Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sałatka 'Zielona' z makaronem

Tekst i foto Kasica 19-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

1. makaron - drobny - małe muszelki,kolanka lub jeszcze drobniejsze gwiazdki itp.
2. brokuły - mrożone lub świeże,
3. pieczarki - 30 dag,
4. cebula - 1 średnia,
5. papryka zielona i czerwona, mogą być mniejsze,
6. główka czosnku (lub kilka ząbków),
7. olej - trochę do smażenia i można dodać do niego trochę masła, będzie miał lepszy smak,
8. sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

1. obieramy ząbki czosnku, przeciskamy lub kroimy na drobno.
2. podgrzewamy olej na patelni (dobrze żeby patelnia była duża - będzie łatwiej mieszać składniki), dodajemy masło (opcjonalnie).
3. wrzucamy czosnek na tłuszcz.
4. wrzucamy do tego podsmażonego czosnku podgotowane i pokrojone w miarę na drobno brokuły, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę i pieczarki razem wszystko smażymy.
5. gotujemy makaron - ilość - na oko ale nie przesadzić bo będzie więcej makaronu niż warzyw.
6. to co z patelni mieszamy z makaronem (już w jakiejś misce), doprawiamy solą i pieprzem.
7. odstawiamy do lodówki na godzinkę a potem...

Potrzebne przybory:

Patelnia, łyżka do mieszania, miska.

Jak podawać?

Na zimno, z bagietką albo samą po prostu.

Uwagi:

Nie potrzeba żadnego sosu, ani majonezu, smak nadaje olej podsmażony z czosnkiem.

Jest to potrawa fajna, bo dużo jej wychodzi, fajnie i kolorowo wygląda, super pachnie.

Polecam, naprawdę pycha!

Czas przygotowania:

Makaron można ugotować podczas przygotowywania reszty składników.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.07.2005 len@

do sałatki dałam makaron "kokardki", fajnie wygląda. Wszystkim smakowało!!!

Zgłoś 11.08.2005 Pip i Pop

Przez te brokuły to się z całym szacunkiem wyrzygać można, ćwe z brokułami.