Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pyszny jabłecznik z budyniem

Tekst i foto Asieczek:) 03-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki białego cukru,
kostka margaryny (250 g),
2 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki śmietany kwaśniej (18-22%),
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
6-7 dużych niezbyt kważnych jabłek,
cukier waniliowy,
cynamon (ewentualnie).
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe lub śmietankowe,
1 litr mleka.

Jak przyrządzić:

Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy (30 x 25 cm). Drugą część włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Na ciasto w brytfance wyłożyć jabłka (wcześniej obrane i pokrojone na plasterki), na to wysysypać cukier waniliowy i cynamon wg uznania. Gotować budyń z 3 opakowań, używając tylko 1 litra mleka, aby masa budyniowa była gęsta. Taką ugotowaną jeszcze ciepłą masę wyłożyć na jabłka. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i nakryć nią masę budyniową. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (wierzch ciasta powinien być apetycznie złoty). Smacznego:)

Jak podawać?

Podawać, jak ostygnie, ale ponieważ u mnie w domu (i nie tylko u mnie) zdarzają się przypadki, że nie zdąży ostygnąć, a już połowy blachy nie ma, tak więc polecam też na ciepło:) Bardzo smaczne jest z lodami i/lub bitą śmietaną. Można je także polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Jeśli ktoś chce, można użyć jabłek ze słoika (do dostania w każdym większym sklepie), wtedy należy dać cały taki słoik.
Jeśli wydaje Wam się, że warstwa jabłek jest za cienka i że wolelibyście, żeby była grubsza, dodajcie jabłek - to nie powinno zaszkodzić ciastu (sama daję ich bardzo dużo).
Jeśli jabłka są bardzo kwaśne, a my chcemy, aby nasze ciacho było słodkie, to jabłka (już umieszczone w blasze) można posypać cukrem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.01.2010 justysia

robie ciosto po raz trzeci .... rewelacja rodzinka juz sie nie moze doczekac zakochała sie w tym ciescie:) dzis próbuje z innym budyniem karmelowym...

Zgłoś 08.11.2009 dona

PYCHA:) REWELKA:) PALCE LIZAĆ:):):)

Zgłoś 12.02.2011 Sebus

Ciacho Superr Dzieki za dobry przepis masz duzego +

Zgłoś 06.08.2006 mamuśka

a ja już jestem po, ciasto spałaszowane , rewelka, tylko wymiary blachy nie warte sugerowania , ludzie pieczcie w swoich blaszkach i nie patrzcie na to vo sugerują inni

Zgłoś 06.08.2006 Asieczek:)

Ciesze sie ze smakowalo! Racja, ze lepiej nie sugerowac sie wymiarami blaszki, ale wiele razy gdy podawalam komus ten przepis pytal o takowe wymiary wiec na wszelki wypadek wolalam napisac. Pozd... Pokaż więcej

Ciesze sie ze smakowalo! Racja, ze lepiej nie sugerowac sie wymiarami blaszki, ale wiele razy gdy podawalam komus ten przepis pytal o takowe wymiary wiec na wszelki wypadek wolalam napisac. Pozdrawiam!

Zgłoś 06.08.2006 kalina

Droga pomysłodawczyni przepisu, naprawdę ciasto super , podaj jeszcze jakiś ze swoich przepisów ( z pewnością będą też sprawdzone i tak rewelacyjne jak jabłecznik z budyniem ) z góry dziękuję. K... Pokaż więcej

Droga pomysłodawczyni przepisu, naprawdę ciasto super , podaj jeszcze jakiś ze swoich przepisów ( z pewnością będą też sprawdzone i tak rewelacyjne jak jabłecznik z budyniem ) z góry dziękuję. Kalina

Zgłoś 07.08.2006 Asieczek:)

Do Kalina: Szukaj moich przepisow na tej stronie. Zawsze beda pod tym samym imieniem. Ciesze sie ze ciasto smakowalo i mam nadzieje ze inne rowniez beda smakowac. Pozdrawiam!

Zgłoś 07.08.2006 Asieczek:)

Do Kalina: Najnowszym przepisem jaki dodalam jest murzynek z gruszkami, powinien sie ukazac niebawem poniewaz dzis go wyslalam. Postaram sie dodac wiecej sprawdzonych przepisow jesli tylko czas ... Pokaż więcej

Do Kalina: Najnowszym przepisem jaki dodalam jest murzynek z gruszkami, powinien sie ukazac niebawem poniewaz dzis go wyslalam. Postaram sie dodac wiecej sprawdzonych przepisow jesli tylko czas pozwoli.

Zgłoś 29.08.2006 3MO

polecam,ciasto pychotka!

Zgłoś 24.09.2006 Joanna

a ja wlasnie wstawilam ciacho do piekarnika a,ze mieszkam w Toronto daleko od domu z pewnoscia bedzie smakowalo lepiej jutronapisze !!!!!!

Zgłoś 28.09.2006 jola

Zrobiłam, rewelacja! Jestem antytalentem do pieczenia placków, ale ten wyszedł mi super!

Zgłoś 28.09.2006 helga

super cioacho polecam kazdemu

Zgłoś 07.02.2009 grazyna

ciacho super niebo w gębie polecam ten przepis .gotowanie trzech budyni na 1 litrze mleka jak ktos sugerował psuje całe ciacho (wypróbowałam).pozdrawiam z gryfina/szczecin

Zgłoś 07.12.2006 SŁODKA

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM REWELKA NORMALNIE NIEBO W GEMBIE

Zgłoś 09.08.2009 minka

ja dopiero obrałam jabłka ;)

mam nadzieje że ciasto wyjdzie superowe

Zgłoś 15.02.2010 malgosia

3budynie na 1 litr mleka-wychodzi za gęsty,normalnie klucha,nie da sie to rozsmarowac

Zgłoś 28.03.2007 Borusia

Casto pyszne, zachwyciło 10 osób i zniknęło....

