Salatka z pora
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
2-3 | 3-4 zł | prosty | 5 min. | - |
Składniki:
3-4 pory, łyżka oleju, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku.Jak przyrządzić:
Pory kroimy w plastry (około połowy pora, całą białą część i trochę zielonej), dodajemy olej, sól, pieprz i cukier.Potrzebne przybory:
nóż, miseczka, deska do krojeniaJak podawać?
Każdy nakłada według uznania na talerzyk.Uwagi:
Sałatka bardzo dobra i szybka w przygotowaniu, gdy nie mamy prawie nic z warzyw lub czasu, w sam raz na obiad.
Migdałowa Studnia
Przypuszczam, że przepis na Studnię wymyśliła jakaś mocno zniecierpliwiona gospodyni domowa, jako drogę na skróty do czegoś w rodzaju tortu. Po upieczeniu biszkoptu wydrąża się jego wnętrze, miesza je z masą kakaową i migdałami, a następnie wpycha z powrotem. Po dobie biszkopt zamienia się w najszlachetniejsze w smaku tortopodobne ciasto. Miło smakować taki deser, pamiętając, że spędziliśmy przy jego przygotowaniu znacznie mniej czasu niż przy klasycznym torcie.

Komentarze
Zgłoś 31.12.2009 Ania
Sałatka jest ze samych porów? Żadnych innych dodatków? Nawet nie chcę wiedzieć jak smakuje.. ja dodaje jajka, trochę szynki, kukurydzę, ze samych porów jest dość ostra skoro nic nie jest wspomni... Pokaż więcej
Sałatka jest ze samych porów? Żadnych innych dodatków? Nawet nie chcę wiedzieć jak smakuje.. ja dodaje jajka, trochę szynki, kukurydzę, ze samych porów jest dość ostra skoro nic nie jest wspomniane o zalewaniu wrzątkiem :/