Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Sos czosnkowy

Tekst i foto gotujący 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

- 3-4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy "extra virgin",
- 1 łyżka oleju (najlepiej owocowego np. winogronowy),
- łyżka octu winnego,
- płaska łyżeczka cukru,
- szczypta soli.

Jak przyrządzić:

Do naczynia wlać oliwę, olej i dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dodać ocet, cukier oraz sól. Sos powinien się przegryzać co najmniej pół godzinki. Nie trzeba go wstawiać do lodówki.

Potrzebne przybory:

Wyciskarka do czosnku, łyżki: duża i mała oraz miseczka :P

Jak podawać?

Osobiście używam sosu do sałaty lodowej. Lecz pasuje on również do pomidorów, ogórków papryki itp. Czasami marynuję w nim kurczaka. :) Bez octu nadaje się też do grzanek czosnkowych :)
Smacznego!

Uwagi:

W zależności od octu sos może być za ostry. Wtedy należy dodać odrobinę więcej oliwy i cukru.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.02.2003 Kinia

Bardzo czesto robie sos czosnkowy do pizzy i do jego "produkcji" uzywam ok. 3 wycisnietych zabkow czosnku, 3-4 lyzki smietany (lub jogurt naturalny), odrobine soli i pieprzu i cukru do... Pokaż więcej

Bardzo czesto robie sos czosnkowy do pizzy i do jego "produkcji" uzywam ok. 3 wycisnietych zabkow czosnku, 3-4 lyzki smietany (lub jogurt naturalny), odrobine soli i pieprzu i cukru do smaku (wbrew pozorom niewielka ilosc cukru "wyciaga" calosc smaku, podkresla go) , kilka kropel soku z cytryny, dodaje tez troszke ziol (oregano, bazylia, moze byc tez curry, ziola prowansalskie), calosc odstawiamy na 10-15min by sie lekko przegryzlo i sos gotowy, polana takim sosem pizza jest naprawde wysmienita!Polecam!

Zgłoś 29.01.2003 Martuńka

Czesto dodaje sie cukier do różnych sosów, a nawet do bigosu. Według fachowców- podkreśla i wydobywa smak wielu potraw. Oczywiście dodany w rozsądnej ilości... Sami spróbujcie, bo warto! :-)))Pokaż więcej

Czesto dodaje sie cukier do różnych sosów, a nawet do bigosu. Według fachowców- podkreśla i wydobywa smak wielu potraw. Oczywiście dodany w rozsądnej ilości... Sami spróbujcie, bo warto! :-)))

Zgłoś 27.12.2002 dumbo

najlepszy jadlłam w grzybowie:śmietana 18-tka + pół główki czosnku+koperek, sól i pieprz i cholli. mniamniusne.

Zgłoś 22.12.2002 nutek

a dla pań dbających o linię ;) zamiast śmietany dodajcie jogurt naturalny

Zgłoś 22.12.2002 nutek

wyśmienity jest sos czosnkowy zrobiony z: śmietana (12%) + łyżka majonezu + łyżka musztardy + 1/2 paczki sosu włoskiego Knorr'a + oczywiście wyciśnięty CZOSNEK (ilość zależy od własnych pr... Pokaż więcej

wyśmienity jest sos czosnkowy zrobiony z: śmietana (12%) + łyżka majonezu + łyżka musztardy + 1/2 paczki sosu włoskiego Knorr'a + oczywiście wyciśnięty CZOSNEK (ilość zależy od własnych preferencji) = najpyszniejszy sos szczególnie do dań z grilla

Zgłoś 04.11.2002 MARTA

cukier???-nie- ja dodaje do pozostałej części składników (OPROCZ OCZYWISCIE CUKRU) majonez+musztarda i wtedy naprawde jest super

Zgłoś 02.09.2004 Suchy

czemu cukier wydobywa smak z wielu potraw:

proste doświadczenie kupmy jakąś gume do żucia gdy ją już wyżujemy i bedzie bez smaku wtedy weźmy łyżeczkę cukru i zmieszajmy go razem z gumą a ... Pokaż więcej

czemu cukier wydobywa smak z wielu potraw:

proste doświadczenie kupmy jakąś gume do żucia gdy ją już wyżujemy i bedzie bez smaku wtedy weźmy łyżeczkę cukru i zmieszajmy go razem z gumą a wtedy guma powróci do smaku takiego jaki miała po wyciągnięciu z paczki. Sprawdzone labolatoryjnie na soku z bananów i wodzie z cukrem otóż :

