Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pyszna sałatka z boczkiem

Tekst i foto bromba 30-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty20 min.?

Składniki:

- 1 sałata ( może być lodowa),
- 2 pomidory,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 5 dag boczku,
- 3 kromki chleba,
- oliwa,
- po 1 łyżeczce musztardy i octu winnego,
- żółty ser,
- szczypiorek,
- natka,
- bazylia,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Sałatę opłukać, paprykę i pomidory umyć, pokroić w kostkę i na plasterki, kromki chleba pokroić w kostkę, przyrumienić na suchej patelni.
Boczek pokroić na cienkie plastry, podsmażyć na patelni, tak aby wytopiła się większość tłuszczu, cebulę pokroić w kostkę.
Oliwę z oliwek dokładnie wymieszać z musztardą, na koniec połączyć z octem, szczypiorek, natkę i bazylię opłukać, osuszyć, pokroić.
Na liściach sałaty położyć warzywa, boczek, grzanki, przyprawić, polać sosem, posypać zieleniną i wiórkami żółtego sera.
Do sałatki najlepiej dodać kruchą sałatę lodową. Liście sałaty oprószyć solą dopiero przed podaniem na stół. Inaczej zwiotczeją i stracą chrupkość. Można też dodać sól do sosu, rozpuszczając ją najpierw w occie.
Sos musztardowy można zastąpić tradycyjnym sosem winegret z dodatkiem czosnku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.06.2004 Blue7

trzeba bedzie zrobic :)

Zgłoś 27.09.2004 Krystyna

Będzie jeszcze lepsza, gdy grzanki będą miały czosnkowy smak. Bułkę lub chlebek przed pieczeniem natrzeć czisnkiem.

Ja poza tym robię dressing na słodko. warto spróbować. Do kubeczka wsyp... Pokaż więcej

Będzie jeszcze lepsza, gdy grzanki będą miały czosnkowy smak. Bułkę lub chlebek przed pieczeniem natrzeć czisnkiem.

Ja poza tym robię dressing na słodko. warto spróbować. Do kubeczka wsypuję 3 łyżeczki cukru, trochę soli, pieprz, leję tyle winnego octu, by wszystko było mokre. Dolewam olej ( nie oliwę) i ucieram, aż znikną kryształki cukru. Pozdrowienia. Kr

Zgłoś 16.10.2005 Martana

Krysiu, ja, ktora nie lubie slodko - kwasno - slonych potraw tym razem zaryzykowalam i udalo sie! Pozdrawiam Autorke Glowna i Krystyne!

Zgłoś 08.06.2006 milus

jeszcze lepsza jet z czerwona cebulka i z dodatkiem odrobiny czerwonej salaty.mniam

Zgłoś 03.02.2007 Fantaz_ja

Sałateczka poprostu niebo w gębie! Ja dodaje jeszcze parmezan i zamiast zwykłej - czerwoną cebulę. Jest przepyszna i wszyscy się zajadają ;-)

Zgłoś 01.05.2007 Jaga

Poprostu brak mi słów. Na poczatku miałam trochę wątpliwości ale efekt był rewelacyjny.Impreza udana, goście zadowoleni.Dzięki

Zgłoś 15.03.2008 Ela

jeśli lubicie oryginalne połączenia to proponuję do sałaty z boczkiem spróbować dressing miodowo-balsamiczny :)

ocet balsamiczny należy wymieszać z miodem....., nie wolno tylko przesadzać... Pokaż więcej

jeśli lubicie oryginalne połączenia to proponuję do sałaty z boczkiem spróbować dressing miodowo-balsamiczny :)

ocet balsamiczny należy wymieszać z miodem....., nie wolno tylko przesadzać z ilością sosu w sałacie

pozdrawiam