Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka ryżowa

Tekst i foto gaja 28-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

- 2 woreczki ryżu,
- 1 słoik majonezu (najlepszy "Winiary"),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 koncentrat pomidorowy (najlepiej "Pudliszki"),
- 1 por,
- 2-3 pomidory (bez skórki),
- 1 por lub szczypiorek,
- zielona pietruszka,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.

W naczyniu szklanym układać warstwami:
- warstwa ryżu, posiekane w kosteczkę jajka, przesmarować majonezem, sól, pieprz,
- ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę, warstwa ryżu, przesmarować majonezem, sól, pieprz
- warstwa koncentratu pomidorowego (około 3/4 słoiczka), pomidory pokrojone w dość dużą kostkę lub na cząstki, posypać porem pokrojonym w maleńką kosteczkę lub posiekanym szczypiorkiem, przykryć warstwą majonezu, sól, pieprz.

Na wierzchu posypać siekaną natką pietruszki. Smacznego!

Uwagi:

Podane ilości jajka, ogórków i pomidorów są powiedzmy podstawowe, można je zmieniać według własnego upodobania i wielkości miski :-)) ja zawsze daję trochę więcej niż w przepisie.

Przepis ten dostałam od przyjacióki, zrobiłam u siebie na imprezie, goście poprosili o przepis i teraz będąc sama gościem jem ją prawie przy każdej okazji.

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie jest dość krótkie, trzeba tylko poczekać aż się ryż ugotuje i wystudzi, to samo dotyczy jajek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.07.2004 wioal

palce lizać(OD NÓG)

Zgłoś 24.07.2004 jagra

Zrobiłam, ale jakoś nikogo nie powaliła na kolana, chociaz mi smakował, ale tak to jest jak ludzie sami nie wiedzą co chcą.

Zgłoś 13.12.2006 abc

jak dla mnie to ta salatka to mistrzostwo swiata

Zgłoś 15.07.2008 Beti

Na początku nie byłam przekonana,co do składników,ale efekt końcowy był nie zły...ale nie powiedziałabym,że powala na kolana...jest dobra....