Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos carbonara

Tekst i foto Mały kucharz 03-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty? min.?

Składniki:


serek Kiri śmietankowy, szynka gotowana, cebula, woda, sól, pieprz, mąka

Jak przyrządzić:

Szynkę i cebulę pokroić w kosteczkę i do gara dorzucić serek. Zalać wodą, gotować, dopóki serek się nie stopi. Może trochę potrwać :/ W międzyczasie robimy zagęszczenie do sosu z mąki i sosu. Dodawać mąki i mieszać, dopóki nie będzie gęściejsze niż ciasto na naleśniki. Do sosu dodajemy sól, pieprz i zagęszczenie, dopóki sos nie uzyska gęstości podobnej do naleśnikowej :] i koniec.

Jak podawać?

Sos podaje się z makaronem spaghetti.

Czas przygotowania:

Dopóki ser się nie stopi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.03.2006 Martana

Zgadzam sie z Michalem - ten przepis to cos a la pustki w lodowce. Nie mowie, ze nie jest to smaczne ale nie mozna nazwac tego sosu - carbonara.

Podstawowe skladniki carbonary to:

... Pokaż więcej

Zgadzam sie z Michalem - ten przepis to cos a la pustki w lodowce. Nie mowie, ze nie jest to smaczne ale nie mozna nazwac tego sosu - carbonara.

Podstawowe skladniki carbonary to:

smietana,

jajka,

zrumieniony boczek,

pieprz, sol, czosnek,

parmezan i dla urozmaicenia - zeszklona cebula.

Pozdrawiam

Zgłoś 06.02.2006 Michał

Szynka gotowana ?, serek topiony ?, mąka ?!!!

Może to i jest jadalne ale napewno nie jest to carbonara.

Zgłoś 13.10.2006 wodzuwch

Zgadzam sie z moimi przedmówcami.Jeśli już chcesz zrobic jakiś podobny sos to polecam zrobienie go w nastepujący sposób.Szynka wrzucamy na patelnie z masłem,jak się troche zrumieni dodajemy jede... Pokaż więcej

Zgadzam sie z moimi przedmówcami.Jeśli już chcesz zrobic jakiś podobny sos to polecam zrobienie go w nastepujący sposób.Szynka wrzucamy na patelnie z masłem,jak się troche zrumieni dodajemy jeden długi serek topiony(najlepiej śmietankowy)gdy trochę sie rozpuści podlewamy go mlekiem(można też dodać do tego łyżke śmietamy).Gdy mleko wyparuje znowu podlewamy i tak do skutku.Gdy sos ma odpowiednią konzystencje podajemy go do makaronu.Można dodać troche parmezanu i białego pieprzu.Szybkie w przyrządzeniu i smaczne

Zgłoś 02.06.2007 k0m0r

Uprasza sie o nieuzywanie nazw niezgodnie z ich przeznaczeniem. Sos nie ma nic wspolnego z carbonara.

Zgłoś 02.01.2008 jagoda

Carbonara smakuje tez wysmienisie z podsmazanym boszkiem,krojonym w male kawalki,robiona na bazie beszamelu(mozna dodac zabek czosnku w pirwszej fazie gotowania).Ja dodaje parmezan i czasami bro... Pokaż więcej

Carbonara smakuje tez wysmienisie z podsmazanym boszkiem,krojonym w male kawalki,robiona na bazie beszamelu(mozna dodac zabek czosnku w pirwszej fazie gotowania).Ja dodaje parmezan i czasami brokuly do koloru.

Zgłoś 03.07.2008 troy

Byc moze i dobry ale to nie ma nic wspolego z włoską carbonarą. Prawdziwa carbonara to roztrzepane jajka , starty parmezan i dobry boczek. Nie soli sie , smak nadaje parmezan i żadnej mąki czy ... Pokaż więcej

Byc moze i dobry ale to nie ma nic wspolego z włoską carbonarą. Prawdziwa carbonara to roztrzepane jajka , starty parmezan i dobry boczek. Nie soli sie , smak nadaje parmezan i żadnej mąki czy smietany.