Potrawka z porów
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | 10 min. | ? |
Składniki:
2 duże pory, mąka, margaryna/masło, kostka rosołowa, starta gałka muszkatołowa (w dużych ilościach), sól, pieprz.Jak przyrządzić:
Pory kroimy w talarki grubości 1 cm. Następnie wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę. Przez 2 minuty gotujemy. Następnie przecedzamy przez sitko, zachowując wodę, w której gotowaliśmy pory.Następnie z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją wodą, w której gotowały się pory. Powstały sos doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rosołek). Kolejno z sosem łączymy podgotowane pory i doprowadzamy do wrzenia. Gotowe!
Uwagi:
Polecam szczególnie do kotletów smażonych typu schab, pierś kurczaka.
Burgery z miętowo-serowym pesto

Rogaliki z jabłkiem i bananem
Z ciasta francuskiego szybko możemy przygotować coś słodkiego, wystarczy tylko nasza wyobraźnia, by wyczarować przepyszny deser. Rogaliki z gotowego ciasta to prosta słodka przekąska, wystarczy tylko przygotować nadzienie takie, jakie lubimy. Z ciastem francuskim bardzo dobrze komponują się owoce. Kroimy je w kostkę, zawijamy w ciasto, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy. Praca niewielka, a satysfakcja duża.
Komentarze
Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.