Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Puszyste naleśniki

Tekst i foto Aneta 06-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

3 jajka,
1 l mleka,
mąka (2-3 szkl.),
ok. pół szkl. cukru,
olejek waniliowy do smaku,
szczypta soli,
płaska łyżeczka sody

Jak przyrządzić:

Jajka rozbić z cukrem i solą. Dodawać stopniowo mleko i mąkę oraz sodę, na końcu olejek. Można mieszać mikserem lub ręcznie, jak kto woli :) Nie jestem pewna ilości mąki, ponieważ zawsze robię ciasto naleśnikowe "na oko", ale chyba każdy wie, że ciasto na naleśniki musi być w miarę rzadkie.
Gdy mikstura jest gotowa, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju.

Jak podawać?

Ja uwielbiam z nutellą lub z dżemem, generalnie na słodko.

Uwagi:

Może się wydawać, że to zupełnie zwyczajny przepis, ale soda daje ten efekt "gąbki". Naleśniki rosną w szybkim tempie i są puszyste (jakby tysiące małych bąbelków). Dodanie sody do ciasta odkryłam, będąc w Anglii, gdyż tam do naleśników używałam mąki "samorosnącej", która po prostu zawierała sodę. Naprawdę smakowite. Wszyscy się zachwycają!

Czas przygotowania:

Czas przygotowania zależy od tego, jak dużo przygotujemy ciasta. Z tych ilości, które podałam, wychodzi góra naleśników, więc smaży się ok. 50 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.12.2006 mat.

Soda w potrawie powoduje wzdęcia a u niektórych wymioty. Kiedyś mąż chciał mi sprawić niespodziankę (a może miał mnie już dość :)?) i miałam dwa dni z głowy...

Zgłoś 27.12.2006 Aneta

No u mnie cała rodzinka jadła i nkomu nic nie było :) Moze jestes bardzo wrazliwa?

Zgłoś 21.03.2007 MOnika

pyszniutkie :)

Zgłoś 24.10.2007 kasja

Pyszne naleśniki, łatwe do zrobienia. Tylko na 4 szkl mąki dodałam 1 litr mleka i pół szkl dodatkowo, aby ciasto miało właściwą konsystecje. :>

Zgłoś 31.10.2007 Aneta

wiem, że trochę duża ta porcja, wychodzi na to, że na 2-3 osoby to spokojnie z połowy składników można zrobić

Zgłoś 21.03.2008 benia

soda ściemnia jasne cista to raz a po drugie to lepiej zamist 1 litra mleka zrobic na pół z gazowanym piciem np. oranżada albo cola (jesli maja byc nalesniki na słodko) a jeśli na słono to zwyk... Pokaż więcej

soda ściemnia jasne cista to raz a po drugie to lepiej zamist 1 litra mleka zrobic na pół z gazowanym piciem np. oranżada albo cola (jesli maja byc nalesniki na słodko) a jeśli na słono to zwykłą wode gazowana i efekt jest lepszy nalesniki puchate i pyszne. a jak sie da np. z jedno jajko więcej to wychodzą cud miód. polecam sama tak robię

Zgłoś 26.05.2011 Gosia

Zamiast sody w proszku mozna dodac po prostu wode sodowa (gazowana) - tez bedzie puszyscie, ale bez nieprzyjemnego sodowego posmaku :-)

Zgłoś 06.05.2011 paoli

mi wyszly troche za slodkie ale i tak pyszne ;)

Zgłoś 20.08.2010 gosia

przepyszaste !!!!! :)))))