Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pyszny sos do gołąbków

Tekst i foto Przemo 23-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?niski złprosty5-10 min.?

Składniki:

olej, śmietana 18%, mąka, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, przyprawa Warzywko, cukier

Jak przyrządzić:

5 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, dodajemy porządną łyżkę mąki i energicznie mieszamy, żeby się ładnie mąka rozpuściła. Do tego dodajemy porządne 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i mieszamy, aż się ładnie połączy z resztą. Następnie dodajemy porządną łyżkę śmietany 18% i trochę wody i mieszamy, dodając Warzywko, sól, pieprz i próbujemy, czy ma ostatecznie dobry smak. Ja zazwyczaj na końcu dosładzam, jak mi wyjdzie troszkę słonawy. Potem dorzucamy do tego gołąbki i dusimy chwilkę, aż będą dobrze ciepłe i na stół. Pycha!

Potrzebne przybory:

pewnie jakaś patelnia i mieszadełko:-)

Uwagi:

Ważne jest, żeby ładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, szczególnie żeby z mąki nie porobiły się grudki. Osobiście dodaję do tego sosu zamiast wody wywar, który wychodzi, jak się robi gołąbki i kapusta puszcza sok.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.04.2011 kaska

super sosik ja robie rozne sosy bo uwielbiam a ten napewno czesto u nas zagosci

Zgłoś 23.06.2006 mama Marty

Bardzo porządny przepis....... :)

Zgłoś 24.06.2006 przemo

powodzenie w nauce gotowania nie jest mi potrzebne bo jestem w tym wystarczajaco dobry, a jakbym chcial super zdrowych i bezsmakowych dan to bym przeszedl na wegetarianizm i sie zajadal kielkami... Pokaż więcej

powodzenie w nauce gotowania nie jest mi potrzebne bo jestem w tym wystarczajaco dobry, a jakbym chcial super zdrowych i bezsmakowych dan to bym przeszedl na wegetarianizm i sie zajadal kielkami(sorki wszystkim Wegetarianom i Tym,ktorzy to lubia:-))

Zgłoś 24.06.2006 Dana

Super sosik jutro będę robiła. Dzięki.

Zgłoś 25.06.2006 koala

Przemo, z całym szacunkiem, ale dania wegetariańskie wcale nie są bezsmakowe

Twój sos nie zawiera mięsa, a jednak uważasz go za smaczny, widzisz? ;]

Aha, nie jem mięsa od 5 lat i n... Pokaż więcej

Przemo, z całym szacunkiem, ale dania wegetariańskie wcale nie są bezsmakowe

Twój sos nie zawiera mięsa, a jednak uważasz go za smaczny, widzisz? ;]

Aha, nie jem mięsa od 5 lat i naprawdę rzadko zdarza mi się jeść kiełki :P

Zgłoś 25.06.2006 anett

ja dodaję dużo koperku.mniam.

Zgłoś 28.06.2006 Basia

Do: ojojojoj.......

Przecież nikt nie karze Ci tego jeść!!!! A jak nie jadłeś/aś to po co komentujesz tak bezsensownie....

W ogóle jak się czyta tutaj niektóre komentarze, to głowa... Pokaż więcej

Do: ojojojoj.......

Przecież nikt nie karze Ci tego jeść!!!! A jak nie jadłeś/aś to po co komentujesz tak bezsensownie....

W ogóle jak się czyta tutaj niektóre komentarze, to głowa boli...

Pozdrawiam wszystkich zadowolonych, bo takich niestety tu mało...

PS. Poza tym nie to jest dobre, co nam smakuje... Każdy ma swój gust i smak...

Zgłoś 06.08.2006 mama matiego

wkoncu mi sie udalo, dzieki tobie zrobic sos do gołąbków:):) dzieki pychota:)

Zgłoś 10.03.2007 Aga

No! SUPER!!! Nie wiem co wam nie wychodzi (sieroty...)

podrawiam i smacznego!

Zgłoś 26.08.2006 Marta

własnie o to mi chodzilo ;)..prosty i jaki pyszny dzieki wielkie ;) Pozdrawiam :)

Zgłoś 01.09.2006 mimi

to ma byc dobre?

Zgłoś 23.02.2007 sajgonka

a ja robie tak: siekam cebulkę drobno, szlkę na 3 łyżkach oliwy z oliwek, potem zalewam wodą, wody tyle ile sosiku chcę mieć, solę, pieprzę, papryczę, doprawiam wegetą i do tego wrzucam koncentr... Pokaż więcej

a ja robie tak: siekam cebulkę drobno, szlkę na 3 łyżkach oliwy z oliwek, potem zalewam wodą, wody tyle ile sosiku chcę mieć, solę, pieprzę, papryczę, doprawiam wegetą i do tego wrzucam koncentrat pomidorowy cały duży słoik na0.5 litra wody, jak jest potrzeba zaklepuję mąką, jak mam dorzucam pieczarek :)

Zgłoś 11.10.2006 Sylvana

Ja zamiast oleju używam masełka..tez jest pyszne. A dla nie zorientowanych to tłuszcz z mąką nazywamy zasmażką.

