Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Rosół z gwiazdkami

20.02.2012

Przygotowanie go wymaga cierpliwości, dlatego też najlepiej gotować tę zupę w dni wolne od pracy. Rosół podajemy z makaronem własnej roboty lub tym sklepowym, z kluseczkami lanymi, a nawet z ziemniakami. Wersja mniej tradycyjna to gwiazdki (lub inne kształty) z kaszy manny. Tak podany rosół kochają szczególnie dzieci.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
619 złśredni180 min.średnia

Składniki:

Rosół:

20 dag żeberek wołowych,
5 skrzydełek kurczaka,
20 dag szyjki z indyka,
2 duże marchewki,
2 pietruszki,
kawałek pora i selera,
cebula,
listek laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
jeden suszony grzybek,
natka pietruszki,
natka koperku,
sól,
pieprz.

Gwiazdki:

szklanka kaszy manny,
2,5 szklanki wody,
po łyżce natki pietruszki i koperku,
sól.

Jak przyrządzić?

Umyte i osuszone mięso zalać 2 l zimnej wody.

Zebrać powstałe tzw. szumowiny.

Dodać obrane i pokrojone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Cebulę obrać i przypalić na ogniu, aż trochę sczernieje i wrzucić do garnka.

Rosół gotować na bardzo małym ogniu od 2 do 3 godzin.

Posypać natką pietruszki i koperkiem.

Kaszę zalać lekko osoloną wodą i gotować ciągle mieszając około 5 minut.

Do gorącej kaszy dodać natkę pietruszki i koperku i przełożyć ją do płaskiego naczynia.

Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Za pomocą foremki wycinać gwiazdki i podawać razem z gorącym rosołem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2012 dziadek

gala, jeśli naprawdę robiłaś taki rosołek z kluseczkami własnej roboty przynajmniej raz w tygodniu to zużyłaś ponad 3 tony mąki, prawie 25 tysięcy wiejskich jaj, a półtora tysiąca wiejskich kacz... Pokaż więcej

gala, jeśli naprawdę robiłaś taki rosołek z kluseczkami własnej roboty przynajmniej raz w tygodniu to zużyłaś ponad 3 tony mąki, prawie 25 tysięcy wiejskich jaj, a półtora tysiąca wiejskich kaczek postradało życie. Jesteś wielka!

Zgłoś 09.06.2012 PExxuYFAfaPlm

pisze:Fajne to i jakie zdrowe! Kaszę jalagną ostatnio z warzywami jadłam i szukam innych pomysłf3w, ten na pewno wyprf3buję:)

Zgłoś 25.02.2012 Wanda

Kochani,po trzech godzinach gotowania skrzydełek,to nawet kostki się rozgotują,smacznego

Zgłoś 20.02.2012 pussycat*

a ja uwielbiam rosol z "kostkami" z manny! smak dziecinstwa :D

Zgłoś 20.02.2012 jdrtj

ja rosolu nie jadam bo nie lubie ale widze jak mama gotuje dla rodziny to jest rosol zolty tlusty prawdziwy a tutaj to jakas woda o zoltawym zabarwieniu jak mocz...az robi sie nie smacznie...

Zgłoś 20.02.2012 szumowiny

To gdzie się mamy zebrać?

I o której?

Pociąg do Grudziądza już nieaktualny?

Zgłoś 20.02.2012 gala

prosze przestan , to nie do zjedzenia , a postaraj się o 2 kg mąki i 15 wiejskich jaj i jedną wiejską kaczke i ugotuj rosołek z kluseczkami własnej roboty jak ja to robie od 30 lat , to pogadamy... Pokaż więcej

prosze przestan , to nie do zjedzenia , a postaraj się o 2 kg mąki i 15 wiejskich jaj i jedną wiejską kaczke i ugotuj rosołek z kluseczkami własnej roboty jak ja to robie od 30 lat , to pogadamy ...

Zgłoś 20.02.2012 wiejska kaczka

30 lat i wystarczy!

Zgłoś 20.02.2012 adella

Gwiazdek (koniecznie sześcioramiennych) musi być 12 w jednym talerzu. Dopiero wtedy rosół nabiera wyrazu.

Zgłoś 20.02.2012 Gala

hi hi dzięki miły dziadziu za miłe słowa i uznanie lecz nie jestem wielka bo mam tylko 168 cm wzrostu , lecz to prawda gotuję takie rosołki co niedzielę bo mieszkam na wsi i mam swoje kaczki i j... Pokaż więcej

hi hi dzięki miły dziadziu za miłe słowa i uznanie lecz nie jestem wielka bo mam tylko 168 cm wzrostu , lecz to prawda gotuję takie rosołki co niedzielę bo mieszkam na wsi i mam swoje kaczki i jaja i mleko i warzywa i pracy po uszy , pozdrawiam ;)

Zgłoś 28.03.2012 rarara

rarararar

Zgłoś 01.12.2016 gruby

Ja niedawno odkryłem bulion drobiowy Krakus. Nadaje zupie ciekawego aromatu i smaku, a jego skład nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów. Dzięki temu, że stosuję ten bulion w kuchni, gotu... Pokaż więcej

Ja niedawno odkryłem bulion drobiowy Krakus. Nadaje zupie ciekawego aromatu i smaku, a jego skład nie zawiera żadnych ulepszaczy i konserwantów. Dzięki temu, że stosuję ten bulion w kuchni, gotuję szybciej, sprytnie i zdrowo.