Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Rewelacyjny sos do sałaty

Tekst i foto AniaC. 21-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

4 łyżeczki octu balsamicznego,
4 łyżeczki oliwy z oliwek,
łyżeczka cukru,
pół łyżeczki soli,
łyżeczka musztardy,
ząbek czosnku, bazylia, oregano (albo mieszanka ziół do sałatek), pieprz

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać i gotowe.

Uwagi:

Można podawać praktycznie do wszystkich sałat, ale polecam do sałaty lodowej (albo mieszanki różnych sałat), z pomidorem, mozzarellą, kukurydzą. Świetnie pasuje też do surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.02.2006 kasia

To prawda! sos jest przepyszny, ale nie każdy lubi specyficzny smak octu balsamicznego - dla tych wybrednych dodaję zamiast niego sok z cytryny i też jest pysznie!

Zgłoś 14.03.2006 wiesiek

witam a ja sądzę ze do sałatki niezaleznie czy to będzie grecka czy z kurczakem czy z tunczykem czy z szynkę czy taka jak oabie zamazymy jest sos jogurtowy i to prawda nie wszyscy lubiom sosy z ... Pokaż więcej

witam a ja sądzę ze do sałatki niezaleznie czy to będzie grecka czy z kurczakem czy z tunczykem czy z szynkę czy taka jak oabie zamazymy jest sos jogurtowy i to prawda nie wszyscy lubiom sosy z oliwy czy octu ja nie cierpie ale po krutce napisze jak szybcutko zrobic miły sosik do sałateczki jeden jogurt 450g mały kefirek i majonezu tyle aby konsystencia nie była za lejąca się do tego wycisnąc ze dwa ząbki czosnku wetrzec z 1/2 ogórka dac odrobinkę piepszu i tak przygotowany sosik na jakiś czas oddstawić a składniki do sałatki wedle własnego uznania i smacznego pozdrawiam wiesiek smacznego

Zgłoś 02.04.2006 Uszaty Mis

Zarówno ocet balsamiczny jak i oliwa z oliwek maja specyficzny smak-oba lubie ale nie koniecznie moi goście. Sosu robie wiecej, bo lubimy na koniec "maczać" w nim pieczywo. Po modyfika... Pokaż więcej

Zarówno ocet balsamiczny jak i oliwa z oliwek maja specyficzny smak-oba lubie ale nie koniecznie moi goście. Sosu robie wiecej, bo lubimy na koniec "maczać" w nim pieczywo. Po modyfikacji składniki to: 1/2 szklanki wody -przegotowanej, 1/2 szklana zwyklego oleju - Kujawski jest najsmaczniejszy, po łyżecce: soli ziołowej, ziół do sałatek, musztardy, octu winnego lub cytryny oraz ząbek czosnku. Przyprawy, musztardę i wyciśniety czosnek mieszam w ciepłej/gorącej wodzie (wtedy te suche przyprawy lepiej puszczają aromat). Dolewam olej i ocet znow mieszam. Do mieszania używam szejkera domowej roboty - długiej wąskiej buteli (po jakimś soku) wtedy cały sos lepiej sie miesza i dostaje "powietrza". Sałate zalewamy 5 min przed podaniem. Dla siebie daje więcej czosnku i octu ale każdy musi sobie sam dopasować. Jak się coś nie uda można dołożyć łyżeczkę dobrego majonezu-zawsze pomaga :)

Zgłoś 13.04.2006 basiula

Ja daję olej z pestek winogron ma delikatny smak i nie ma tego charakterystycznego zapachu oliwy z oliwek do tego zamiast octu balsamicznego sok z cytryny ,trochę vegety,pieprz,oregano lub inne ... Pokaż więcej

Ja daję olej z pestek winogron ma delikatny smak i nie ma tego charakterystycznego zapachu oliwy z oliwek do tego zamiast octu balsamicznego sok z cytryny ,trochę vegety,pieprz,oregano lub inne ulubione zioła+mrożony koperek.Dobrze wymieszać i jest super sosik lepszy od koperkowego z Knora.Polecam.

Zgłoś 17.05.2006 pieniadz

wypróbowalam przepis AniC i musze przyznać, że sosik jest warty polecenia.Ekstra komponuje się z sałata, pomidorkiem i oliwkami. Proponuje tylko dać mniej soli. Pozdrawiam :)

Zgłoś 08.06.2006 Krysia

a ja zamiast cukru daję łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki do słoiczka typu twist i mocno wstrząsać, aż powstanie emulsja.

Zgłoś 21.06.2006 misia

nie smakuje mi ten sos

Zgłoś 27.06.2006 qaz

Przepis klasyczny w krajach śródziemnomorskich.

Ja uwielbiam taki sos czasami z różnymi modyfikacjami (ocet winny zamiast balsamico lub musztarda, bez lub z czosnkiem, z chili itd.).

... Pokaż więcej

Przepis klasyczny w krajach śródziemnomorskich.

Ja uwielbiam taki sos czasami z różnymi modyfikacjami (ocet winny zamiast balsamico lub musztarda, bez lub z czosnkiem, z chili itd.).

W zalezności od sytuacji.

Ale zdecydowanie nie rozmumiem jak ktoś może proponować

olej kujawski zamiast oliwy z oliwy.

Zgroza kulinarna.

Żeby zobaczyć jaki kujawski jest paskudny proponuję test:

świeża bagietka maczana w kujawkim i oliwie z oliwek extra vergine.

Zapewniam, że kujawski nie przejdzie wam przez gardło!

Brrrr...

Zgłoś 11.07.2006 majka75

nie da sie tego zjesc w proporcjach 1:1oliwa i ocet balsamiczny!

