Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Rydze w śmietanie z makaronem

26.10.2010

Rydze obok trufli są najbardziej pożądanymi grzybami jadalnymi. Każdy grzybiarz znalezienie ich uważa za swój sukces. To bardzo ceniony i smaczny grzyb o przyjemnym zapachu i charakterystycznym smaku. Można go smażyć, marynować lub suszyć. Rydze smażone na maśle ze śmietaną i serem camembert warto podać na wstążkach makaronu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
230 złprosty30 min.wysoka

Składniki:

20 dag makaronu wstążki,
30 dag rydzów,
łyżka masła,
cebula,
pół szklanki śmietany,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
serek camembert,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.

Następnie pokroić na większe cząstki.

Usmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą.

Dodać pokrojony czosnek, natkę pietruszki.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ser camembert pokroić w paseczki i dodać do gorących grzybów, powinien się tylko lekko rozpuścić.

Wlać śmietanę i wszystko lekko wymieszać.

Jak podawać?

Grzyby podawać razem z makaronem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.10.2010 Raz Putin

Oj jak ja bym rydza w sosie pomidorowym chętnie zobaczył, jak się taki pulchniutki pluszcze, a tu coraz cieplejszy i cieplejszy ten sosik, rogaty kucharz miesza wielką chochlą w kotle, a rydz w ... Pokaż więcej

Oj jak ja bym rydza w sosie pomidorowym chętnie zobaczył, jak się taki pulchniutki pluszcze, a tu coraz cieplejszy i cieplejszy ten sosik, rogaty kucharz miesza wielką chochlą w kotle, a rydz w nim radośnie bulgocze. Najlepiej z innymi rydzami. Co za widok, będę miał dziś dobry dzień!

Smocznego!

Zgłoś 27.10.2010 iskra

o.Rydz, mam na Rydzyka smaczek ,lepszy jak maślaczek!!!!!!!

Zgłoś 26.10.2010 Obserwator

Prawie się udało wszystko Danie, lecz zapomniała o jednym składniku - śmietanie....

Zgłoś 26.10.2010 Kejt

A wspominane wstążki ze złości się skręciły i teraz mówią, że są świderki...

Zgłoś 26.10.2010

Dzień dobry. Aby wykonać rydza w sosie pomidorowym potrzebne nam będą:

- deseczka

- młoteczek

- gwózdki

Po pierwsze musimy namierzyć małżonkę i sprawdzić czy zwrócona jes... Pokaż więcej

Dzień dobry. Aby wykonać rydza w sosie pomidorowym potrzebne nam będą:

- deseczka

- młoteczek

- gwózdki

Po pierwsze musimy namierzyć małżonkę i sprawdzić czy zwrócona jest do nas en face. Jeżeli tak, uderzamy młoteczkiem w pysk dopóty, dopóki tenże nie zacznie przypominać rydza w sosie pomidorowym.

Deseczkę i gwózdki zatrzymujemy na inną okazję.

Zgłoś 27.10.2010 Ej

Dlaczego nikt nikt nie pisze o spisku jaki się wdarł na O2 kuchnia?!?!

Przecież odebrano nam prawo swobodnej wypowiedzi! Pod przepisem sposnsorowanym na zupę serową nie odnajdziemy opcji k... Pokaż więcej

Dlaczego nikt nikt nie pisze o spisku jaki się wdarł na O2 kuchnia?!?!

Przecież odebrano nam prawo swobodnej wypowiedzi! Pod przepisem sposnsorowanym na zupę serową nie odnajdziemy opcji komentowania! To skandaliczne posunięcie świadczy o tym, iż wydawca ma za nic użytkowników serwisu i interesuje go jedynie własny zysk i uśmiech reklamodawcy. A gdzie odpowiedzialność społeczna, budowanie więzi międzyludzkich, gdzie pole na polemiki? O tempora, o mores!

Zgłoś 27.10.2010 Raz Putin

Ej,

jak to nie, Ty piszesz, tak jest non stop, gdybym miał napisać uczciwie co o tym myślę, to były by to groźby karalne.

Więc co będę klawiaturę męczył, a że łodwa ma forumowiczów w... Pokaż więcej

Ej,

jak to nie, Ty piszesz, tak jest non stop, gdybym miał napisać uczciwie co o tym myślę, to były by to groźby karalne.

Więc co będę klawiaturę męczył, a że łodwa ma forumowiczów w dupie wiadomo od paru lat. Z resztą co można napisać o "zupie" z torebki,

to nawet nie jest zabawne, najwyżej niezdrowe.

Kasownik, ty już wiesz co!

Zgłoś 17.12.2010

To jakaś profanacja.Makaron i czosnek do rydza nie pasuje.Czosnek w ilości 2 ząbków skutecznie zabije każdy smak!No może nie poradzi sobie z kiszoną kapustą.Rydze powinno się jeść z patelni;bla... Pokaż więcej

To jakaś profanacja.Makaron i czosnek do rydza nie pasuje.Czosnek w ilości 2 ząbków skutecznie zabije każdy smak!No może nie poradzi sobie z kiszoną kapustą.Rydze powinno się jeść z patelni;blachy lub z ogniska.Na pewno nie polecam suszenia.

Zgłoś 08.01.2015 marcus

E8JRxO http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com