Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka z kalafiora i ananasa

27.07.2011

Młode warzywa, których jest coraz więcej na rynku, kuszą wyglądem, zapachem i inspirują do kulinarnych wariacji. Smak młodych warzyw jest niepowtarzalny, dlatego warto z nich korzystać właśnie teraz. Kalafior kojarzy nam się z roztopionym masłem i bułką tartą, mniej używany jest w sałatkach – a to błąd.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
414 złprosty30 min.średnia

Składniki:


1 średniej wielkości kalafior,
8 krążków ananasa z puszki,
10 dag orzechów włoskich,
pół pęczka natki pietruszki,
łyżeczka curry,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Ostudzić, podzielić na różyczki.

Ananasa odsączyć, pokroić w słupki.

Orzechy podzielić na niezbyt małe cząstki.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić curry, solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, polać sosem.

Jak podawać?

Sałatkę podawać schłodzoną.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.08.2011 ascara

Sałatka jest naprawdę smaczna!! polecam!!

Zgłoś 05.07.2013 Magua

Wczoraj zrobiłam i naprawdę pyszna!Polecam!