Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Potrawka z porów

Tekst i foto Graszka_Igraszka 17-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

2 duże pory, mąka, margaryna/masło, kostka rosołowa, starta gałka muszkatołowa (w dużych ilościach), sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Pory kroimy w talarki grubości 1 cm. Następnie wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę. Przez 2 minuty gotujemy. Następnie przecedzamy przez sitko, zachowując wodę, w której gotowaliśmy pory.
Następnie z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wodą, w której gotowały się pory. Powstały sos doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rosołek). Kolejno z sosem łączymy podgotowane pory i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe!

Uwagi:

Polecam szczególnie do kotletów smażonych typu schab, pierś kurczaka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.