Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ryba w occie po wędkarsku

Tekst i foto Piotrlis 16-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni40 min.?

Składniki:

- 2kg ryby słodkowodnej: leszcz, płoć, sieja lub każda inna z Polskich jezior,
- ocet 0,5 l,
- cebula 1kg,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 listek laurowy,
- ziele ang.,
- 1 cytryna,
- 3 łyżki stołowe cukru [duże],
- sporo pieprzu,
- 1 łyżeczka soli.

Jak przyrządzić:

Rybe smażymy tradycyjnie obtaczaną w mące na oleju następnie na tym samym oleju lekko obsmażamy cebule w krążkach. Gotujemy ocet 0.5 l z 1,5 lwody , pieprzem ,cukrem,solą,listkiem,zielem,czosnkiem,marchewką,pod koniec gotowania dodajemy 4plastry cytryny ze skórką .Całe gotowanie 5 minut.Rybe układamy w naczyniu ,na rybe usmażona cebulka,wyjęta z octu marchew i cytryna ,octem schłodzonym z całą resztą zalewamy rybe i po 20 zostawiamy na dobę.

Potrzebne przybory:

Patelnia, gar, ogromny słoik lub wiadro.

Jak podawać?

Na biwaku rękoma prosto z naczynia gdzie rybka dochodziła.

Uwagi:

Ro rybki konieczny dodatek w postaci kielonka dobrej "CZYSTEJ". Najlepiej smakuje rybka przez siebie złapana.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.04.2004 przyjaciel

Bez tej " czystej " rybka słabo by smakowała!!!HI HI HI

Zgłoś 21.06.2004 miki

Zobaczymy co to z tego wyjdzie. Mam nadzieje że nie będę żłować.

Zgłoś 03.04.2005 karabasz

Ryba się smaży, a przepis wydaje się niezły. Po konsumpcji napiszę jak smakowało.

Zgłoś 07.04.2005 karabasz

Polecam wszystkim. Bardzo smaczne. Rybka jak poleży parę dni w zalewie - pychotka, ości kruszeją od octu i można się delektować.

Zgłoś 09.11.2005 halina

ale z tym listkiem to przesada ,1 listek laurowy przez noc leżakowania stanowczo wystarczy,przepis napewno sprawdzę bo ilości cukru do soli też nie pasują to jest dobra zilość do śliwek w occie ... Pokaż więcej

ale z tym listkiem to przesada ,1 listek laurowy przez noc leżakowania stanowczo wystarczy,przepis napewno sprawdzę bo ilości cukru do soli też nie pasują to jest dobra zilość do śliwek w occie i nie podane ile % ocet bo to istotne..

Zgłoś 20.12.2005 kaafcia

rybka jest wyśmienita .Robiłam ją już kilka razy

Zgłoś 04.04.2006 CUMA

Rybka - TAK

Kielonek - nie polecam

Zgłoś 22.07.2006 dabrjarek

zarypiasty przepis.... a kielonek to malo powiedziane....... ryba bardzo lubi plywac wiec coz tu wiecej mowic :)

Zgłoś 17.12.2006 Asia

Osobiście bardzo lubie koreczki!!!

Zgłoś 23.04.2007 traceroute@o2.pl

A ile taka ryba wytrzyma w tym occie.Chodzi mi o taki patent żeby sobie w wakacje zamarynować kilka słoików rybek i zjeść je na jesień ewentualnie w zime.czy wytrzymają?

Zgłoś 27.05.2007 ANIA

Mysle ze skozystam z tego przepisu moj maz dzis złowił rybki i zrobie ja chyba w occie

Zgłoś 07.10.2007 Drewsik

Rybke w ten sposób robie zawsze jest wyśmienita ,pychotka ,paluszki lizac

polecam serdecznie

Zgłoś 05.11.2007 ewelina23

Rybę w taki sposób robi od lat moja babcia i mama. Nie jestem pewna czy przepis jest identyczny, ale napewno o to chodzi...u nas się na to mówi ryba w zalewie. I jest po prostu wyśmienita. Polec... Pokaż więcej

Rybę w taki sposób robi od lat moja babcia i mama. Nie jestem pewna czy przepis jest identyczny, ale napewno o to chodzi...u nas się na to mówi ryba w zalewie. I jest po prostu wyśmienita. Polecam. Ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach. Moi rodzice robią to z ryb które złowi mój tata (karp, kazraś, okoń,szczupak, lin itd), a moja babcia z filetów z dorsza. Więc chyba nie koniecznie musi to być ryba słodko wodna.

Zgłoś 15.09.2008 paweł płock smakosz

przepis wspaniały tylko bez tej rybki ..; ) a na poważnie to 1 klasa ....osobiscie wole bardziej octem doprawic ..polecam ....

Zgłoś 16.06.2010 BL

Wszystko swietnie tylko po co ta "rybka" "cebulka"

i co moze jeszcze "patelenka" i "wódunia"?

Infantylne