Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Potrawka z kurczaka z panierowanym oscypkiem

06.06.2012

Oscypek to ser charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Stał się przysmakiem Polaków, ale zagościł też na wielu stołach europejskich. Ma on charakterystyczny, oryginalny smak i zapach, dodawany jest do zup, potraw mięsnych, pierogów, makaronów. My proponujemy smażone i panierowane talarki z oscypka w otoczeniu pikantnej potrawki z kurczaka.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
429 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

pół kg filetów z piersi,
25 dag pieczarek,
25 dag oscypka wędzonego,
duża, czerwona papryka,
cebula,
pęczek natki pietruszki,
łyżeczka słodkiej papryki,
2 łyżki masła,
¼ szklanki śmietany,
kilka łyżek bulionu (może być z kostki),
jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso oczyścić, pokroić w paski.

Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w półplasterki.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki.

Na patelni rozgrzać część masła, dodać mięso z pokrojoną cebulą i smażyć 10 minut.

Następnie dodać paprykę i kilka łyżek bulionu.

Dusić pod przykryciem 5 minut.

Potrawę przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, dodać połowę natki pietruszki i śmietanę.

Oscypek pokroić w plastry grubości pół cm.

Jajko wymieszać z drugą połową natki pietruszki.

Masło roztopić na patelni, oscypki panierować w jajku z natką, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Jak podawać?

Podawać razem z potrawką z kurczaka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.