Zgłoś 20.09.2011 wika

Sos pyszny ale nie do uwierzenia co oni piszom ojojoj.......... od tych komentarzy zakrenciło mi sie w głowie mam nk dodajcie mnie wpiszcie ciesińska to wam wyskoczy mam 11 lat mieszkam w niemcz... Pokaż więcej

Sos pyszny ale nie do uwierzenia co oni piszom ojojoj.......... od tych komentarzy zakrenciło mi sie w głowie mam nk dodajcie mnie wpiszcie ciesińska to wam wyskoczy mam 11 lat mieszkam w niemczech.

Zgłoś 11.04.2011 jaga

ja niepróbowałam jesszcze ale mam nadzieję że będzie pyszny

Zgłoś 04.02.2007 psemq

sloadniki sie rozdzielaja ,ogolnie masakra a nie sos. Naszczescie moja mama zna podstawy gotowania i wie jak laczy sie skladniki dzieki temu uratowala sos :)

Zgłoś 23.12.2006 sweety

mam nadzjeje ze mi wyjdzie zaraz zaczynam robić sosik:) pozdro

Zgłoś 09.10.2007 obigemba

sos zajebisty, i przedewszystkim szybko sie robi jest git!

Zgłoś 16.12.2008 fusbo

"Gdybyśmy mieli nie jeść zwierząt, to dlaczego są zrobione z mięsa?"

Coż, pytanie na pierwszy żut oka ciekawe, jednakże jest to typowy błąd tautologiczny - ciężko odpowiedzieć n... Pokaż więcej

"Gdybyśmy mieli nie jeść zwierząt, to dlaczego są zrobione z mięsa?"

Coż, pytanie na pierwszy żut oka ciekawe, jednakże jest to typowy błąd tautologiczny - ciężko odpowiedzieć na pytanie "czemu masło jest maślane".

Ale idąc tematem wege, i ja zadam pytanie:

Gdy wychodzisz na dwór i widzsz chodzącego gołębia przed straganem z pięknymi jabłkami - masz ochotę rozszarpać gołębia czy zjeść jabłko...?

Po drugie z tą chemią w koperku vs. glutaminian sodu - badania dowodzą, że warzywa i owoce zdecydowanie wygrywają ze stosowaną agrochemią - lepiej zjeść pryskane jabłko niż "aromat identyczny z naturalnym". W Polsce chemia używana podczas upraw jest powszechnie stosowana, jednak roślinki i tak dużo nam dają, nawet te pryskane.

(Ja osobiście staram się szukać produktów z upraw ekologicznych, jednak jeśli chodzi o rośliny to dość trudne i drogie...)

A co do sosu to się nie wypowiem, ale dziś też mam zamiar spróbować:)

I nie kłućcie się jak dzieci, każdy lubi co innego (bo tak jak ktoś napisał - smaczne to, co kto woli - odwrotnie do zdrowego, gdzie raczej obowiązuje zasada im smaczniejsze tym gorsze, np. pizze, hamburgery itd:) ).

Zgłoś 06.05.2007 gołąbek

spróbujcie dodać czosnek. pychota!

Zgłoś 17.10.2007 bajka

pyszny! dodałam granulowany czosnek

Zgłoś 12.12.2008 dania

supcio

Zgłoś 28.10.2007 musiuu

Naprawdę świetny przepis:))))

Zgłoś 04.02.2012 Honi

Ja też skorzystałam z przepisu, sosik bardzo dobry, o niebo lepszy niż z papierka:) Polecam:)

Zgłoś 07.12.2008 michal f.

Bardzo elegancki przepis. A dla vegetarian do zastanowienia:

"Gdybyśmy mieli nie jeść zwierząt, to dlaczego są zrobione z mięsa?"

Zgłoś 01.11.2010 Gołąbek

sosik git;]

Zgłoś 18.02.2008 kiriii

no bardzo nieciekawy sosik ... przykro mi i pozdrawiam

Zgłoś 29.02.2008 anonim

smakowity sosik :] czuję, że będzie pyszny :] zobaczę i napiszę :P

Zgłoś 19.03.2008 dorotka

beznadzieja....co to ma być wogóle za sos....blee nie dobre.MOja mamusia robi lepiej.Fuj chciałam zrobić sos do gołąbków sama i zrobilam z tego przepisu ale fuuuuj

Zgłoś 05.04.2008 xxxx

musze przyznać że jestem w szoku......ten sos okazał sie pyszny.......właśnie go zrobiłem .....polecam

Zgłoś 14.04.2008 Piotrek

Spoko przepis, sosik wyszedł super.

