Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ruska

Tekst i foto Ania 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty20 min.?

Składniki:

- 5 dużych ziemniaków (ugotowane w mundurkach i oczywiście obrane),
- 1 średnia pora (lub 1 cebula),
- 3-4 kiszone ogórki,
- 4 jajka (ugotowane na twardo),
- majonez (najlepiej winiary lub helmanz) - ok.2 dużych łyżek,
- musztarda francuska (ta z gorczycą) - pół małej łyżeczki od herbaty,
- sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Ziemniaki, ogórki i jajka pokroić w niezbyt drobne kawałki (Dużo większe niż do tradycyjnej sałatki jarzynowej). Białą część pory pokroić w cieniutkie ćwierćtalarki. Wszystko wrzucić do jednej michy, wymieszać, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut, i ... gotowe. Smacznego

Potrzebne przybory:

Garnek (do gotowania ziemniaków i jajek),
nóż i deska (do pokrojenia składników), miska i łyżka (do wymieszania sałatki), lodówka - do schłodzenia sałatki
Ręce - do zrobienia tego wszystkiego
i uśmiechy - do ..., bo się zawsze przydają.

Jak podawać?

Według własnej fantazji.

Uwagi:

Do sałatki mozna dodać pieczarki w sosie własnym (najlepiej cały, mały słoiczek firmy "Urbanek") i wtedy mamy sałatkę pieczarkową. Dla tych, którzy maja problem ze zgagą polecam sparzenie pokrojonej już pory.

Czas przygotowania:

Czas przygotowywania produktów - 20 minut (gotowanie ziemniaków i jajek).
Czas wykonania samej sałatki z przygotowanych produktów - 20 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.12.2002 marta

naprawdee dobra

Zgłoś 23.11.2002 bazylia

Proponuję dodać jeszcze paprykę czerwoną pokrojoną w grubą kostkę, wtedy jest naprawdę pycha :)

Zgłoś 04.11.2002 Ania

ups! sorry! Zasugerowałam się cebulą w nawiasie. Oczywiście, że prawidłowo jest ten "por", a nie ta "pora" (chociaż zależy w jakim znaczeniu - hi! hi!)

Zgłoś 03.11.2002 Kowboj

Nie mówi się "pora" tylko "por" (rodzaj męski)!!! ;-)))

Zgłoś 21.12.2003 Zdzisław

Nie mogę tego czytać bo ślina zalewa mi klawiaturę!!:)!

Zgłoś 18.10.2004 kiki

a ja dodałabym jeszcze buraczki czerwone ugotowane na twardo i starte na grubych oczkach tarki

Zgłoś 11.11.2004 renia

smaczna - godna polecenia :)

Zgłoś 17.11.2004 kate

Ta sałatka jest wstrętna!!!! FuUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU..!!

Zgłoś 17.11.2004 kate

Ta sałatka jest wstrętna!!!! FuUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU..!!

Zgłoś 30.11.2004 kowal

smakuje jak trampki!!!!:)

Zgłoś 05.12.2004 Nina

Jaka ruska? W skladnikach nie widze spirytu......... Smacznego

Zgłoś 10.01.2005 AleX

Nie jestem purystą językowym, lecz odmiana wyrazu "por" mnie

zupełnie powala. Nazwa warzywa to: por, jeszcze raz ten - por,

"pora" w języku polskim nie oznacz... Pokaż więcej

Nie jestem purystą językowym, lecz odmiana wyrazu "por" mnie

zupełnie powala. Nazwa warzywa to: por, jeszcze raz ten - por,

"pora" w języku polskim nie oznacza warzywa.

Zgłoś 06.05.2005 natalia

czy ktoś wie w jakim miescie we Francji produkuje się tą musztarde ?

Zgłoś 27.11.2009 kandelabr

sugeruję dodać tak fifty-fifty jogurtu naturalnego i majonezu albo nawet tak w proporcjach 70/30 jogo i majon - przeciez ruska ma byc ekonomiczna/tania a majonez jest dobrem bardziej luksusowym ... Pokaż więcej

sugeruję dodać tak fifty-fifty jogurtu naturalnego i majonezu albo nawet tak w proporcjach 70/30 jogo i majon - przeciez ruska ma byc ekonomiczna/tania a majonez jest dobrem bardziej luksusowym niz ziemniory, pozatym po majonezie sie bardziej pruka i jest b. kaloryczny... poza tym Majonez Kielecki jest najsmaczniejszym majo na rynku, zadne helmuty ani babunie ni wniary nie dorastaja mu do piet!

Zgłoś 18.07.2011 agaaaaaaa

jezu...co za przepis...autorka zapomniala o najwazniejszym skladniku salatki "rusa"- czyli tunczyku z puszki.....

Zgłoś 20.04.2011 magdalena

por a nie pora...