Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Śledź po kaszubsku

Tekst i foto sailor 04-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 0,5 sledzi solonych,
- 1 kg cebuli,
- koncetrat pomidorowy,
- sliwki suszone,
- ogorek kiszony,
- pieprz, sol, majeranek,
- mleko,
- olej.

Jak przyrządzić:

Śledzie moczymy w mleku (w zaleznosci jak bardzo sa slone od godziny do calej nocy), kroimy w kawalki. Cebule kroimy w cwiercplasterki i dusimy na duzej ilosci oleju. Przyprawiamy pieprzem, sola i odrobina majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone sliwki.
Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogorka (moi znajomi nadal nie moga sie zgodzic czy lepsza jest wersja z ogorkiem czy bez).
Dusimy do momentu az cebula sciemnieje a ogorek i sliwki zmiekna.
Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze przez chwile. Calosc wrzucamy do sloikow warstwami - cebula, sledzie, cebula).

GOTOWE! - najlepiej zostawic do nastepnego dnia i potem pozostaje juz tylko konsumowac.


Smacznego!

Jak podawać?

Bardzo dobre z chlebem lub same.

Uwagi:

Słoiki najlezy wyparzyc przed zalaniem. Śledzie zalewamy sledzie goraca mieszanina oleju cebuli itd. Potrawa spokojnie wytrzymuje w lodowce 2-3 tygodnie, u mnie w domu zadomowila sie na stale :)))

Czas przygotowania:

Nalezy dodac czas na wymoczenie siedzi ... całość przygotowuje sie szybko i prosto.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.12.2003 Ariana

Przepis interesujacy, mam nadzieje ze bedzie rownie dobry, gdy wyprobuje wyraze swoja opinie. Wlasciwie szukalam przepisu na sledzie kalifornijskie, ktorymi sie zachwycam, czy sledzik po kaszubs... Pokaż więcej

Przepis interesujacy, mam nadzieje ze bedzie rownie dobry, gdy wyprobuje wyraze swoja opinie. Wlasciwie szukalam przepisu na sledzie kalifornijskie, ktorymi sie zachwycam, czy sledzik po kaszubsku jest podobny w smaku?

Zgłoś 05.12.2003 Ariana

Sledzik po kaszubsku wyprobowany! Smakuje fantastycznie! Dziekuje za wspanialy przepis, ktory jest godny polecenia! Komplement! Pozdrowienia

Zgłoś 03.02.2004 ainer

Przepis nieco zmienilam i jeszcze bardziej mi smakuja.Uzyłam sledzi z octu i przekladalam zimna cebula bo goraca powodowala ze sledzie byly za bardzo miekkie i sie rozpadały.Robilam wersje bez o... Pokaż więcej

Przepis nieco zmienilam i jeszcze bardziej mi smakuja.Uzyłam sledzi z octu i przekladalam zimna cebula bo goraca powodowala ze sledzie byly za bardzo miekkie i sie rozpadały.Robilam wersje bez ogorka.Bardzo,bardzo pyszne.

Zgłoś 28.02.2005 kecaj

zamiast ogórka kwaszonego użyłem korniszonów, zalewa napewno w chwili przekładania do słoika napewno zimna, pyszności!

Zgłoś 28.02.2005 kecaj

zamiast ogórka kwaszonego użyłem korniszonów, zalewa w chwili przekładania do słoika napewno zimna, pyszności!

Zgłoś 28.03.2005 mama Marty

Rewelacja !!!!!!!!!!!!

Zgłoś 19.10.2005 marcinjo

oprócz ogóreczków w occie proponuję dodać jeszcze paprykę w occie i marynowane grzybki (wszystko drobno pokrojone)- pychota

Zgłoś 11.12.2005 Tosia

Zrobiłam, są przepyszne (tzn były, bo już nawet zapach po nich nie został), polecam.

Zgłoś 21.12.2005 hasia

śledzie warte polecenia. Do swojej wersji wrzuciłam trochę rodzynków.

Zgłoś 17.11.2008 Edyta

Bardzo smaczne, super. Ja nie moczylam w mleku tylko pol dnia w wodzie a potem jeszcze przez cala noc w wodzie z octem zeby skruszaly.

Zgłoś 14.12.2007 gogo

sledziki sa super ale na litosc boska nie goraca zalewa ja tak zrobilam i zaczely mi sie sledzie rozpuszczac , tak wiec pamietajcie tylko zimna zalewa .

Zgłoś 16.12.2007 aura

ejjj nie doczytałam i zalalam goraca zalewa :( i co ??? tylko niepiszcie ze beda niedobre nieeee:( ale pachnie super:)

Zgłoś 17.12.2007 aura

sa superrr :) polecam naprawde niebo w gębie:)

Zgłoś 20.12.2007 gosia

Ja zamiast śliwek i ogórków dodaje rodzynki. Jak namiękną są jędrne i soczyste. Poprostu niebo w gębie. pamiętajcie cebula musi wystygnąć.

SPRÓBUJCIE Z RODZYNKAMI. PYCHAAAAAAA !!!!!!!!!Pokaż więcej

Ja zamiast śliwek i ogórków dodaje rodzynki. Jak namiękną są jędrne i soczyste. Poprostu niebo w gębie. pamiętajcie cebula musi wystygnąć.

SPRÓBUJCIE Z RODZYNKAMI. PYCHAAAAAAA !!!!!!!!!

Zgłoś 09.01.2008 nika

Śledź zrobił furorę na sylwestra, wydawało mi się, że dałam za dużo ogórka, ale kolega - kucharz z zawodu i talentu - zajadał się nimi prosto z miski i na koniec nie dał innym szansy :-))

... Pokaż więcej

Śledź zrobił furorę na sylwestra, wydawało mi się, że dałam za dużo ogórka, ale kolega - kucharz z zawodu i talentu - zajadał się nimi prosto z miski i na koniec nie dał innym szansy :-))

Zgłoś 07.01.2011 pęcherz wieprzowy z kaszą

Czy jak dodam awokado (teraz modne) i banana to jeszcze bedzie po kaszubsku?

Zgłoś 21.12.2009 Dorota

Bardzo smaczne. Robiłam już śledzie wg tego przepisu na Andrzejki, a dziś robię na Boże Narodzenie. Polecam!

Zgłoś 27.01.2010 Magdalenka

Może ktos napisać JAK DUŻY SŁOICZEK KONCENTRATU??

Zgłoś 21.04.2010 jaro

przepis jest jaki jest , jak tak wpierniczcie, grzybki, papryczki, ogóreczki , to juz nie sa sledzie po kaszubsku tylko jakies nic.

Zgłoś 17.12.2014 Karolina Czajka

Uwielbiam śledzie w tej wersji! Z gotowców akceptuję wyłącznie przysmak kaszubski SEKO, taki prawdziwie domowy smak matjasa z pomidorami i cebulką. I na święta, i na co dzień IDEALNY!