Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy na zimno

Tekst i foto m_man 22-06-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty10 min.bardzo wysoka

Składniki:

Śmietana 18%, majonez, mleko, główka czosnku, sól, pieprz, mielona ostra czerwona papryka, zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić:

Do dużego słoika wlewamy śmietanę i majonez 1:1. Następnie dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu. Dodajemy wyciśnięty czosnek ząbek po ząbku dla uzyskania właściwego smaku. Dodajemy szczyptę każdej z przypraw i dokładnie mieszamy. Zamykamy wieczko i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

Potrzebne przybory:

nóż, deska do krojenia, wyciskarka do czosnku, łyżka stołowa, duży słoik

Jak podawać?

Najlepiej do pizzy, chipsów, frytek, mięs na zimno, kanapek itp.

Uwagi:

Zamiast śmietany możemy użyć śmietankowego Creme Bonjour. Jeśli nie mamy wyciskarki do czosnku, to ucieramy go w moździerzu lub bardzo drobno kroimy i ścianką szerokiego noża rozcieramy całość o deskę do krojenia.

Czas przygotowania:

Czas bez leżakowania w lodówce - najlepiej smakuje po 10-12 godz., ale oczywiście można go od razu jeść.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.12.2007 Imprezowiczka

Ten sos jest super... zrobiłam do do salsy (takie pikantne cistka) i ... REWELACJA... Pozdrawiam.