Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Salatka z marchewki (marokańska)

Tekst i foto Kasia 29-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3? złprosty? min.?

Składniki:

- 500 g marchewki (pocietej na talarki lub "patyczki"),
- 4 zabki czosnku,
- 4 lyzki oliwy,
- 4 lyzki octu,
- 2 lyzki mielonego kminku,
- 1 lyzka sproszkowanej papryki,
- 2 lyzki swiezej kolendry albo pietruszki, jak kto lubi,
- sol, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Wsadzic marchewki, czosnek do rondelka, wlac wody tyle zeby przykrylo warzywka i od momentu zagotowania wody pogotowac 5-7 minut, po czym odsaczyc i przelozyc do miseczki. Zmiazdzyc ugotowany czosnek i wymieszac z marchewkami. W osobnym naczyniu wymieszc oliwe, papryke, kminek, sol i pieprz. Polaczyc to z marchewka i dodac posiekana kolendre badz piertuszke. Serwowac zimne lub cieple, jak kto woli i lubi.

Potrzebne przybory:

deseczka, nozyk do obierania i kolejny do krojenia marchewki i miazdzenia czosnku, rondelek do gotowania, miseczka do podania salatki.

Jak podawać?

Mozna w miseczce tak zeby kazdy sie poczestowal, albo podana na talerzu z miesem, znow, jak kto woli i lubi. Mozna oczywiscie innych przypraw uzyc wedle upodobania, moze nie bedzie to za bardzo autentyczne ale zawsze mozna pooeksperymentowac :)

Czas przygotowania:

Marchewka powinna byc ugotowana ale mimo tego troche chrupiaca, znowu jest to kwestia jak kto lubi marchewke.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.12.2005 stasek

No nawet dobre to. Ale nie wiem czy czosnek gotowac caly czy posiekany??????