Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka libańska

09.08.2011

Sałatka oparta na kaszy kuskus weszła na dobre do jadłospisu Polaków. W wersji, którą polubiliśmy, zielenina jest co najwyżej przyprawą. Główną rolę gra sama kasza, pomidory i ogórki. Proponuję odwrócenie ról. Sałatka z kuskus w wersji libańskiej to zastrzyk witamin i minerałów. Samo zdrowie. Kaszy jest niewiele, ogórków w ogóle, za to królują zielona pietruszka i mięta.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złśredni10 min.niska

Składniki:

5 dag kaszy kuskus,
3 pomidory,
3 młode cebule,
2 pęczki zielonej pietruszki,
1 duży pęczek mięty,
1cytryna,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Kaszę płuczemy na sitku i odstawiamy na ½ godziny przed przygotowaniem potrawy.

Pomidory myjemy, obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek.

Kroimy w kostkę.

Cebule także drobno kroimy, a liście mięty i pietruszki siekamy niezbyt dokładnie, małe listki możemy zostawić w całości.

Wyciskamy sok z cytryny.

Tuż przed podaniem łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać?

Podajemy jako samodzielne danie razem z oliwą i sokiem z cytryny, by każdy mógł dodać je sobie według uznania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2011 ela

kasza dodajemy surową?

Zgłoś 13.08.2011 z libańską krwią

I kuskus i bulgur otrzymuje się z pszenicy twardej. Więc to nie ma znaczenia. Są to po prostu inne nazwy.

Zgłoś 13.08.2011 z libańską krwią

Tak noralnie kuskus zalewa się wrzątkiem do 1 cm nad poziomem kaszy, tylko że w tej sałatce tabuleh nie zalewa się kuskusu ano nie przelewa sie go na sitku. Miesza się kuskus z pomidorami. One z... Pokaż więcej

Tak noralnie kuskus zalewa się wrzątkiem do 1 cm nad poziomem kaszy, tylko że w tej sałatce tabuleh nie zalewa się kuskusu ano nie przelewa sie go na sitku. Miesza się kuskus z pomidorami. One zawieraja na tyle dużo wody, że w zupełności wystarczy by kuskus nasiąknął. I żadnej cebuli. A jak najwięcej zieleniny,a w szczególności natki pietruszki!

Zgłoś 10.08.2011 Grazyna

Wszystko ok, poza tym, ze zamiast kuskus powinna byc kruszona pszenica, nazywana "ble" lub "bulgur", namoczona w proporcjach: 3 plaskie lyzki stolowe ble zalac sokiem z 3 cyt... Pokaż więcej

Wszystko ok, poza tym, ze zamiast kuskus powinna byc kruszona pszenica, nazywana "ble" lub "bulgur", namoczona w proporcjach: 3 plaskie lyzki stolowe ble zalac sokiem z 3 cytryn i odczekac 20-30 min. Dopiero, razem z sokiem laczyc z pozostalymi skladnikami.

Pozdrawiam,

Zgłoś 09.08.2011 ia

we Francji to sie nazywa taboule, moze w innych krajach pisze i wymawia sie inaczej.

Zgłoś 09.08.2011 MASTER_COOK

A czy kus kusu nie trzeba przed podaniem najpierw namoczyć, czy aby na pewno wystarczy tylko przepłukanie jej na sitqoo ?

Zgłoś 24.06.2013 gość

Ale w tabuleh nie ma cebuli.I zielenina ma być właśnie posiekana jak najdrobniej

Zgłoś 24.06.2013 gość

Ale w tabuleh nie ma cebuli.I zielenina ma być właśnie posiekana jak najdrobniej

Zgłoś 24.06.2013 obzarciuch

zapraszam na http://obzarciuch.bloog.pl/

Zgłoś 24.06.2013 Obżarciuch

Zapraszam na http://obzarciuch.bloog.pl/