Zgłoś 26.08.2006 Joanna

Moim zdaniem rewelacja - oczywiście jeśli ktoś nie lubi octu to nie polecam. Mnie bardzo smakowało :-)))

Zgłoś 25.02.2007 Pszczoła

Mój ulubiony sos do większości warzyw: 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sok z połowy cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta soli, pieprz. Opcjonalnie rodzynki. Pyszne z kapustą p... Pokaż więcej

Mój ulubiony sos do większości warzyw: 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, sok z połowy cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta soli, pieprz. Opcjonalnie rodzynki. Pyszne z kapustą pekińską, gotowaną marchewką, kalafiorem, buraczkami, ziemniakami. Polcam!!!

Zgłoś 06.10.2006 groszek

zgadzam sie , ze nie kazdemu odpowiada oliwa z oliwe, co wiecej-do sosow salatkowych olej jest bardziej wskazany ze wzgledy na "brak posmaku", do tego sok cytrynowy, czosnek , cukier l... Pokaż więcej

zgadzam sie , ze nie kazdemu odpowiada oliwa z oliwe, co wiecej-do sosow salatkowych olej jest bardziej wskazany ze wzgledy na "brak posmaku", do tego sok cytrynowy, czosnek , cukier lub swiezo siekane ziolka i jak dla mnie-vegeta+co tam jeszcze chceci i jest pysznie.

Ja , jesli mi sie nie chce wlaczac mixera, wrzucam zawartosc do malego sloiczka, energicznie potrzasam i...gotowe!!!

Rada-jesli dodacie nieco wiecej musztardy, uzyskacie bardziej kremowa konsystencje!! Smacznego!!!

Zgłoś 02.11.2006 krzyś

Polecam mocno zetrzeć czosnek na szczypcie soli. Wtedy lepiej łączy się zpozostałymi składnikami. Pozdrawiam!!!

Zgłoś 06.01.2007 pelaska

ludzie jakie wy błedy robicie, wstyd xx| wiek a wy tak piszecie dorosli ludzie jak mozna w ten sposob sie wypowiedac najpierw zapraszam do słowniczka wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

ludzie jakie wy błedy robicie, wstyd xx| wiek a wy tak piszecie dorosli ludzie jak mozna w ten sposob sie wypowiedac najpierw zapraszam do słowniczka wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 19.01.2007 FeB

smakuje naprawde niezle.

Zgłoś 31.03.2007 mika

bardzo dobry sosik....polecam

Zgłoś 18.04.2007 ojej1

Zamiast octu winnego proponuje ocet jabłkowy - ale ten prawdziwy z kwasu jabłkowego, a nie podróbkę z octu zaprawianego esencją jabłkową. . Na pewno jest zdrowszy i nie ma chrakaterystycznego oc... Pokaż więcej

Zamiast octu winnego proponuje ocet jabłkowy - ale ten prawdziwy z kwasu jabłkowego, a nie podróbkę z octu zaprawianego esencją jabłkową. . Na pewno jest zdrowszy i nie ma chrakaterystycznego octowego posmaku

Zgłoś 18.04.2007 ojej1

Zamiast octu winnego proponuje ocet jabłkowy - ale ten prawdziwy z kwasu jabłkowego, a nie podróbkę z octu zaprawianego esencją jabłkową. . Na pewno jest zdrowszy i nie ma chrakaterystycznego oc... Pokaż więcej

Zamiast octu winnego proponuje ocet jabłkowy - ale ten prawdziwy z kwasu jabłkowego, a nie podróbkę z octu zaprawianego esencją jabłkową. . Na pewno jest zdrowszy i nie ma chrakaterystycznego octowego posmaku

Zgłoś 18.04.2007 ojej1

Acha - i proprcja może być inna - łyżka octu, 3 łyżki oliwy. Będzie delikatniejszy.

Zgłoś 26.06.2007 iwo

ja kupuje gotowy sos knor'a. wloski polecam :)

Zgłoś 05.07.2007 krystyna

Ja również w ten sposób robię ten sos do sałaty lodowej tylko najczęściej dodaję olej z pestek dyni

Zgłoś 23.04.2010 julia

sosik pyszny - polecam

Zgłoś 08.06.2011 rys

dobre polecam

Zgłoś 24.05.2012 gosia

Proporcje mniej więcej takie : kieliszek oliwy ( zwykłej), kieliszek wody , pół kieliszka octu , kieliszek cukru , szczypta soli , sporo oregano i 2 ząbki czosnku , wstrząsnąć w słoiczku i gotow... Pokaż więcej

Proporcje mniej więcej takie : kieliszek oliwy ( zwykłej), kieliszek wody , pół kieliszka octu , kieliszek cukru , szczypta soli , sporo oregano i 2 ząbki czosnku , wstrząsnąć w słoiczku i gotowe . Ze zwykła masłową sałatą smakuje wybornie a mozna oczywiście urozraicać pomidorami ogórkami , papryką , kiełkami , słonecznikiem , kaparami , oliwkami , fetą , sałatą lodową itp

Zgłoś 30.04.2012 mkkk

Okropny jest ten sos. Strasznie przeraźliwy smak ma. Zrobiłam w proporcji 4:2 oliwa:ocet I i tak jest strasznie przeraźliwy. Całkowicie zabił smak sałaty.

Zgłoś 03.02.2013 dżeff

Pycha :) daje radę nawet ze zwykłym octem oraz olejem rzepakowym :)

Zgłoś 02.04.2014 neneh

Dziewczyny, spróbujcie z olejem lub z oliwą :) Samo zdrowie:)

Zgłoś 15.04.2014 gość

Olejem, ale jakim? Jakieś konkretne preferencje? :)