikatna, rozplywajaca się w ustach, nie trąci żadnym mułem, nie trzeba walczyć z ośćmi... Wystarczy lekko podsmażyć, podać z cytrynką lub masełkiem czosnkowym... Pyszna!

Zgłoś 24.03.2011 JACEK

Przed jedzeniem koniecznie zobaczyć film KOSZMAR DARWINA na iplex pl np... wszystko o okoniu nilowym - jego wprowadzeniu do jeziora, jego hodowli i skutków na cały ekosystem

Zgłoś 31.05.2011 chroma

spróbowałem - przepis absolutnie fantastyczny! okoń nilowy, choć nie tak łatwy w zdobyciu, wart jest wysiłku i swej niemałej ceny. mięso jest delikatne, puszyste, łagodne w smaku, płatki mięsa n... Pokaż więcej

spróbowałem - przepis absolutnie fantastyczny! okoń nilowy, choć nie tak łatwy w zdobyciu, wart jest wysiłku i swej niemałej ceny. mięso jest delikatne, puszyste, łagodne w smaku, płatki mięsa na patelni pozostają zwarte, ale na talerzu pod naciskiem widelca dosłownie rozpadają się na części. a do tego jeszcze ten cytrynowy, gęsty sos! do ryby podałem risotto bianco oraz pieczarki zapiekane z mozzarellą i tymiankiem. pycha :)

Zgłoś 17.10.2010 oko nie

Przed spróbowaniem okonia nilowego plecam obejrzeć film pt. " Koszmar Darwina".

Zgłoś 27.07.2012 Grazyna

Ryba jest przepyszna. Kupiłam ją pierwszy raz, smakuje wyśmienicie z dodatkiem cytrynowego sosu. Bardzo dziękuję za przepis :)

Zgłoś 27.07.2012 Grazyna

Ryba jest przepyszna. Kupiłam ją pierwszy raz, smakuje wyśmienicie z dodatkiem cytrynowego sosu. Bardzo dziękuję za przepis :)

Zgłoś 27.07.2012 Grazyna

Ryba jest przepyszna. Kupiłam ją pierwszy raz, smakuje wyśmienicie z dodatkiem cytrynowego sosu. Bardzo dziękuję za przepis :)