Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka arbuzowa

Tekst i foto misiurski 01-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty10 min.niska

Składniki:

1 arbuz, 1 ogórek pokrojony w kostkę, 3 szalotki pokrojone w piórka, 70 g roszponki, 8 rzodkiewek pokrojonych w półplasterki, 15 g podsmażonych migdałów, 50 g kiełków soi (moga być inne), 3 łyżki miodu, 1 łyżka octu winnego, 3-4 łyżki oleju arachidowego, sól i świeżo zmielony pieprz

Jak przyrządzić:

Wyjąć pestki z arbuza, delikatnie wyciąć miąższ i pokroić w kostkę. Do jednej miski przełożyć ogórek, rzodkiewki, opłukane kiełki i szalotki. Dodać arbuza i roszponkę, dokładnie wymieszać.
Sos do sałatki: sok z arbuza wymieszać z miodem i octem, olejem i prażonymi migdałami. Przyprawić solą i pieprzem.
Sałatkę polać sosem.

Potrzebne przybory:

do przygotowania: nóż i wyobraźnia,
do podania: 6 miseczek + widelce

Jak podawać?

W miseczkach, najlepiej schłodzoną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.