Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Rolada z indyka faszerowana serem i żurawiną

Tekst i foto Danka Daniłowska 30.04.2010

Pierś z indyka to zdrowe i pożywne mięso o wysokiej zawartości białka, a niskiej zawartości tłuszczu. Można z niej przygotowywać wiele doskonałych potraw. Rolada z indyka faszerowana serem pleśniowym i żurawiną daje niesamowity efekt kulinarny. Ostrość sera przełamuje słodka żurawina. Połączenie jest idealne.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
832 złprosty80 min.średnia

Składniki:

pierś z indyka 1,2-1,5 kg,
20 dag sera pleśniowego typu Camembert,
15 dag suszonej żurawiny,
1 łyżka słodkiej papryki,
sól, pieprz,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Pierś z indyka rozciąć, ale nie do końca.

Rozłożyć jak książkę.

Lekko rozbić.

Płat mięsa oprószyć papryką, solą i pieprzem.

Pokruszony ser pleśniowy rozłożyć na mięsie, na nim poukładać żurawinę.

Filet zwinąć, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami, żeby zawartość nie wydostała się na zewnątrz.

Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.

Włożyć roladę i piec w piekarniku około 1 godz. w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać?

Podawać z surówkami, pieczywem lub smażonymi ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.04.2010 mała

fajny pomysł, ale zmieniłabym nadzienie: posiekane, podsmażone pieczarki i starty zółty ser( w dużej ilości).

Zgłoś 21.11.2010 Mroofinka

Dzisiaj wypróbowałam ten przepis. Ale niestety wczoraj po południu nie znalazłam już indyka i użyłam zwykłego kurczaka. Całego kurczaka pozbawiłam kości, udka rozcięłam, piersi nieco ponacinałam... Pokaż więcej

Dzisiaj wypróbowałam ten przepis. Ale niestety wczoraj po południu nie znalazłam już indyka i użyłam zwykłego kurczaka. Całego kurczaka pozbawiłam kości, udka rozcięłam, piersi nieco ponacinałam - tak żeby powstał jak największy płat mięsa. Nasmarowałam obficie masłem, obsypałam przyprawą do kurczaka, słodką papryką i solą. Po całej nocy w lodówce w mięso włożyłam camembert i żurawinę, zawinęłam i wcisnęłam w gumowy rękaw.

Mięsko genialne zamiast oślizgłych wędlin!!!

Zgłoś 30.01.2011 nikanika

Moje wyszło pyszne, piekłam według przepisu bez żadnego rękawa i było soczyste. Polecam

Zgłoś 30.04.2010 Mantysa

ten przepis byl w tv kuchnia, tylko z niewielka rożnicą, w farszu byly jeszcze pistacje, a całośc gotowana w folii w kapieli wodnej

Zgłoś 01.05.2010 GaGa

Mniam roladka. Drób jest GIT! Po co psuc delikatnośc potrawy jakimkolwiek innym dodatkiem, niż sałata lodowa z sosikiem balsamico...

Zgłoś 05.05.2010 guessiak

a gdzie kupie suszona zurawine?

Zgłoś 09.05.2011 Ania

Indyk nadaje się świetnie. Dobrze jest zrobić dzień wcześniej. Smakuje jeszcze lepiej. Ja piekłam w "rękawie". Pycha.

Zgłoś 25.05.2010 ewela76

super danko swietne zajadała sie moja córcia roczna natalka

Zgłoś 05.06.2012 :)

a czy zamiast suchej żurawiny mogę dodać taką ze słoiczka??

Zgłoś 28.07.2010 emilia

Właśnie zjadłam z rodziną indyka co prawda bez żurawiny a z camembertem i pietruszką. Rewelacja. Proste, szybkie i smaczne. |Polecam :)

Zgłoś 28.07.2010 emilia

Właśnie zjadłam z rodziną indyka co prawda bez żurawiny a z camembertem i pietruszką. Rewelacja. Proste, szybkie i smaczne. |Polecam :)

Zgłoś 18.01.2011 Gosia

Niestety indyk nie nadaje się do takiego pieczenia, ponieważ mięso indyka łatwo się "wysusza" w piekarniku na wióry. Spróbowałam i stwierdzam, że następnym razem wrzucę w rękaw, albo z... Pokaż więcej

Niestety indyk nie nadaje się do takiego pieczenia, ponieważ mięso indyka łatwo się "wysusza" w piekarniku na wióry. Spróbowałam i stwierdzam, że następnym razem wrzucę w rękaw, albo zastosuję piersi kurczaka. Samo połączenie smakowe ok.

Zgłoś 25.11.2012 ArNo

Już kilka razy robiłem w ten sposób indyka z małą modyfikacją, że do środka dałem trochę wiórków masła, a całą zwiniętą roladę nasmarowałem masłem. Może i nie jest to dietetyczne, ale mięso nie ... Pokaż więcej

Już kilka razy robiłem w ten sposób indyka z małą modyfikacją, że do środka dałem trochę wiórków masła, a całą zwiniętą roladę nasmarowałem masłem. Może i nie jest to dietetyczne, ale mięso nie wysycha, a powstały sos jest doskonały :-)