Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Relisz paprykowy

Tekst i foto Danka Daniłowska 06.11.2008

Aż trudno uwierzyć, ale kiedyś kuchnia europejska w ogóle nie znała papryki. Co w takim razie jedli Węgrzy? Albo Hiszpanie? Na szczęście dziś papryka jest już dobrze znana i chętnie używana w kuchni w postaci past, sosów i mieszanek przyprawowych. Relisz paprykowy, który wam dzisiaj proponuję, doskonale nadaje się do pieczonych mięs i wędlin. Sięgamy po niego chętnie zimą, gdy na półkach sklepowych brakuje papryki lub jest bardzo droga.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1013 złprosty75 min.niska

Składniki:

1kg czerwonej papryki,
2 cebule,
1 szklanka octu jabłkowego,
¾ szklanki cukru,
2 łyżeczki ziaren gorczycy,
2 lub 3 papryczki chili lub jedna łyżeczka chili w płatkach.

Jak przyrządzić?

Paprykę oczyścić z ziarenek i białych części, pokroić w kostkę.

Cebulę posiekać.

Do garnka wrzucić paprykę, cebulę, wsypać cukier, sól, gorczycę i wlać ocet.

Gotować na małym ogniu około 40 minut.

Jeżeli cały płyn nie wyparował podczas gotowania, odlać jego nadmiar.

Paprykę zmiksować i gorącą wkładać do niedużych słoików.

Pasteryzować 15 minut.

Jak podawać?

Podawać do mięs, warzyw i wędlin.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2008 paprykożerca

Przypomina to troche, przynajmniej z wygladu, sos ajvar, tyle ze bez baklazanow.

I szkoda, ze tego przepisu nie daliscie pod koniec sierpnia lub we wrzesniu, kiedy papryka byla naprawde t... Pokaż więcej

Przypomina to troche, przynajmniej z wygladu, sos ajvar, tyle ze bez baklazanow.

I szkoda, ze tego przepisu nie daliscie pod koniec sierpnia lub we wrzesniu, kiedy papryka byla naprawde tania - teraz juz mocno podrozala!

w ogole czesto tu sa takie wpadki: np. ciasta czy desery ze swiezymi owocami sezonowymi po sezonie, z warzywami podobnie;

Zgłoś 06.11.2008 blablabla

wygląda fajnie, chyba sobie zrobie ;)

Zgłoś 07.11.2008 Aggie

Oczywiście miało być "to NIE wiśnie":-P

Zgłoś 07.11.2008 A JAK NO JAK BO NIE WIEM

SIE PASTERYZUJE ???W WARUNKACH DOMOWYCH I CZY ZALAC TYM RELISZEM SLOIK DO SAMEGO KOŃCA, CZY ZOSTAWIC TROCHE MIEJSCA ?A MOZE NA SAM WIERZCH NALAC TROCHE OLEJU TO WTEDY PLEŚNIEĆ NIE BĘDZIE.

Zgłoś 01.09.2013 gość

Polecam- robię go na zimę od kilku lat. Jest super!!!

Zgłoś 04.12.2015 Lynette

cheap jerseys black friay nhl shop promotional codes cheap

jerseys

Zgłoś 04.12.2015 Lynette

cheap jerseys black friay nhl shop promotional codes cheap

jerseys

Zgłoś 08.12.2015 Shelley

Cheap NFL jerseys for sale promo code nfl shop Cheap Stitched NBA Jerseys China

Zgłoś 15.03.2016 Roscoe

nnba pro shop promo code black friday mlb shop promotional code mlb sop black friday promotional codes