Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka porowa

Tekst i foto kasiak 31-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?ok. 10 złprosty20 min.?

Składniki:


1 por, słoiczek selera, słoiczek kolb kukurydzy, 1 jabłko, 1 jajko, słoiczek majonezu, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:


Pora sparzyć i pokroić w talarki, podzielić na krążki i dodać do uprzednio pokrojonego w drobną kostkę jajka ugotowanego na twardo. Kolby kukurydzy pokroić na mniejsze cząści, jabłko zetrzeć na grubym tarle i wymieszać z resztą składników. Na koniec dodać do całości majonez (najlepszy Winiary do sałatek) i w zależności od gustu podprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Najlepsza jako osobne danie lub świetna do drugiego dania na gorące dni. PYCHA!!!!

Uwagi:


Nie przesadzać z solą, ponieważ majonez sam w sobie jest słony.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.02.2007 Melba

Sałatka porowa w wersji dietetycznej (dla 1 osoby)

por, winne jabłko (np. reneta,bojken),2 jaja na twardo.

Wszystkie składniki należy pokroić.Z pora wykorzystujemy tylko jasne częś... Pokaż więcej

Sałatka porowa w wersji dietetycznej (dla 1 osoby)

por, winne jabłko (np. reneta,bojken),2 jaja na twardo.

Wszystkie składniki należy pokroić.Z pora wykorzystujemy tylko jasne części.Jabłko kroimy w cienkie , nieduże plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, jaja kroimy w ósemki.Całość mieszmy i polewamy sosem przygotowanym z 3 łyżek oliwy, soku z cytryny.Doprawiamysolą i pieprzem.Sałatke posypujemy natką pietruszki.