POZDRAWIAM

p.s. czytałem pobierznie komentarze i chciałbym powiedzieć:

po 1: troche tolerancji każdy je co mu sie podoba

po 2: jak... Pokaż więcej

Spoko przepis, sosik wyszedł super.

POZDRAWIAM

p.s. czytałem pobierznie komentarze i chciałbym powiedzieć:

po 1: troche tolerancji każdy je co mu sie podoba

po 2: jak ktoś uważa że jest w czym wystarczająco dobry tzn. że jest zarosumiały bo zawsze można być lepszym, no chyba że smodoskonalenie jest słowiem nie zbyt znajomym dla takiej osoby

po 3: nie narzekać na sprawdzone przepisy bo robiny z siebie już tu cytowane "sieroty"

Zgłoś 22.05.2008 Maja

Skoro wam niesmakóje to do tych którzy krytykuja to poco tu zaglądacie szukając przepisów sos pychotka

Zgłoś 18.06.2008 kamcia586

Sos jest przepyszny, nie rozumiem jak mógł komuś nie wyjść, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zdecydowanie go polecam!

Zgłoś 02.07.2008 katarzyna

Czy tu nie ma żadnego moderatora???

Biedna Magdo, która nie potrafisz zwyczajnie wysłowić się po polsku, a swoje osobiste niepowodzenia wyładowujesz na klawiaturze komputera - może lepie... Pokaż więcej

Czy tu nie ma żadnego moderatora???

Biedna Magdo, która nie potrafisz zwyczajnie wysłowić się po polsku, a swoje osobiste niepowodzenia wyładowujesz na klawiaturze komputera - może lepiej idź na spacerek... albo do szkoły - troszkę POSZERZYĆ SŁOWNICTWO!!!

Biedna Madzia :-(

Zgłoś 14.07.2008 kuchareczka

niebo w gębie:))))aż się micha cieszy:D

Zgłoś 24.10.2009 Kamila

Przykro mi, nie polecam...

Zgłoś 12.08.2008 Jośka

Obawiałam się, że z mąki zrobią się gródki. Ale przy intensywnym mieszaniu wszytsko się udało. Sos wyszedł świetny. Dziękuję temu kto dodał ten przepis :) Pozdrawiam

Zgłoś 22.08.2008 Gigant

Hej wybralem ten przepis na sos bo tata robi golabki wiec wyniki napisze pozniej!!!

Zgłoś 12.09.2008

Przemo nie przejmuj sie opinią Magdy poprostu biedna wulgarna istota a co do sosu gotuje 40 lat ale nigdy nie dodawałam smietany do czegos gdzie jest kapusta zrobiłam i bardz... Pokaż więcej

Przemo nie przejmuj sie opinią Magdy poprostu biedna wulgarna istota a co do sosu gotuje 40 lat ale nigdy nie dodawałam smietany do czegos gdzie jest kapusta zrobiłam i bardzo smaczny a poradze Wam nigdy nie będziecie miec grudek w zasmazce jak dacie szczypte soli do mąki.Co do koperku , ta przyprawa z glutaminem sodu nie zrobi tyle szkody w organizmie co własnie kochany koperek kropiony kilka razy

i na drugi dzień jest juz na targu z własnego doswiadczenia wiem. NIKOMU NIE ZYCZE A KOPEREK OBCHODZCIE Z DALEKA TRUCIZNA.

Zgłoś 12.09.2008 TAROT

Przemo nie przejmuj sie opinią Magdy poprostu biedna wulgarna istota a co do sosu gotuje 40 lat ale nigdy nie dodawałam smietany do czegos gdzie jest kapusta zrobiłam i bardz... Pokaż więcej

Przemo nie przejmuj sie opinią Magdy poprostu biedna wulgarna istota a co do sosu gotuje 40 lat ale nigdy nie dodawałam smietany do czegos gdzie jest kapusta zrobiłam i bardzo smaczny a poradze Wam nigdy nie będziecie miec grudek w zasmazce jak dacie szczypte soli do mąki.Co do koperku , ta przyprawa z glutaminem sodu nie zrobi tyle szkody w organizmie co własnie kochany koperek kropiony kilka razy

i na drugi dzień jest juz na targu z własnego doswiadczenia wiem. NIKOMU NIE ZYCZE A KOPEREK OBCHODZCIE Z DALEKA TRUCIZNA.

