Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ryba w sezamie

Tekst i foto Zuza Gałuszka 08.10.2012

Doskonały przepis na zapiekankę z mrożonej ryby morskiej. Ryba sprzedawana w tzw. lodowej glazurze należy do najbardziej denerwujących produktów, które w końcu i tak lądują w naszych koszykach. Idea rybnej zapiekanki może tu pomóc. Zwykle okazuje się, że kilogram ryby w glazurze to porcja dla jednego i to niezbyt głodnego człowieka, więc trochę mrożonej włoszczyzny, sezamu i mozzarelli poszerzy grono biesiadników do czteroosobowego składu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni45 min.średnia

Składniki:

1 kg mrożonych filetów z białej ryby (morszczuk, dorsz, itp.),
2 szklanki mleka,
1 i ½ szklanki mrożonej włoszczyzny,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka startej mozzarelli,
2 łyżki bułki tartej,
5 łyżek sezamu,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Do garnka wlewamy mleko, rybę pokrojoną na duże kawałki oraz włoszczyznę.

Całość doprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 10 minut, aż ryba i warzywa zmiękną.

Łyżką cedzakową przekładamy je do naczynia żaroodpornego, a mleko odstawiamy do wystygnięcia.

W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy.

Powoli dolewamy ostudzone mleko i ciągle mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Zestawiamy garnuszek z ognia, dodajemy większość sera, mieszamy i polewamy tym rybę.

Całość posypujemy resztą sera, sezamem i bułką tartą.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut, aż ziarenka sezamu nabiorą złotego koloru.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem, ziemniakami, frytkami lub puree oraz z surówką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2012 hasia

Nie zaglądałam jakiś czas do kuchni o2,ale dzisiaj spotkała mnie wielka przyjemność ryba (przeważnie kiepska) w takim wydaniu jest interesująca .Wkrótce idę na duże zakupy i kupię rybę ,bo jest ... Pokaż więcej

Nie zaglądałam jakiś czas do kuchni o2,ale dzisiaj spotkała mnie wielka przyjemność ryba (przeważnie kiepska) w takim wydaniu jest interesująca .Wkrótce idę na duże zakupy i kupię rybę ,bo jest już po upałach.

Zgłoś 04.11.2012 Waldi

Niech żyje sezam. Sezamie otwórz się na dodatek do róznych potraw. Jadłem baraninę w sezamie. Wyśmienita.

Zgłoś 26.11.2012 gość

Bardzo dobre. Polecam!