Bardzo dziękuję za przepis

Zgłoś 12.07.2011 gabi

I juz w piekarniczku ;)))) trzymajcie kciuki:))))

Zgłoś 12.06.2007 bula

super

Zgłoś 16.10.2007 basik

Ciasto super. Piekę takie samo i dzieciaki nie mogą się najeść.

Polecam je każdemu kto lubi piec ciasta.

Budynie można dać różnego smaku.

Rewelacja

Rewelacja

R... Pokaż więcej

Ciasto super. Piekę takie samo i dzieciaki nie mogą się najeść.

Polecam je każdemu kto lubi piec ciasta.

Budynie można dać różnego smaku.

Rewelacja

Rewelacja

Rewelacja

Zgłoś 18.10.2007 alutka

ciasto palce lizac..polecam go dla smakoszy.

SMACZNEGO

Zgłoś 02.08.2008 Andy

Zgłoś 02.08.2008 Andzia

a ja dałam ciała, zapomniałam do ciasta dodać cukier, fuj jakie paskudztwo mi wyszło.. ups

Zgłoś 07.11.2009 dominika

Super ciacho! Właśnie robię kolejny raz i wychodzi pycha:)

Zgłoś 06.12.2009 lusia

Ciasto dobre.. troche po eksperymentowałam zamiast jabłek dałam gruszki.. i powiem że wyszło ekstra.. palce lizać

Zgłoś 21.10.2009 marlena

moje ulubione-super przepis! pieklam juz z 10razy-wszystim smakuje!

super przepis!

Zgłoś 20.09.2009 kania

Zrobiłam ciasto z tego przepisu tylko nie kroiłam jabłek ale ułożyłam na ciasto połówki i do nich włożyłam powidła śliwkowe własnej roboty zalałam budyniem a ciasto na wierz starłam na tarce! Po... Pokaż więcej

Zrobiłam ciasto z tego przepisu tylko nie kroiłam jabłek ale ułożyłam na ciasto połówki i do nich włożyłam powidła śliwkowe własnej roboty zalałam budyniem a ciasto na wierz starłam na tarce! Polecam rewelacja

Zgłoś 02.05.2009 alex

wlasnie wlozylam ciasto do piekarnika, szybko sie robi i juz slicznie pachnie :) zobaczymy jakie bedzie w smaku

Zgłoś 24.08.2009 krysia

co tam kalorie ważne że cisto palce lizać

Zgłoś 09.02.2010 MADLENA

CIASTO SUPER!W SOBOTĘ ROBIŁAM ,CAŁA BLACHA POSZŁA :)POLECAM NIESKOMPLIKOWANE A BARDZO FAJNE ,ALE NASTEPNYM RAZEM DAM WIECEJ JABŁEK ,ZIMNE JEST PRZEPYSZNE ,POZDRAWIAM

Zgłoś 11.08.2009 marlena

Witam! w sobote zrobilam ten jablecznik-jest pycha! robilam juz kazdego rodzaju jableczniki,ale ten jest wysmienity!

Prosty-dosc tani i przede wszystkim pycha!!!!!!!

polecam!

<... Pokaż więcej

Witam! w sobote zrobilam ten jablecznik-jest pycha! robilam juz kazdego rodzaju jableczniki,ale ten jest wysmienity!

Prosty-dosc tani i przede wszystkim pycha!!!!!!!

polecam!

aa...i jeszcze jedno...za chwile bede robila go poraz kolejny:) goscie:)

Zgłoś 28.01.2010 kamila

ciato pycha :) syn je uwielbia

Zgłoś 31.03.2011 Agusia

Pycha !!! Moj maz ktory nie lubi deserow powiedzial ze mu smakuje :)) to sukcessssss :)))))

Zgłoś 17.09.2011 monika

NAJLEPSZY NA ŚWIECIE JABŁECZNIK JAKI JADŁAM!!! :) z blachy nie uciekł zatrzymał się przed samym końcem :) rewelacja naprawde :) polecam przepis!!!

Zgłoś 17.09.2011 Monika

Ciacho właśnie wylądowało w piekarniku :)

Napisze o rezultatach,ale muszę przyznać,że podczas przygotowania w kuchni ulatniały się takie zapachy,że połowa rodziny czeka już z niecierpliwo... Pokaż więcej

Ciacho właśnie wylądowało w piekarniku :)

Napisze o rezultatach,ale muszę przyznać,że podczas przygotowania w kuchni ulatniały się takie zapachy,że połowa rodziny czeka już z niecierpliwością. Obawiam się troszeczkę czy ciasto nie ucieknie z blachy, ponieważ po ułożeniu wszystkich warstw zostało mi dosłownie z 0,5cm. wolnej blachy- mam nadzieje że nie ucieknie :) I jeszcze jedno z doświadczenia o jabłecznikach dolną część ciasta podpiekłam ok. 10min. w piekarniku zanim nałożyłam kolejne warstwy.

Zgłoś 18.02.2011 Amelia

15 a może i więcej lat temu spróbowałam tego ciasta.Niestety upiekłam je tylko raz, bo zgubiłam przepis.Tyle lat "chodziło " za mną to ciasto.Teraz wreszcie mam przepis.Dzięki z całego... Pokaż więcej

15 a może i więcej lat temu spróbowałam tego ciasta.Niestety upiekłam je tylko raz, bo zgubiłam przepis.Tyle lat "chodziło " za mną to ciasto.Teraz wreszcie mam przepis.Dzięki z całego serca.

Zgłoś 23.10.2010 Aga

Przepyszny jabłecznik! Goście byli zachwyceni :)))