1 z labolatorantów miał 2 rurki przed sobą które były podłączone do zbiorników z obiema cieczami 2 labolatorant odkręcał te zbiorniki

1 zbiornik został odkrecony z sokiem bananowym ( 1 labolatorant odpowiedział dobrze że to sok ) następnie do soku została dodana woda z cukrem ( nadal czuł sok) lecz gdy sok z bananów został zakręcony ponownie labolatorant nadal czułsok z bananów poniewaz mózg nie odczuwa smaku cukru . Niektórzy mogą powiedzieć że jak weźmioemy łyżeczkę cukru to czujemy słodycz (tak naprawde cukier nie ma smaku on tylko wyciąga smak z innych substancji) ponieważ w naszej ślinioe jest glukoza sprawdzicie to żująć większy kawałek kromki po czasie zrobi się słodki .

no to żem się rozpisał :) a propo sosów czosnkowych wyprubuje wasze pomysły

Zgłoś 04.03.2005 PEDRO

A ja dodaje cukier do kawy spróbujcie, jest naprawde odlotowa! Teściowa ostatnio dodała do herbaty i teraz cała wioska sypie cukier do herbaty!!! i jak ktos ma smaka to na cukier można wyciągn... Pokaż więcej

A ja dodaje cukier do kawy spróbujcie, jest naprawde odlotowa! Teściowa ostatnio dodała do herbaty i teraz cała wioska sypie cukier do herbaty!!! i jak ktos ma smaka to na cukier można wyciągnąć sąsiadke zdomu! Ten cukier to ma moc!!! po niemiecku to zucker a po włosku to zucchero. jest dlatego słodki, ponieważ ma taką słodycz, która jest bardzo słodka ze względu na zawarty cukier w tej słodyczy słodkościowej. Jesli ktoś ma ochote to może do cukru dosypać troche słodyczy bedzie wyśmienity! Pozdrawiam!

Zgłoś 26.03.2005 Hombre

Jak większość z was uwielbiam sos czosnkowy ale przyżądzam go w zależności od sytuacji i pór roku przeważnie mieszam majonez z odrobiną wody i jogurtu naturalnego i po osiągnięciu jednolitej mas... Pokaż więcej

Jak większość z was uwielbiam sos czosnkowy ale przyżądzam go w zależności od sytuacji i pór roku przeważnie mieszam majonez z odrobiną wody i jogurtu naturalnego i po osiągnięciu jednolitej masy dodaje czosnek (i tu wg upodobań- ja preferuje dużo:-) następnie sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, cukru dla dopełnienia i zieleninki. Dalej wg smaku raczej podchodze do tego spontanicznie ;-)

Apropos tego co pisał Suchy. Po pierwsze, nie laboratorant tylko laborant, a po drugie i trzecie: poniekąd jest to prawda dochodzą do tego wszelkie wzmacniacze smaku-aminokwasy (glutaminiany itp) najprostrzym doświadczeniem jest skompilowanie w domu mieszanki ziołowej jaką przeważnie kupujemy w papierku. Zaręczam że nie będzie tak smaczna jak kupiona, i że będzie miała inny smak, ale to już temat innej dyskusji ;-)

Pzdr.

Zgłoś 11.05.2005 lubię dobre

wszystko pysznie wszystko pięknie....ale ja tez mam dobry projekt.

Bardzo bardzo drobno posiekana cebylka(koniecznie ostra) i równie drobno posiekane ogórki kiszone (najlepiej takie mamin... Pokaż więcej

wszystko pysznie wszystko pięknie....ale ja tez mam dobry projekt.

Bardzo bardzo drobno posiekana cebylka(koniecznie ostra) i równie drobno posiekane ogórki kiszone (najlepiej takie mamine-kwaśne i chrupiące). Do tego majonez wymieszany ze smietana lub kefirkiem ( troszke wiecej majonezu niz smietanki) Wymieszać. Dodać dużo świeżego czosnku, sól, pieprz, troszke soku z cytryny. IDEALNE DO FRYTEK I PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW!POlecam i smacznego

Zgłoś 10.03.2007 Tygrysek_Mi_Zwial_xD

Spróbowałam sos od Kini jest rewelacyjny!!

Tylko ze ja dodalam jeszcze troche majonezu 1 łyzeczke.