Zgłoś 28.10.2009 Austryjaczka

właśnie zrobiłam sosik jest przepyszny...ale jednak gołąbków nie włożyłam do wywaru wole po swojemu

Wielki szacunek za pomysł :)

Zgłoś 20.02.2009 Amorek

Świetny przepis... już zaczynam go robić...

Zgłoś 16.12.2009 shantaram

po przejrzeniu wielu przepisow na necie jakos ten wydaje sie wart wyprobowania;) i od razu zaczynam ;) zyczcie powodzenia;)

Zgłoś 16.12.2009 shantaram

mhhh sosik super!!!!! byl perfekcyjnym dodatkiem do mojej papryczki faszerowanej naprawde polecam "niebo w gebie" ze tak powiem

Zgłoś 02.10.2009 Ola

extra sosik ;D zwykle robiłam to ciut inaczej ale teraz będe robiła to w taki sposób ;D

Zgłoś 18.10.2009 początkująca

nawet dla kogoś takiego jak ja co nic nie umie w kuchni udało się coś stworzyć zjadliwego ;) dla mnie ekstra.

Zgłoś 27.03.2009 Beata

Sosik przepyszny wyszedł mi za pierwszym razem naprawdę fajny przepis i szybki no i co najważniejsze smaczny naprawdę wart- Tego tytułu- PYSZNY Przemo dzięki i nie słuchaj co niektórzy piszą ... Pokaż więcej

Sosik przepyszny wyszedł mi za pierwszym razem naprawdę fajny przepis i szybki no i co najważniejsze smaczny naprawdę wart- Tego tytułu- PYSZNY Przemo dzięki i nie słuchaj co niektórzy piszą jak im nie smakuję to niech nie jedzą ale nie wiedzą co tracą Pozdrawiam i dzięki :-) :-) :-)

Zgłoś 31.12.2009 Arleta

Bardzo dobry i szybki przepis. Musze przyznac ze nigdy nie robilam sosu do gołabkow i ten okazal sie nawet lepszy niz mamusiny :) Pozdrawiam PYCHA!

Zgłoś 19.08.2011 dorotka

pychotka

Zgłoś 20.04.2010 Reniek

Osobiście nie polecam, ale kwestia gustu ;-)

Zgłoś 31.05.2012 Daria

naprawde super sosik pięknie się komponuje z gołabkami mniam mniam pozdrawiam

Zgłoś 20.08.2010 aniutkaa23

wlasnie go zrobilam jest latwy szybki w wykonaniu i co najwazniejsze pyszny....

Zgłoś 24.05.2012 gonia

Sos jest genialny. Dodałam jeszcze zioła prowansalskie:)

Zgłoś 24.12.2010 Ed i Basia

Bardzo dobry. Pierwszy raz robilismy sos i wyszedl fantastycznie. Polecamy MNIAM!!!

Zgłoś 23.10.2011 bobek

łatwy ale nie za bardzo smaczny

Zgłoś 24.11.2011 gosia5245

szybki, prosty i genialny....naprawde smakuje wysmienicie dzieki temu przepisowi po raz pierwszy udało mi sie zrobic sosik jak z reklamy :) GRATULUJĘ i DZIĘKUJĘ !!!

Zgłoś 08.12.2011

kurcze, ja chyba coś źle zrobiłam, bo mi się oddziela sos ptrzy gotowaniu :( ale w smaku dobry ;)

Zgłoś 21.01.2012 kasska

Dobry, ale żadna rewelacja :) Wolę już sos z torebki z dodatkiem śmietany :P

Zgłoś 05.02.2012 groźny

dobry sosik ;d jem go codziennie z gołąbkami i robię na tym porządną masę;)

Zgłoś 11.02.2012 Aneta

Dobry sos ja jeszcze dodaję trochę przyprawy do bigosu daje trochę ostrości. Na jak grudki się zrobią to nie ma co się martwić od czego są malaksery?? mi się zrobiły ale malakser rozwiązał probl... Pokaż więcej

Dobry sos ja jeszcze dodaję trochę przyprawy do bigosu daje trochę ostrości. Na jak grudki się zrobią to nie ma co się martwić od czego są malaksery?? mi się zrobiły ale malakser rozwiązał problem:-)

Zgłoś 14.03.2012 wiola

Pychotkaaa ;-) polecam swietny przepis

Zgłoś 04.04.2012 askalp

świetny sos polecam!!!

Zgłoś 13.07.2012 Muzio

Sos do dupy.

Zgłoś 05.04.2013 gość

fajne

Zgłoś 09.09.2013 BESS

Czy zamiast oleju mozna zrobic na oliwie albo masle? Pozdrawiam:)

Zgłoś 27.01.2016 christian louboutin shoes online

christian louboutin sale canada

christian louboutin shoes online http://canadachristianlouboutin.blogspot.com/